Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Időt nyertünk, de az igazi teszt előttünk van

888.hu

2020.04.10. 08:05

Kossuth Rádió péntek reggeli interjú.

Válságkezelésben fontos a döntések tartalma, de legalább ilyen fontos az ütemezése is, ehhez minden információ birtokában kell lenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban arra a kérdésre, hogy miért nem szerdán döntött a kijárási korlátozásról.

Azért vártam ki, hogy hátha szigorúbb intézkedéseket kell hozni

- mondta. Szíve szerint még várt volna, ha a helyzet romlik, szigorítani kell. Az idősotthonok környékén történtek indokolták volna a szigorúbb lépést.

Azt látja, nagyon eltérő állapotok vannak egyes településen – Taktaharkányban, Tihanyban és a Margit-szigeten. Ezt nem lehet országos döntéssel elintézni, ezért léphetnek önállóan a polgármesterek. Legyen egy általános országos fegyelem, és helyben döntsenek a polgármesterek.

A mostani helyzetben a legerősebb fegyver az önuralom

- mondta a kormányfő.

Az általános országos kijárási korlátozás határidejét nem szabják meg, hetente vizsgálják felül az intézkedéseket. Más országok már enyhítenek a korlátozásokon,

én még nem látom a fényt az alagút végén.

Más országok mintha kifelé kandikálnának, de még mi most nem tartunk ott.

Szólt arról is, hogy Ausztria esetében látjuk az intézkedések hatékonyságát, mivel ott hamarabb jelent meg a betegség, és így lehetőség van értékelni az ottani fejleményeket. Megvárja, és figyeli hogy a lazítások más országokban beválnak-e, csak ezután lehet itthon is hasonló intézkedéseket hozni.

Orbán Viktor minden nap meglátogat egy-egy kórházat. Pénteken, a rádióműsor után is oda megy. Talán nincs arra szükség, hogy a miniszterelnök elmenjen a kórházba, de az ösztöne azt súgja, mégis mennie kell.

Nekem ott józan ésszel nincs helyem, de az ösztönöm azt súgja, hogy el kell menni. Mert mikor arra a kérdésre kérem a választ, hogy hány ágy, hány lélegeztetőgép van, mi lesz, ha megbetegszenek egészségügyi dolgozók, van bizonytalanság a válaszokban.

 

Az egészségügyi dolgozók 20 százaléka fertőződhet meg itthon, legalábbis a nemzetközi számok szerint. Érdemes a tömeges fertőzések időszakára felkészülni, mert ez még senki sem kerülte el.

7500-8000 kórházi ágy és lélegezetőgép kellhet itthon a legdurvább időszakban.

 

Nem csak a gépek, ágyak számát kell „felfuttatni”, hanem kell elég ember, aki oda tud állni az ilyen betegágy mellé. Erre képzik ki például a rezidenseket is.

Eddig nagy siker, hogy a fertőzés ütemét sikerült lassítani

- mondta a kormányfő.

Időt nyertünk, de az igazi teszt előttünk van

Ha bekerülünk a tömeges fertőzés szakaszába, akkor egy nagyon jó felkészülés kell, hogy ne legyen olyan helyzet, mint ami Olasz-, vagy Spanyolországban kialakult.

Orbán Viktor elmondta, hogy nagyon nehéz a mostani helyzet, mert azért él az ember, hogy találkozzon a családdal, főleg az idősek esetében. Ekkor mindenki össze szokott jönni, de erről most le kell mondani. Ezt el kell fogadni – tette hozzá.
A gazdaságvédelmi lépésekről azt mondta, hogy az ellenzék kevesli az intézkedéseket, londoni elemzők viszont dícsérik azt. Az ellenzék esetében a járvány idejében is a kormány megbuktatása a cél, de még egy idősotthont sem sikerül működtetni.
A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a baloldal 2010 előtt mindig megszorításban és pénzelvételben gondolkozott. 2010 után azonban egy másfajta gondolkozás jött el, a segélyek helyett a munkahelyek teremtése állt a középpontba.
Annyi munkahelyet akarunk létrehozni, amennyit a válság elpusztít.
Az elmúlt években felszámoltuk a pénzügyi függésünket, és aki tudott dolgozott. Úgy kell a rövidtávú nehézségeken túllendülni, hogy az eredeti célljaink ne kerüljenek veszélybe.
Orbán Viktor elmondta, hogy választásokon kifejeződött támogatása van a mostani válságkezelő terveknek.
Van egy nagy tervünk. Sok száz intézkedést tartalmaz, ez a terv működni fog, megoldja a bajokat, visszaadja a munkahelyeket, növekedési pályára állítja a gazdaságot. Remélem, néhány hónap múlva azt tudom mondani, ez a terv működött.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogyha a bankokat úgy terheljük meg, hogy nem lesz pénzük, akkor súlyos gondok keletkezhetnek a gazdaságban. A terhek kimérésével óvatosnak kell lenni – tette hozzá. Jobb tárgyalni, és utána döntést hozni. 2011-ben is egy európai válság volt, amikor szintén mindenki részt vállalt a válság kezeléséből. Most is mindenkinek valamit vállalnia kell a helyzet kezelésében, éppen ezért fontos volt, hogy a pártok is tettek bele a közösbe.
Ha mindenki vállal valamit, akkor annak meg lesz az eredménye.
- tette hozzá. Felidézte, hogy korábban is megérte a bank, és multiadót bevezetni.
Az optimista forgatókönyve szerint a gazdaság néhány hónap alatt visszatalál az „ösvényre.” Nem annyira optimista, mint a jegybank, de a hatalmas visszaesést nem tartja indokoltnak. Van Magyarországnak esélye, hogy jól jöjjünk ki ebből.
Aki most eladósodik, és magas költségvetési hiányt csinál, az néhány hónap múlva sérülékeny helyzetbe kerül és kiszolgáltatott lesz.
Pénzügyi védelmi képességeinket nem szabad úgy meggyengíteni, hogy a spkulációk ellen ne tudjunk védekezni.
-mondta Orbán Viktor. Ilyen körülmények között sem szabad 3 százalék felé menni a költségvetési hiány tekintetében, ez számára a vörös vonal.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére