Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: a magyarok mindig többet adtak a világnak, mint amennyit kaptak tõle

Bokor Gábor

2018.10.30. 12:10

Baán László, a Szépmûvészeti Múzeum vezetõje elmondta, hogy az intézmény az újrarendezett állandó kiállítás mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas címû idõszaki kamaratárlattal is várja a látogatókat.

A Szépművészeti Múzeum 1906-ban nyílt meg mint hazánk első állandó országos képzőművészeti gyűjteménye, egy akkor korszerűnek számító épületben, ebből azonban természetesen hiányzott számtalan olyan funkció, amelyet a mai közönség már elvár egy múzeumépülettől, és a technológiai színvonal is egészen más volt"

– fogalmazott Baán László, aki emlékeztetett arra, hogy az épület a II. világháborúban számos sérülést szenvedett, ezeket csak egy gyors felújítással orvosolták, ezért több termet évtizedekre elzártak a közönség elől, raktárként használtak, más kiállítótereket pedig később irodai funkciókra építettek át.

Az igazgató szerint a rendszerváltás óta kisebb lépésekben haladt az épület felújítása, de az átfogó rekonstrukcióra a Liget Budapest Projekt nyújtott lehetőséget. A munkálatok csaknem 15 ezer négyzetmétert, az alapterület mintegy negyven százalékát érintették: korszerűsítették az elavult fűtési rendszert, klimatizálták a kiállítótermek jelentős részét, felújították a tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket (múzeumpedagógiai helyiségeket, éttermet, ruhatárat) és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben.

Hangsúlyozta, jelentősen megújulnak az állandó tárlatok, amely annak is igazi meglepetés lesz, aki a felújítás előtt gyakran megfordult az épületben, a közönségnek most visszaadott Michelangelo-termet pedig egy időszaki Leonardo-kamarakiállítással nyitják meg.

A tárlat azt a mestert egész életében foglalkoztató problémát járja körbe – a Szépművészeti Múzeum híres, Leonardóhoz köthető lovas szobrán és Magyarországon még sosem látott mennyiségű Leonardo-rajzon keresztül –, hogy miképpen lehetséges megvalósítani egy két lábra ágaskodó ló és lovasának szobrát"

– fogalmazott Baán László, aki kiemelte, hogy a felújítás jelentős gyűjteményi átrendeződéssel is jár: újraegyesül a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 1957-ben szétszakított gyűjteménye, és a Szépművészeti az 1800 előtti egyetemes és magyar képzőművészet kiállítóhelyeként működik majd, vagyis a magyar régi mesterek több évtizedes távollét után visszatérnek a Szépművészeti Múzeumba, míg onnan a 19-20. századi nemzetközi anyag főművei ez év decemberétől egyelőre a budai Várba, a Nemzeti Galériába költöznek, megelőlegezve a majdani végleges struktúrát.

2021 végére ugyanis a Városligetben, a Petőfi Csarnok helyére felépül az Új Nemzeti Galéria, amely a 19-20. századi és kortárs képzőművészet kiállítóhelyeként, világszínvonalú körülményeket biztosítva lesz végleges otthona a külföldi és magyar mesterek alkotásainak"

– közölte.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően épülhet fel az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) is a Szabolcs utcában, amely a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 350 ezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít európai szinten is kiemelkedő minőségű feltételeket és technikai hátteret. Az OMRRK épülete 2018 végére készül el, így a jövő év elején megkezdődhet a műtárgyak beköltöztetése, és a közönség már 2019-ben birtokba veheti az épületkomplexum látogatható tereiként működő látványraktárakat.

A felújítás előtt évtizedekig raktárként funkcionáló Román Csarnokban a közönség elől elzárva tárolták a Szépművészeti gipszmásolat-gyűjteményének nagy részét is, melynek sorsa hét évtized hányattatás után rövidesen szintén megoldódik: a műtárgyak a felújítás alatt álló komáromi Csillag erődbe kerülnek, amely a Szépművészeti Múzeum Barokk szárnyához és az OMRRK látványraktárához hasonlóan szintén 2019 nyarán nyílik majd meg a látogatók előtt"

– számolt be Baán László.

A nyitóünnepségen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki beszédében elmondta, hogy a magyarok mindig többet adtak a világnak, mint amennyit kaptak tőle.

Több mint hetvenéves adósságot törlesztve, régi fényében visszaadjuk a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát a magyar közönségnek. Ezzel együtt a múzeum negyven százaléka is teljesen megújult. Ráadásul komoly mérföldkőhöz érkeztünk a Liget Budapest program megvalósításában, amely jelenleg Európa legnagyobb kulturális városfejlesztési beruházása"

– jelentette ki Orbán Viktor a Szépművészeti Múzeum újranyitási ünnepségén.

A kormányfő elmondta, hogy régi igazság, miszerint a nagyság nem csak négyzetkilométerekben, embermilliókban és tankok számában mérhető.

A nagyság vízszintes értelmezésével szemben mi, magyarok inkább a magasba törekvő nagyság hívei vagyunk, ami szellemi természetű"

– fogalmazott Orbán Viktor. 

Az elődeink ezt értették és komolyan is vették. Így született meg a Hősök tere a millenniumi emlékművel, mögötte a Városligettel. Ezért határozták el még a millennium évében, hogy felépítik a Szépművészeti Múzeumot"

– tette hozzá a miniszterelnök, aki leszögezte, a millenniumi ünnepségek megmutatták, hogy a magyarság a világ magabiztos és nagyratörő nemzeteinek sorába lépett. Okot adott erre az életérzésre a viharos történelmünk, ezeréves európai múltunk és a tudomány és a kultúra világában bizonyított tehetségünk – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mi a saját nagyságunkat sohasem abban láttuk, hogy el tudunk venni valamit másoktól, hanem abban, amit hozzá tudunk tenni az egyetemes tudományhoz és kultúrához. Mi olyan nép vagyunk, amely mindig többet adott a világnak, mint amennyit kapott tőle"

– közölte Orbán Viktor, aki kijelentette, az alaptörvény kimondja: büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, tehetségével és szorgalmával pedig gyarapította közös értékeit. Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez – fűzte hozzá.

Az európai kultúrharc örvénylésében most kell megvédenünk kulturális mivoltunkat, identitásunkat és szuverenitásunkat. Békében élünk saját kultúránkkal és történelmünkkel, és ez nagy ajándék a világban, becsüljük meg. Ugyanakkor nem lehetünk restek megvédeni a kultúránkat"

– jelentette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a Szépművészeti Múzeum újranyitása azt üzeni, hogy a „másokat majmoló, törvényszerűen kisszerű kultúrpolitika korszaka véget ért”. Ezek az eszmék a mai idők próbáját nem állják ki, hanyatlanak, enyésznek, porladnak – fogalmazott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Hosszú harc után orosz kézre került Mariupol. Kitiltották Oroszországból Bident, Blinkent és közel ezer más amerikait.

Az oroszok kitiltották Bident és közel ezer másik amerikait

Beutazási tilalmat rendelt el szombaton Oroszország 963 amerikai állampolgár, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen, és bővítette a kanadai tilalmi listát is – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a jövőben is viszonozza az „ellenséges amerikai lépéseket”

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

A miniszterelnök az Újvidéken Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron beszélt az észszerű gazdálkodás fontosságáról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére