Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összefoglaló az Operatív Törzs sajtótájékoztatójáról

888.hu

2020.05.24. 12:00

A mai sajtótájékoztatón Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, Kiss Róbert rendőr alezredes és Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója beszélt az aktuális helyzetről.

3741-re nőtt az igazol fertőzöttek száma, meghalt 4 idős krónikus beteg, eddig összesen 486 beteg hunyt el. 1690-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1565 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 61%-a, a gyógyultak 49%-a budapesti. 442 fő igényel kórházi kezelést, közülük 28-an vannak lélegeztetőgépen.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár elmondta, világszerte az újraindítás kérdései kerültek elő, kellő óvatossággal mi is ezen dolgozunk hazánkban.

A vidéki óvodák május 25-től, a fővárosiak június 2-tól visszatérnek a normális működési rendhez.

Nem kötelező bevinni a gyermekeket, azonban az igény napról napra nő.

Megjelent az iskolák júniusi működését szabályozó kormányrendelet.

Az iskolák június 2. és június 15. között továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint működnek azzal, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend tapasztalatai alapján egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás szervezhető június 2-tól a tanulók felzárkóztatása céljából.

Nincs központi meghatározása a kiscsoport létszámának.

A szakképzést folytató iskolák június 2-ától a veszélyhelyzetet megelőzően alkalmazott nappali vagy esti munkarendben, vagy tantermen kívüli, digitális munkarendben egyaránt működhetnek az iskola vezetőjének döntése szerint.

Bővül a gyermekfelügyeletbe bevont intézmények köre, a jogszabály szerint június 2. és június 26. között minden általános és középfokú iskola megszervezi a tanulók felügyeletét. A felügyelet keretében napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztató foglalkozás, fejlesztőfoglalkozás, egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő foglalkozás tartható, valamint táborok és tematikus napok is megrendezhetőek lesznek.

Ha a tanuló a lakóhelyétől eltérő településen jár iskolába, és a saját intézményében nem tud tanulófelügyeletben részt venni, felügyeletének ellátását a lakóhelye szerinti településen működő iskola nem tagadhatja meg.

A köznevelési intézmények, ha működési engedélyük módosítást kell kezdeményezzék, azt június 30-ig megtehetik, mivel kitolták a határidőt.

Április 2-án a pedagógusok minősítését áttolták az őszi félévre, több megkeresés érkezett gyakornokoktól, akik határozott idejű szerződésekkel rendelkeznek vagy pedagógusoktól, akik babát várnak és ősszel már nem lenne számukra alkalmas a minősítés. Ezen esetekben az Oktatási Hivatal fog eljárni külön eljárásrend szerint.

Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatása szerint május 22-től megváltoztak a Szerbiába történő beutazás feltételei. Mindenkit beléptetnek, akik az általános feltételekkel rendelkeznek. 1392-re emelkedett a hatósági házi-karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonra letölthető alkalmazásra regisztráltak száma, így ma az aktív felhasználók száma 910 fő.

Az elmúlt 24 órában 1038 hatósági házi-karantént került elrendelésre.

Március 12. óta 2091 rendőrségi intézkedés történt házi-karanténok ellenőrzése kapcsán. Ellenőrzik folyamatosan a védelmi szabályok betartását, az elmúlt 24 órában 24 esetben volt szükség intézkedésre.

Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta, hatalmas volt az elmúlt időszakban a nyomás az egészségügyi dolgozókon, voltak akik mondhatni beköltöztek a kórházba. Volt olyan 48 óra, ahol 5 ügyeleti sor működött egyszerre mert 350 beteg jelentkezett egyszerre az ambulancián. Folyamatosan törekedtek a munkatársak megkímélésére, ennek köszönhetően nagyon kevesen kapták el a betegséget, alig van olyan, akik bizonyíthatóan a kórházban fertőződött meg. Most, hogy megnyitják a többi kórházat, ismét visszatért a nyomás, jelenleg 18 beteg van az intézményük intenzív osztályán.

A főigazgató elmondása szerint Magyarország szakmai szempontból is jól teljesített a járvány kapcsán. A 100 000 lakosra vetített halálozások száma sokkal kisebb mint a fejlett nyugat-európai országokban. A betegek 80-85 százaléka magától meggyógyul, ezzel szemben a súlyos betegek és az intenzívre kerültek kezelése nagy szakértelmet igényel, ezen területeken nagy eredményeket értünk el. Az országban elsőként és a világon is első között kezdtük el a vérplazma terápiát és a citokinvihar ellenes terápiát. Jelenleg is több embert kezelnek ezekkel. Az eddigi kb. 20 innovatív terápiával kezelt beteg közül csak egy vesztette életét, sajnos ő már nagyon előrehaladott állapotban érkezett a kórházba. A főigazgató megköszönte minden dolgozó és közreműködő fáradtságos munkáját, segítségét. Úgy tapasztalta, a járvány összekovácsolta a közösséget.

Dr. Vályi-Nagy István mindenkit arra kér, tartsák be a szabályokat, hiszen a járványnak még nincs vége.

A kérdésekre válaszolva elmondta, a vérplazma terápia egy kísérleti eljárás, klinikai vizsgálat keretében alkalmazzák, azok a kórházak, akik csatlakozni szeretnének, konzorciumi szerződést kötnek a Dél-Pesti Centrumkórházzal, számukra biztosítják a szükséges plazmakészítményeket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére