Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: a tömeges megbetegedések időszakához közeledünk

HKJ

2020.03.23. 12:40

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatón elöljáróban elhangzottak a legutóbb nyilvánosságra került adatok. Eszerint a fertőzöttek száma 167, az elhalálozottaké 7, a gyógyultaké pedig 16.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a fertőzés üteme emelkedik,

egyre közelebb vagyunk az exponenciális időszakhoz, amikor hatványozottan emelkedhet az érintett emberek száma. Már ma sincs olyan megye, ahol ne lenne jelen a fertőzés.

A fertőzöttek nyolcvan százaléka enyhe tünetekkel esik át a betegségen. A magas kockázatú, krónikus betegek esetében azonban nehezebb a helyzet, a vírus hozzájárulhat a halálestek számának növekedéséhez. A hét elhunyt mindegyike krónikus betegségben is szenvedett.

Müller Cecília köszönetet mondott az időseknek, akikből szemmel láthatóan kevesebben vannak az utcán, örömmel konstatálta, hogy elmaradnak a csoportosulások, s lakosság többsége is megfogadja a tanácsot és otthon marad. Ez mindenki számára előnyös.

Növelheti az esélyt az elhúzódó járványgörbe kialakulására, ami azt jelenti, hogy egy időben talán nem lesz extrém nagy a megbetegedések száma az elnyúló járványgörbe révén.

Aláhúzta, az Országos Mentőszolgálattal és a háziorvosokkal, illetve a kijelölt virológus szakemberekkel karöltve bővült a teszten áteső fertőzésgyanús esetek száma. Akit a háziorvos gyanúsnak ítél, attól a fenti körben elvégzett konzultáció után a mentősök leveszik a tesztet és elviszik a kijelölt laborba.

Mindemellett valamennyi egészségügyi intézményünk és fekvőbeteg-ellátó hely készül a maximális esetszámra, folytatja a kapacitása növelését mind a középsúlyos, mind az intenzív lélegeztetést igénylő betegek ellátásához.

Folytatódnak a kutatói tevékenységek is mind a gyógyszer-, mind a vakcinakutatások terén.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy a személyforgalomban Parassapusztánál, Sopronnál és Csanádpalotánál kell csak kisebb fennakadásra számítani. A szlovák határon könnyítést vezettek be. A határ mindkét oldalán a harminc kilométeres sávban dolgozó magyar, illetve szlovák állampolgárok átmehetnek a szomszéd állam területére.

A teherforgalomban Rajkánál a belépő, Sopronnál és Nagylaknál a kilépő, továbbá Ártándnál, Csengersimánál szintén a belépő forgalomban van hatvanperces várakozás.

Európában összesen

188 honfitársunk van karanténban. Ebből 187-en Ausztriában, 1 személy Németországban. Európán kívül összesen 30 honfitársunk van elzárva a külvilágtól. Így összesen 218 állampolgár tartózkodik külföldön karanténban.

A határokon több mint 4000 személy tekintetében rendelték el a hatóságok a házi karantént, ellenőrzésüket 22 598 alkalommal hajtották végre.

Sajnos e szabályok megsértésével kapcsolatban már 100 fővel szemben kellett szabálysértési feljelentést tenni. Lakatos Tibor aláhúzta, a hatósági házi karantént kötelező betartani.

Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatban 24 személlyel szemben tettek eddig szabálysértési feljelentést, 14 esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki.

Az ezredes kiemelte, tizenegy esetben indítottak büntetőeljárást csalás miatt, amikor a koronavírussal kapcsolatos megtévesztő magatartások fordultak elő. Tizennégy alkalommal rémhírterjesztés miatt indult büntetőeljárás, 12 esetben pedig olyan bűncselekmény miatt, amikor közveszéllyel fenyegettek az elkövetők.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére