Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: nemzeti érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat Kelet és Nyugat között

888.hu

2018.09.18. 15:45

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Moszkvába látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

A találkozó nyilvános részén a magyar miniszterelnök elmondta, hogy "évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat". Vlagyimir Putyin pedig méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, és idén az első fél évben is ugyanennyivel bővült.

A kormányfő és az elnök a négyszemközti tárgyalás után sajtótájékoztatót tartott.

Vlagyimir Putyin

Házigazdaként először az elnök ragadta magához a szót.

Magyarország fontos és megbízható partnere Oroszországnak"

– emelte ki Putyin. Az elnök elmondta, hogy egy év alatt 25%-kal nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, ami jelenleg több mint 5 milliárd dollár. A megbeszéléseken ezért főként a kereskedelemre fókuszáltak.

"Számos közös beruházást indítottunk" – mondta Putyin. Az orosz elnök kiemelte a metróberuházást és elmondta, hogy más vasúti kocsik is sorra kerülnek majd.

Az elnök elmondta, hogy szó esett az OTP-ről is, amely tovább fog terjeszkedni Oroszországban.

Oroszország szállítja a teljes gázellátás 60%-át Magyarországra. A magyarországi tárolók biztosítják, hogy Európát ellássuk gázzal"

– mondta Putyin. Azt is hozzátette, hogy az újonnan, Törökország felől Európába érkező, még épülő gázvezeték is valószínűleg Magyarországon megy majd keresztül.

Az orosz elnök elmondta, hogy hamarosan megkezdődhet az új paksi blokkok építése.

A magyar miniszterelnök és az orosz államfő között szóba került még egy kulturális együttműködés, egy új kormányközi testület felállítása, illetve az ukrajnai és szíriai helyzet.

Putyin az európai migrációs helyzetre vonatkozó kérdés megválaszolását részben elhárította, mondván ez európai belügy, azonban általánosságban annak a véleményének adott hangot, hogy ha az EU-tagok bőkezű szociális kifizetésekkel ösztönzik a migránsokat, akkor továbbra is nagy számban fognak jönni.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a paksi együttműködés természetes volt Oroszország számára, hiszen "a szakembereinknek ismerős ez az erőmű".

Orbán Viktor

"Ez volt az első hivatalos találkozónk a legutóbbi oroszországi választások óta, úgyhogy átadtam jókívánságainkat" –  kezdte a magyar miniszterelnök.

Az elmúlt években mi kiszámítható partnerei lettünk egymásnak. Minden megállapodás, amit kötöttünk az elmúlt években, az teljesült"

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette:

A kiszámíthatóság fontos valuta."

"Magyarország érdeke egyértelmű. Van egy egyszerű történelmi leckénk. Amikor Európa keleti és nyugati fele között jó volt az együttműködés, akkor jól jártunk, ha rossz, akkor rosszul jártunk" – mondta a miniszterelnök, és a konklúziót levonva hozzátette, hogy az az érdekünk, hogy jó legyen a kapcsolat.

A két ország közös értékeit tekintve a keresztény kultúrához tartozik – mondta a kormányfő és hozzátette, hogy igyekeznek közös lépéseket is tenni az üldözött keresztények megsegítéséért.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Kálmán Imre darabját bemutatták a moszkvai Nagyszínházban, vagyis a Bolsojban, amire eddig még nem volt példa.

A gazdasági együttműködés főként a mezőgazdaság, az energetika és a gyógyszeripar területén jött létre eddig, ám a jövőben egy új, onkológiai együttműködés is elindul.

Sikerült megállapodni a gázszállításokról, és nemcsak a 2019-es, hanem a 2020-as évre is. A magyar kormányfő is kiemelte, hogy Magyarország sikerrel pályázhat a Törökország irányából, Európába kiépítendő gázvezeték hazánkon keresztül történő átvezetésére.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a paksi beruházás jól halad. Kérdésre válaszolva elmondta: ez egy olyan lehetőség, amely fontos hidat és kapcsolatot teremt Kelet és Nyugat között, így nemcsak az energiaellátás szempontjából van jelentősége, hanem szimbolikusan is fontos. "Messze túlmutat az ügy fontossága Magyarország keretein" – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő is kitért az OTP oroszországi szerepvállalására. Elmondta, hogy jelenleg 5000 embernek adnak munkát és tovább fogják bővíteni az együttműködést.

További fontos fejlemény, hogy Magyarországon, Budapesten nyit irodát a Nemzetközi Beruházási Bank, és a miniszterelnök szeretné, ha itt lenne a pénzintézet regionális központja.

A Budapestet Kazannyal összekötő járatokat terveznek indítani Magyarország és Oroszország között, valamint szóba került a tudományos címek kölcsönös elismerésének témája is.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A román csendőrség újabb bírságot szabott ki az úzvölgyi temetőt védő székely élőlánc miatt

A román csendőrség újabb bírságot szabott ki az úzvölgyi temetőt védő székely élőlánc miatt

A Kovászna megyei önkormányzat alelnökéhez hasonlóan Hargita megye önkormányzatának elnökét, Borboly Csabát is megbírságolta 3 ezer lejre (204 ezer forint) a román csendőrség az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án szervezett békés tüntetés miatt.

Migránspárti freskóval „díszítették” ki Párizst

Migránspárti freskóval „díszítették” ki Párizst

Jövőhéten lesz ugyanis a menekültek nem hivatalos világnapja.

Rengetegen érdeklődnek a babaváró hitel iránt

A babaváró hitelről közölt fontos részleteket Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár a Magyar Nemzetben. Az interjúból kiderült az is, hogy rengetegen érdeklődnek a konstrukció iránt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére