Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak 480 forintért a magyar benzinkutakon

888.hu

2022.05.26. 15:02

Csütörtökön Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra és Nagy Márton tartották a Kormányinfót. Szó volt az energiaválságról, a szankciókról és a rezsivédelmi alapról, valamint a honvédelmi alapról.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a két napja megalakult kormány máris két ülést tartott. Az első ülésen a háborús veszélyhelyzet kihirdetéséről döntöttek, míg tegnap a szektoriális különadók kivetéséről határoztak.

A választók arra adtak felhatalmazást, hogy kimaradjunk a háborúból, és biztos kapaszkodókat találjon a kormány a korábbi eredmények megvédésére.”

jelentette ki Gulyás.

Gulyás elmondta, a rezsicsökkentés fenntartása – amelyre közvetetten a választópolgárok kérték a kormányt április 3-án – a kormány egyik legfontosabb és legnehezebb feladata, tekintve, hogy az EU-s országok többségében 5–6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a covid-járvány és az orosz-ukrán háború miatt.

A rezsicsökkentés védelmére hozzák létre azt az alapot, amelybe az extraprofit-különadók kerülnek. Egy másik ilyen alapból a honvédelmi képességeket kívánják fejleszteni.

Gulyás Gergely ismertette, hogy a profit egészét sehol nem vonják el, az adókulcs megállapításánál igyekeztek méltányosan eljárni.

Mindeközben a kormány ismert szerinte arról, hogy a költségvetési célokat mindig betartotta. 2020 volt kivétel a járvány miatt. Ezek az intézkedések arra is garanciát adnak, hogy az idei 4,5 százalékos hiánycélt teljesíteni tudja a kormány. A jövő évi költségvetést pedig a kormány még ma átadja a Költségvetési Tanácsnak. A parlament június első felében kezdi meg tárgyalni a költségvetési tervezetet, Gulyás szavaiból kiderült: 5,2 százalékos inflációval és 3,5 százalékos hiánycéllal számolnak. A jövő évi költségvetésben 68 ezer milliárd forintos GDP-vel számolnak, 26 ezer milliárd körüli a költségvetési főösszeg. A magyar kormány reálisnak tartja a 4,1 százalékos növekedést is – derült ki.

Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbben tankolni Gulyás szerint, de vannak visszaélések, nagy a benzinturizmus, ezért a kormány úgy döntött, holnaptól magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a kedvező áron való tankolást a benzinkutakon.

Gulyás Gergely után Nagy Márton vette át a szót, aki az extraprofit-különadó részleteit ismerette.

A kiadási oldalon is csökkentéseket hajtanak végre – kezdte a miniszter, hozzátéve, hogy, mindeközben megvédik a családokat, a nyugdíjakat, a családvédelmi intézkedéseket és a rezsicsökkentést.

Csökkenteni kell a minisztériumok költségvetését és át kell ütemezni az állami beruházásokat, és egyre nagyobb mértékben a piaci beruházásokat kell ösztönözni. Előbbi 60, utóbbi 40 százalékban járul hozzá, hogy idén 4,9 százalékos legyen a GDP arányos költségvetési arány, jövőre 3,5 százalék – mondta.

A miniszter részletezte, hogy az extraprofit különadó mely vállalatok érinti, amik a jelenleg érvényben lévő ágazati különadók fölött lesznek majd.

Elsőként a bankszektort említette – ennek az éves összege 300 milliárd forint lesz. A kormány azon lesz, hogy ezt idén és jövőre is beszedjék.

A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonna el a kormány, az energiaszektorban – főként a MOL érintett – 300 milliárdot, a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárdot, telekommunikációs cégektől 90 milliárdot, a légitársaságoktól 30 milliárd forintot, gyógyszercégektől 20 milliárdot.

Magyarországon ismét bevezetésre fog kerülni a reklámadó 2023. január 1-től. Nagy Márton ismertette, hogy 15 milliárd bevételt remélnek ettől. A teljes bevétel így meghaladja a 800 milliárd forintot – derült ki a miniszter tájékoztatásából.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Elnöke nyílt levélben kérte föl Jakab Pétert a lemondásra. Jakab válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”.

Zelenszkij kitiltaná az orosz turistákat Európából

Az ukrán humorista-elnök ismét vette magának a bátorságot, hogy megmondja, mi a teendője az európai országoknak.

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Ez a tél maga lesz a pokol. Igaz, nem meleg lesz, hanem hideg, de legalább sötét is. Meg szenvedős. A benézett szankciós politika hatására Európában az összes grafikon elkezdett függőlegesen felfele emelkedni. Kár, hogy ezek olyan grafikonok, amelyeknél nem célszerű növekedést észlelni. Az infláció az egekben, az üzemanyagárak sosem voltak ilyen magasak, a rezsiköltségekről pedig sírás nélkül beszélni sem lehet. Ilyen körülmények között kisebb csoda, hogy egyáltalán az átlagfogyasztásig meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést. De az emberek mintha nem lennének tisztában azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az egy dolog, hogy nem tudják majd kifizetni az óriási rezsiszámlákat és az energiacsapda miatt áramszüneteket is kockáztatnak, de mi lesz a gazdasággal? A recesszió elkerülhetetlen. Mi lenne, ha egyszer megérnénk azt, hogy Európa nem világhatalmi erők közé pozicionálja magát, hanem kiáll a saját jól felfogott érdekei mellett? Amíg viszont olyan vezetők állnak az EU élén, akik megelőzni nem tudják a bajt, okozni viszont annál inkább, addig ez csak lázálom marad.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére