Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: "Magyarországnak szuverénnek kell maradnia"

Vincze Viktor Attila

2019.02.14. 12:47

A miniszterelnök a Figyelõnek adott interjújában megerõsítette, hogy Magyarországnak mindenképpen szüksége van egy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerre. A miniszterelnök emellett szólt arról is, hogy a magyar-amerikai tárgyalásokon sikerült egy Magyarország szuverenitását megõrzõ katonai megállapodásra jutni. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar kormány kiállt a kárpátaljai magyarok ügye mellett, valamint hogy a kormány továbbra is a rezsicsökkentés folytatása mellett van.

Orbán Viktor miniszterelnök sikerként értékelte a Figyelőnek adott lapinterjújában az amerikai külügyminiszterrel néhány nappal ezelőtt Budapesten folytatott tárgyalásokat. A lapnak nyilatkozva a kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a találkozó létrejötte azt jelzi, hogy Obamának még nem volt, Trumpnak azonban már fontos térség Közép-Európa. Orbán Viktor szerint két olyan szövetséges ország tárgyalt egymással, amelyeknek nem minden kérdésben esnek egybe az érdekei, de ez természetes dolog, amit az atlantista külpolitika hangadói általában hajlamosak elfelejteni.

Nekik is megvannak a saját érdekeik, ahogy nekünk is"

– mondta a kormányfő, aki úgy értékelte, hogy a tárgyalásokon sikerült megnyugtató módon rendezni az amerikai-magyar katonai együttműködést szabályozó, a '90-es években kötött szerződés megújítását.

Orbán Viktor kiemelte ezzel kapcsolatban, hogy sikerült olyan megoldást találni a szerződés újrakötéséhez, amely a magyar szuverenitás érintetlenül hagyása mellett szabályozza az amerikai katonák magyarországi tartózkodását és mozgását.

Magyarországnak szuverénnek kell lennie és maradnia a saját területéről kiinduló bármilyen katonai akció esetében"

– hangsúlyozta a magyar miniszterelnök az amerikai katonák fokozódó közép-európai jelenléte miatt szükségessé vált szerződésmegújítás kapcsán.

A közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer amerikai gyártótól történő megvásárlásával összefüggésben pedig Orbán Viktor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy még csak a beszerzési eljárás elején tartunk, de a magyar légtér védelmét ellátni képes katonai képesség beszerzése mindenképpen Magyarország haderőfejlesztési programjának a része.

Minden országnak szüksége van arra, hogy területének stratégiai pontjait megvédje és a levegőből fenyegető katonai veszélyeket képes legyen elhárítani. Magyarországnak ez a képessége pedig elavult"

– közölte a Fidesz-KDNP pártszövetség kormányának vezetője, hozzátéve, hogy a kabinet a haderőfejlesztés egyik céljaként azt határozta meg, hogy az ország hadserege olyan jelentős katonai erőt képviseljen, amely képes egy bármilyen irányból érkező támadás saját erőből történő kivédésére is.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a kormány számára Magyarország katonai biztonsága az első, és hogy a kabinet álláspontja szerint Európának az USA hadereje nélkül is képesnek kell lennie arra, hogy a kontinens biztonságát szavatolja Oroszországgal szemben. Orbán Viktor szerint ezért is van az, hogy Magyarország elkötelezett híve az európai közös hadsereg gondolatának, illetve ugyanezen okból kifolyólag érdekelt Magyarország abban is, hogy a lehető legélénkebb gazdasági kapcsolatot építse ki Oroszországgal.

A hetilapnak adott interjúban Orbán Viktor felidézte azt is, hogy az amerikai-magyar tárgylásokon Magyarország kiállt a kárpátaljai magyarok érdekeinek a képviselete mellett is:

Szóvá tettük, hogy nem természetes dolog, hogy Magyarország, így a NATO keleti határától néhány kilométerre bombát robbantottak a magyarok székházában és senki egy árva szót sem szólt. Amerika sem. Közben ha például Jemenben felrobban valami, akkor az nemzetközi üggyé válik."

Azzal összefüggésben, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti tárgyalásain hangsúlyosan szerepeltek energetikai kérdések is, a magyar miniszterelnök azt jegyezte meg, hogy a kormány számára a családok támogatásának a jegyében a komoly terhet jelentő háztartási energiakiadások mérséklése a legfontosabb.

Orbán Viktor elmondta, hogy az épülő új német-orosz gázvezeték miatt kérdéses az Ukrajnán keresztül érkező gáz, ami miatt Magyarország érdekelt abban, hogy megépüljön ennek a német-orosz Északi Áramlat gázvezetéknek a déli ikertestvére. Éppen ezért Magyarország érdekelt abban is, hogy a romániai gázmezők kitermeléséből – mint az egyetlen nem orosz gázforrásból – is minél nagyobb mértékben részesülhessen – tette hozzá a kormányfő, aki szerint viszont a horvátországi LNG-terminálról történő cseppfolyósított gáz felvásárlásának a lehetőségével Magyarország nem élhet annak az elfogadhatatlanul magas ára miatt.

Az ellátásbiztonság és a rezsicsökkentés stabil pontja a magyar energiapolitikának, és ezen nem fognak változtatni. [...] Magyarok vagyunk nem balekok. Szívesen együttműködünk, de nem fogunk senkitől semmilyen érv vagy nyomás hatására jóval a piaci ár felett vásárolni energiát"

– mondta Orbán Viktor, aki ugyanakkor azt is elmondta, hogy a cseppfolyósított földgáz hamarosan Olaszország felől megfizethető áron is eljut majd Magyarországra, mivel szerencsére sikerült felvetetni a legfontosabb EU-s projektek listájára az Olaszországból Szlovénián át Magyarországra érkező gázvezetéket.

A Kína felé történő nyitásról szóló kérdésre válaszolva Orbán Viktor komolytalannak nevezte azokat a külpolitikai elemzéseket, amelyek szerint az amerikai külügyminiszter szemében bármilyen súlya is lenne a magyar-kínai kapcsolatnak, hiszen az EU és Kína közötti kereskedelemnek Magyarország az 1,2 százalékát adja.

Magyarország célja, hogy a világ jelentős gazdasági hatalmai érdekeltek legyenek hazánk gazdasági sikerében, és mi ezért Kínából is várjuk befektetőket"

– jelentette ki a kormányfő, aki szerint az EU-nak a jelenleginél kisebb bürokráciával kellene működnie a jövőben, alacsonyabb külső vámokkal és a jelenleginél több szabadkereskedelmi megállapodással.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére