Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Putyin magyarországi hívei összebalhéztak - II. rész

888.hu

2016.05.12. 19:28

Több részes cikksorozatunkban, a magyarországi orosz és amerikai dezinformációs folyamatokkal foglalkozunk. A hazai oroszpárti oldalak, csoportok mögé igyekeztünk belesni, feltárni az azok mögött álló személyeket.

A magyarországi oroszbarát oldalak az elmúlt két évben gombamód elszaporodtak. Népes rajongótáboraik és vezetőik azonban politikailag némiképp megosztottak. Kommunistákon át, szélsőbalosokon keresztül egészen az anarchistáig mindenki megtalálta helyét, a neki megfelelő tartalmat ezeken az oldalakon, Facebook-csoportokban, levelezőlistákon, titkos összejöveteleken. 

Ki áll a magyarországi oroszbarát oldalak mögött?

A téma iránti érzékenységemből adódóan (megközelítőleg egy éve foglalkozom a közösségi média és az orosz hatalmi befolyás kapcsolatával, a szaknyelv twiplomáciának, hibrid háborúnak, vagy dezinformációs hadműveletnek nevezi – erről majd később) folyamatosan szemmel követem az oroszbarát oldalakat. Ma pedig meglepő dolgokkal szembesültem. 

Orosz fronton szakadás várható!

A napokban, egy neve elhallgatását kérő forrásunk, arról tájékoztatott minket, hogy egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő jobbikos aktivista üzemelteti a 2014 tavaszán létrehozott „Kiállunk Oroszország mellett” Facebook-oldalt. Emberünk információi megbízhatónak tűntek, hiszen képernyőfelvételek bizonyítják, hogy Mészáros Gábor néven posztolt, az illető jobbikos.

Az elmúlt napokban az oldal háttéremberei „menedzsmentje” összebalhéztak, hiszen a Facebook-page egyik alapítója, a fent már említett Mészáros Gábor, aki a "Koba" nevet használja (érdekességképp ez Sztálin mozgalmi neve volt az illegalitásban) egy nyílt szavazást indított arról, hogy a nevét vállaló, nyíltan oroszbarát és elvhű Kovács Máté, vagy ő, mint "Koba" vezesse tovább az oldalt. A személyi ellentétek mögött élesen szembenálló politikai nézetek húzódnak.

Az ügy kapcsán megkerestük, az általunk már bemutatott Kovács Mátét, a Magyar Ifjúság Közösségi Szervezet elnökét, aki egyben a Kiállunk Oroszország mellett oldal azon szerkesztője, aki arccal és névvel vállalja az elköteleződését, ám, most mégis őt akarja Koba megpuccsolni.

Kovács értetlenkedve állt a kérdéseink előtt, nem is szerette volna a nyilvánosság elé citálni a belső konfliktusukat.

Igen, Mészáros Gábor az oldal főszerkesztője, de nem értem, hogy kerülhetett ki ez az információ, mivel nyomatékosan megkértem minden szerkesztőtársam, hogy ezt ne szivárogtassák ki, akármennyire is eldurvul az ellenem indított kampány."

Az elvi politikai viták apropójául az szolgált, hogy az egyértelműen oroszbarát Kovács Máté az oldalt továbbra is a megszokott tartalommal kívánja feltölteni, továbbra is rendületlen a bizalma Oroszországba és annak vezetőjében, Putyinban.

Jobbikos oroszbarát, királypárti

Elmondása szerint Mészáros Gábor egy érdekes személyiségzavarban szenvedhet: "oroszbarátként a becsület napját, és a budapesti kitörést kívánja megünnepelni, nem május 9., az európai győzelem napját, amit Oroszországban is ünnepelnek."

Mészáros Gábor jobbikos létére nagy Monarchista hírében áll, a Habsburgok és a III. Birodalom nagy fanatikusa, szemben az oldal által képviselt ideológiával. Le a burzsoákkal! Kovács Máté szerint az orosz történelemből csak a cári Orosz Birodalom, és annak restaurálása érdekelte igazán, a Szovjetunió 90 évét, annak minden vívmányával, és az orosz történelemben véghezvitt fontos eseményével legszívesebben kitörölné.

Mészáros felhívást tett közzé az oldalon, melyben elmondja, hogy

Szeretném megőrizni az oldal egyszerre oroszbarát és magyar nemzeti jellegét. Oroszország nem egyenlő a Szovjetunióval és Putyin nem egyenlő Sztálinnal vagy bármelyik más szovjet vezetővel. Oldalunk elsősorban a jelenlegi Oroszországgal és vezetőjével hazafias, a magyar érdekkel összeegyeztethető módon szimpatizáló magyarok és külföldi barátaink számára jött létre. Az orosz és a magyar történelmi emlékezetet sok minden elválasztja, de a jövőre kell koncentrálnunk!"

Ez lenne az új irány?

Mészáros Gábor az oroszpártiság új irányát is felvázolta, melybe a magyarországi szírek, oroszok, libanoniak is helyet kapnának. 

"Nemrég például meghívót kaptam a Konzervatív Világszövetség szentpétervári találkozójára egy orosz monarchista barátunktól, ami oldalunk fontosságát mutatja. Ezen kívül tartanánk a kapcsolatot a magyarországi baathista (szír politikai erő) és jobboldali szír közösséggel, a nálunk élő oroszokkal, libanoni keresztényekkel, és más barátainkkal is. Ezen kívül nyitnánk a magyar nemzeti szervezetek, közösségek felé is."

"Sokféle gondolkodású ember szimpatizál Oroszországgal. Különböző kül - és belpolitikai kérdésekben. Úgy gondolom, hogy az aktuális kérdésekkel kell foglalkozni - válaszolja Mészáros, amikor megkérdeztük tőle, hogy miként vélekedik a monarchista vádakról.

Az ügy pikantériájához még az is hozzátartozik, hogy Mészárost Gábort egy Gabriella Pakhmanov nevű, feltehetően áloroszbarát nő is támogatja, mely zaklató üzeneteket küld Máténak, aki megjegyezte, hogy ha „impériumváltás” történik az adminfelületet, akkor ő az Erdélyi Magyar-Orosz Baráti Társasághoz csatlakozik, akik őt támogatják.

Ám, az oldalon zajló vitafolyamot olvasgatva más ellentétek is szembetűntek:

Kovács Máté megjegyezte, hogy magyar soviniszta propagandával nem lehet jó kapcsolatokat ápolni Oroszországgal, akik ezt teszik, azok elfelejtik, hogy Magyarország ennek a soviniszta propagandának a következményeként támadta meg anno a Szovjetuniót, és harcolt orosz emberek ellen!

Ezt ott nem felejtik el!"

Kovács Máté magát marxista-leninistának vallja, de az ellene felhozott sztálinista vádakat erős érvekkel hárítja el:

"Mindenki, aki ismer, az tudja, hogy számomra a sztálinista időszak az egyik legvisszataszítóbb a történelemben. Annak ellenére, hogy Sztálin vezetésével győzte le a szovjet nép a náci Németországot, nem rejtem véka alá azon véleményem, hogy Sztálin rendszere és a sztálinizmus felbecsülhetetlen károkat okozott mind a munkásmozgalomban, mint Kelet-Európa népei számára. Személyes ismerőseim tudják, hogy a sztálinista terrort a felmenőim is megszenvedték: dédszüleimet kuláknak nyilvánították, és a beadásrendszerben mindenüket elvitték, amit megtermeltek. Mindig is ellene voltam az ilyesfajta gondolkodásmódnak, ami Sztálint valami hős generalisszimusznak állítja be, még akkor is, ha ez most Oroszországban kezd divattá válni."


Korábbi cikkünk:

  • Orosz kémek Európában

Több részes cikksorozatunkban a Magyarországon és az Európai Unióban tevékenykedő orosz, majd később az amerikai titkosszolgálati machinációknak járunk utána. Mint megtudtuk az Információs Hivatal és az Alkotmányvédelmi Hivatal is behatóan foglalkozik a külföldi hírszerzők itteni tevékenységével. Egyrészt a külföldi kémek, hírszerzők tevékenységét monitorizálják, másrészt az úgynevezett "alvó ügynökök", az ötödik hadoszlopnak nevezett csoportok aktív elhárítását tartják a legfontosabb feladatnak.

Ennek fényében mi is aktívan foglalkozunk a magyarországi oroszbarát oldalakkal, személyekkel. Így a Kiállunk Oroszország mellet és egyéb közösségi oldalak monitorizálásával is.

UPDATE

Időközben a szavazást Mészáros Gábor megszüntette, az elkövetkezendő időkben a Kovács Máté-féle csapat az Erdélyi Magyar Orosz Baráti Társaságban folytatja tevékenységét

Ha bárki érdemi információval rendelkezik az orosz és az amerikai dezinformációs hadviselés bármely formájáról és konkrét segítséget tud nyújtani a 888.hu számára, az írjon az [email protected] címre. 
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére