Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: vállalni kell a sikereinket!

Zelenka Dóra

2018.10.11. 12:45

Vállalni kell a sikereinket is, nemcsak a kudarcainkat, különben sosem lesz belõlünk nagy nemzet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Pécsett a Nemzeti Kosárlabda Akadémia átadási ünnepségén.

A miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy a magyar közéletben és sportvezetésben van "egyfajta kötelező álszerénység".

 Amikor siker van, van egy elvárás, hogy úgy kell csinálni, mintha kisebbek lennénk. Ez baj! Ha van mire és kire büszkének lenni, igenis legyünk büszkék"

– jelentette ki.

Orbán Viktor szerint kevés igazi minőségi akadémia van minden sportágban, de a kosárlabdában nem indokolatlan a Nemzeti Kosárlabda Akadémia névválasztása, mert ehhez foghatót sehol az országban nem talál az ember.

Kifejtette: a kormányzati munkának "a sok konfliktus és nyűg mellett van néhány szép pillanata", és ilyen, amikor nagy és jövőbe mutató tervek megvalósításán lehet jelen. A mai esemény is ilyen, mert

Pécs ismét közelebb került, hogy a magyar kosárlabdasport fővárosa legyen"

– vélekedett.

A miniszterelnök emlékeztetett: a kosárlabdának régen is voltak hagyományai a városban, de a diadalmenet akkor kezdődött igazán, amikor a magyar kosárlabdasport "fenegyereke", Rátgéber László Pécsre érkezett.

Márpedig komoly akadémiákat csak nagy egyéniségek köré lehet építeni"

– mondta.

A miniszterelnök megjegyezte: e tekintetben most Kovács Katalinnal dolgoznak együtt, és közel vannak a megállapodáshoz Hosszú Katinkával is. Orbán Viktor Rátgéber Lászlót idézte: "vagy játékos vagy, vagy játékszer". Ez nem csak a sportban van így, emelt fővel lehet veszíteni,

de nem válhatunk az ellenfél játékszerévé, sosem alázhatnak meg bennünket"

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy mi, szurkolók játékosokat akarunk látni a pályán. Nem játékszereket, hanem hősöket, akik a magasba repítik a magyar kosárlabdát.

A kormányfő kitért rá, hogy pár éve, amikor a kormány elé került az akadémia tervezete, kész és kiérlelt elképzelést kaptak, csak rá kellett bólintani és előteremteni a pénzt. Az alapkő letételéig nehezen jutottak el, de most, másfél évvel később átadhatják az akadémiát, és "egész Magyarország büszke lehet" rá – mondta.

Az utánpótlás-nevelés mellett az akadémia alkalmas arra, hogy nemzetközi tornák házigazdája is legyen.

Orbán Viktor arról is beszélt, a Pécsi Tudományegyetemnek előbb-utóbb megállapodást kell kötnie a sportolókkal, hogy a diákok az egyetem ösztöndíjas képzésében tanulhassanak tovább. Fontos, hogy a tehetséges sportolók itthon maradhassanak.

Ne azért menjenek ösztöndíjasnak Amerikába, mert itt nincsenek meg a feltételek"

– mutatott rá a miniszterelnök.

Rátgéber László, az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a mai nap mérföldkő és hatalmas lehetőség arra, hogy az akadémia a magyar kosárlabdázás olyan alappillére legyen, amely példát mutat professzionalizmusával, utánpótlás-nevelő munkájával.

A cél az, hogy nemzetközi szintű játékosokat neveljenek, ezért az akadémia nemcsak pécsi, hanem nemzeti ügy – mutatott rá az igazgató.

Mint mondta, nem véletlen, hogy Pécsett épült fel az akadémia, hiszen itt élte meg edzői pályafutása legsikeresebb szakaszát, ugyanis a kosárlabdacsapattal példaképek lehettek, értéket teremtettek és komoly társadalmi hatásuk volt. E társadalmi hatásból eredt az akadémia ötlete – magyarázta.

Rátgéber László köszönetet mondott a támogatásért a kormánynak, a miniszterelnöknek, Pécs városának és a Pécsi Tudományegyetemnek.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia alapkövét tavaly áprilisban tették le. Az akadémia egy három pályából álló kosárlabdacsarnokkal, állandó lelátóval 400 ember számára, továbbá 1500 férőhellyel bővíthető mobil lelátóhellyel rendelkezik. A kiszolgáló helyiségeken túl a sportkomplexum működéséhez kapcsolódva 60 férőhelyes kollégium, irodák és előadótermek is épültek. Az új épületegyüttes alkalmas élmezőnybeli kosárlabdázók nevelésére, illetve lehetőséget teremt a fiataloknak, hogy felkészüljenek a hazai és nemzetközi sportpályafutásra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Finnország története első Európa-bajnoki győzelmét aratta. A szinte teljesen esélytelen csapat 1-0-ra legyőzte a hazai pályán, Koppenhágában fellépő Dániát. A történethez az is hozzátartozik, hogy a hazaiak egyik legjobbja, az olasz bajnok Interben szereplő Christian Eriksen a 43. percben váratlanul összeesett, újra kellett éleszteni.

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Vannak, akik „gyakorlatilag Belzebubként” tekintenek rá, de Orbán szereti magát úgy meghatározni, mint keresztény, nemzeti, konzervatív és aláhúzni azt, hogy Magyarország első uralkodója, Szent István „vizionárius volt, egy olyan kormányzó, aki a politikát a lelkiséggel kötötte össze” – írja Jamie Nogueira Pinto Portugál újságíró, aki interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel Portóban.

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

A Pulitzer-díjakat odaítélő testület pénteken kitüntetésben részesítette Darnella Frazier-t, aki 2020-ban mobiltelefonnal készített videót a Georg Floyd elleni rendőri intézkedésről. A testület indoklásában az áll: a „megrázó” videó nagy jelentőségű, mert „világszerte tiltakozásra sarkallt a rendőri brutalitás ellen” – olvasható a V4NA szombati cikkében.

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Megkeresztelték a miniszterelnök legkisebb unokáját.

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

A dán Christian Eriksen összeesett a pályán, újraélesztik. Az első félidő végén félbeszakadt a Dánia-Finnország mérkőzés a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, Koppenhágában, a B csoportban.

Bogdán Ádám és Szalai Attila is bízik a sikeres rajtban

A kapus Bogdán Ádám, illetve a védő Szalai Attila is úgy fogalmazott, már a portugálok elleni nyitómeccsen meg akarják mutatni, mire lesznek képesek a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére