Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Magyarország és Európa számára sorskérdés, hogy Egyiptom meg tudja védeni a határait

888.hu

2021.10.13. 13:50

A kormányfő Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót.

 

A miniszterelnök szerint Berlin biztonsága nem a berlini külvárosoknál kezdődik. Párizs biztonsága nem a francia–német határnál kezdődik. Brüsszel biztonsága nem a brüsszeli külvárosoknál kezdődik, hanem a szerb–magyar határnál, és egy tágabb összefüggésben ott kezdődik Egyiptomnál, az ország szárazföldi és tengeri határainál.

Csak a legnagyobb elismeréssel tudunk szólni arról, hogy 2016 óta migránsokat szállító hajó nem tudott kifutni egyiptomi területről, ami nagy hozzájárulás a mi és egész Európa biztonságához”

– jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a két ország között nincsenek vitás ügyek, és mindketten keresik az együttműködés elmélyítésének lehetőségét.

A miniszterelnök megköszönte az egyiptomi államfőnek, hogy a magyar gazdaság szereplőinek felajánlotta a részvételt az egyiptomi gazdaság fejlesztésében.

Kifejtette: kedden V4-es formátumban találkoztak az egyiptomi elnökkel, most pedig a kétoldalú kapcsolatokra összpontosítottak, és több megállapodást is kötöttek.

Az egyiptomi–magyar kapcsolatok bázisa az a nemzetközi méretekben is példátlan fejlődés, amelyet Egyiptom az elmúlt hét évben mutatott”

– mondta.

Emlékeztetett: 2011 után zűrzavaros térség volt Egyiptom és általában az arab tavasz által érintett térség.

Ez nemcsak politikai zavarodottság volt, hanem dezorganizáció a gazdasági életben”

– mondta.

Felidézte: 2015-ben találkozott először Abdel-Fattáh esz-Szíszivel, aki bemutatta a terveit, hogy miként fogják modern gazdasági nagyhatalommá tenni Egyiptomot.

Ennek két nagy alapja volt: a szerencsés fekvése az országnak és a 100 milliós népesség, amely hatalmas erő”

– mutatott rá.

Orbán Viktor szerint „mi, magyarok is dicsekedhetünk néhány dologgal”, és „mi is tudunk mutatni új dolgokat, fejlődést, teljes foglalkoztatást, sok mindent”, de ez egy tízmilliós ország dimenziójában megvalósuló fejlődés. Az a fejlődés pedig, amely Egyiptomban történt, egy százmilliós dimenzióban megvalósuló fejlődés – mondta.

Hozzáfűzte: az a kép, amely korábban, az arab tavasz idején „a mi fejünkben élt Egyiptomról”, teljesen átadta a helyét annak a meggyőződésnek, hogy Egyiptom fantasztikus partnere lehet Magyarországnak.

A kormányfő gratulált a nagy fejlődéshez, és üdvözölte, hogy a magyar gazdaság is részt vehet a következő évtized nagy egyiptomi fejlesztéseiben.

Megállapodtak, hogy kijelölnek személyes megbízottakat, akik javaslatokat tesznek, hogy mely területeken milyen projekteket valósítsanak meg.

Néhány területet már most azonosítottak, ilyen a mezőgazdasági együttműködés”

– közölte.

Kifejtette: Magyarország idén is több mint hétezer szarvasmarhát exportált. A magyar mezőgazdaságnak nagy reputációja van Egyiptomban, ezért az élőállat-tartásban, a gabonafélék termesztésében és a vetőmagtermesztésben is nagy közös projektekben gondolkodnak, magyar–egyiptomi és V4–egyiptomi keretekben egyaránt.

Megjegyezte: Magyarország egyik legnagyobb ipari vállalkozása, hogy vasúti kocsikat szállít Egyiptomba, ez a munka folyik, és tervezik, hogy karbantartó és gyártórészlegeket is kitelepítenek.

Kitért arra: megállapodtak, hogy az Egyiptomból Magyarországra érkező diákok számát megemelik.

Az idén magyar ösztöndíjra 700 egyiptomi fiatal jelentkezett, ezért úgy döntöttek, hogy már 115 ösztöndíjat ad Magyarország egyiptomi fiataloknak”

– közölte.

Arról is beszélt, hogy figyelni kell a kelet-mediterrán gázforrásokra. Az elmúlt napokban nagy port vert fel Magyarországnak az a döntése, hogy gázt ezentúl nem keleti, hanem déli irányból szállítanak Magyarországnak, de ez egyben nagy lehetőség, hogy Egyiptom későbbi LNG-kapacitásait Magyarországon keresztül be tudják kapcsolni az európai gázellátásba – jelentette ki.

Orbán Viktor megerősítette:

Magyarország az Európai Unióban képviselni fogja, hogy gyors döntés szülessen a migráció visszatartásához szükséges egyiptomi erőfeszítéseket támogató határőrvezetői akciókról. Pénzügyi segítséget kell adni, illetve azokat a modern katonai határvédelmi eszközöket, amelyeket ma tiltólistán tart az unió, hozzáférhetővé kell tenni Egyiptom számára.”

Hangsúlyozta: Egyiptom bizonyíték arra, hogy „ha van akarat, akkor mind a szárazföldi, mind a tengeri határok megvédhetők”, ez fontos és értékes tapasztalat Európa számára.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Heteken át tervezte merényletét és legálisan vásárolta fegyvereit a chicagói orvlövész

Heteken át tervezte merényletét és legálisan vásárolta fegyvereit az az amerikai orvlövész, aki a július 4-i, hétfői függetlenség napi felvonuláson hat embert megölt, és legalább 30 embert megsebesített Chicago Highland Parks nevű kerületében az Egyesült Államokban – közölte be a helyi rendőrség kedden.

Csaknem két tucat migráns halt meg Líbia partjainál

Huszonkét mali migráns, köztük három gyermek vesztette életét Líbia partjainál – közölte kedden a bamakói vezetés.

Foglalkozunk nőügyekkel: Amikor a szülés trauma

Foglalkozunk nőügyekkel: Amikor a szülés trauma

A 888 podcastjának vendége: Bálint Katica, a Bábakalács születésház bábája.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére