Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Magyarország 2050-re teljesen klímasemleges lehet

Békési Marcell

2020.01.09. 13:35

Óriási hévvel veti bele magát a kormány 2020-ban a klímaváltozás elleni küzdelembe. Elektromos buszok 2022-ben, 2030-ra közel karbonsemleges villamosenergia-termelés, ivóvízvédelmi stratégia.

A kormány politikájában eddig is hangsúlyos szerepet kapott a környezetvédelem, de Orbán Viktor országértékelőjében kifejtette, hogy az ország klímavédelmi stratégiája innentől elsődleges fontosságúvá válik.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatóját egy helyzetelemzéssel kezdte, amiben megjegyezte:

Magyarország az Európai Unió éllovasai közé tartozik, olyan országokat előz meg a klímavédelemben, mint Hollandia, Ausztria vagy Németország.

Utóbbit egyébként nem nehéz, tekintve, hogy nukleáris létesítményeinek leszerelése után újra főképp szénégetéssel termel áramot, és ennek – a magasabb légszennyezés miatt – már több mint ezer halálos áldozata van.

Karbonsemlegesség

A vak atomenergia-ellenességnek azonban az EU részéről – úgy tűnik – vége: a miniszterelnök is kifejtette a sajtótájékoztatón, hogy az új uniós vezetés először támogatja az atomenergiát mint a zöldenergiát.

Ebben egyébként óriási szerepe van hazánknak, hiszen az eredeti uniós javaslat még atomenergia nélkül került volna szavazás elé, azonban Magyarország Franciaországgal karöltve jelezte, hogy megvétózza a tervezetet, ha abban az atomenergia tiltólistára kerül.

A miniszterelnök elmondta azt is:

Hazánk azon országok közé tartozik, akiknek a gazdasága amellett tudott növekedni, hogy közben a csökkentették szén-dioxid-kibocsátásukat. Erre mindössze 21 ország volt képes a világon.

Orbán Viktor emlékeztetett rá: Magyarország 2030-ra energiatermelésének 90 százalékát állíthatja elő karbonsemlegesen atom- és napenergia segítségével.

A kormány emellett elkötelezett abban is, hogy 2050-re Magyarország teljesen karbonsemleges legyen. A kormányfő szerint ehhez – a gazdaság és az infrastruktúra teljes átállásához – közel 50 ezer milliárd forintra van szükség.

A hatalmas összeget Orbán Viktor szerint a klímaromboló országokkal és nagyvállalatokkal kellene megfizettetni.

Új klímastratégia

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy a klímavédelem kapcsán a kormány új, részletes klímastratégiát fogadott el, ahol a különböző klímaforgatókönyvek áttanulmányozása után a kormány vészforgatókönyvet készített a következő évtizedekre.

A terv a klímaváltozás minden lehetséges következményére szeretne felkészülni, például az ivóvízhiány veszélyére.

A Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb klímaforgatókönyv esetén is fennmaradjon a mostani élet, képesek vagyunk a tiszta környezetet megtartani, ha tervszerűen alkalmazkodunk a klímaváltozáshoz

– nyilatkozta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy ennek érdekében a felkészülés már a következő években meg fog kezdődni.

Irányelvek az Európai Unió klímasemlegességi programjához

A közös uniós stratégiával kapcsolatban – melynek kidolgozása és elfogadása szintén folyamatban van – a magyar kormánynak négy irányelve van:

  1. A már említett irányelv, miszerint az átállás terhét minél inkább át kellene tolni azokra a klímaromboló országokra és vállalatokra, melyek a klímaváltozást generálták.
  2. Az átállást úgy kell végrehajtani, hogy ne a magyar családok húzzák a rövidebbet: vagyis az élelmiszereknek és az energiának nem nőhet az ára.
  3. Az EU ne a kohéziós alapól – vagyis a felzárkózó országoknak szánt támogatásból – vegyen el a klímaváltozással kapcsolatos támogatások finanszírozására.
  4. Az atomenergiának a támogatott, zöldnek nyilvánított ágazatok között kell maradnia.

Az Európai Unió klímastratégiáját („Green New Deal”) egyébként az új, Ursula von der Leyen által vezetett bizottság helyezte főszerepbe tavaly december elején. A terv szerint az országok az átállásra költött bizonyos – például zöldenergiára, újrahasznosításra stb. – költségeiket megpályázhatják majd az uniós alapból, amint a terv életbe lép.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére