Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Aki csak teheti, minimalizálja a találkozásainak számát

888.hu

2020.03.15. 17:55

Kovács Zoltán államtitkár újabb információkat osztott meg.

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője elmondta, bekövetkezett az első haláleset a koronavírus-járványban, egy 75 éves honfitársunk veszítette életét. Kovács a kormány nevében együttérzését fejezte ki a család számára.

Kiemelte: vírus elleni küzdelem minden eszköze és költsége rendelkezésre áll, a magyar kormány minden szükséges erőforrást rendelkezésre fog bocsátani.

Tájékoztatása szerint világjárványról van szó, amely sem országok, sem emberek között nem válogat. A számokból egyértelműen látszik, hogy egyre több országban lépnek át az egyéni megbetegedésekből a csoportos és tömeges megbetegedések kategóriájába. A magyar kormány arra törekszik, hogy megakadályozza ezeket a folyamatokat.

Az emberi élet védelme a legfontosabb

– mondta.

Tájékoztatása szerint a betegségek jellegét tekintve egy új típusú vírussal állunk szemben. Ezért a koronavírus más típusú hozzáállás és felfogást igényel.

Mindenkitől azt kérik, hogy mindenki tartsa be azokat, az ajánlásokat, amelyeket a kormány meghoz.

–A legtöbbet mi magunk, magánemberek tehetünk a vírus terjedése ellen – mondta, hozzátéve: fontos, hogy az előírásokat senki ne kerülje, mert így az egész magyar társadalmat meg lehet védeni.

Kovács Zoltán szerint a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoport az idősek csoportja. A legjobban ők vannak leginkább kitéve a vírus közvetlen fenyegetésének. Arra kért mindenkit, hogy idős hozzátartozóik, ismerőseik, barátaik esetében különös elővigyázatossággal tartsák be az előírásokat

Ne akarják kijátszani és megkerülni az előírásokat, mert sem egyénileg, sem társadalmi szinten nem fog működni semmiféle trükk. Nemcsak önmagukat, hanem idős embertársaikat is veszélybe sodorják, ha megkerülik a szabályokat

– szögezte le.

Pintér Sándor, belügyminiszterről elmondta, találkozott egy fertőzött marokkóival, ezért őt is alávetették a mintavételnek, illetve minden érintett belügyminisztériumi dolgozót alávetettek ennek. Hasonló mintavételre a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és az ITM-ben is szükség volt a marokkói vendég miatt.

Kovács Zoltán kiemelte még egyszer, hogy az elfogadott intézkedésekben elfogadott célokat mindenki be kell tartsa.

Az oktatási intézménylátogatási tilalom azt jelenti, hogy otthonról részt kell venni az oktatásban, ezért mindenkit arra kér, hogy a gyerekeket tartsák otthon.

Mindenkit arra kérünk, aki csak teheti, hogy minimalizálja a találkozóinak és látogatásainak, utazásainak számát

– jelentette ki az államtitkár.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: a 7 új beteg között van olyan, aki Olaszországban járt, van olyan, aki Ausztriában járt, akadt olyan, aki már egy betegtől fertőződött meg, és van olyan is, akiről még nem tudni kitől kapta el a betegséget. Mindannyiuknál megtörtént a teljes kontaktuskutatás.

Folytatják a határátkelők ellenőrzését, még mindig sokan jönnek gócpontokból.

907 magyar állampolgár került hatósági házi karanténba, 46 293 beutazót ellenőriztek. Kettőre emelkedett azoknak száma, akiket a határról kórházba kellett szállítani megfigyelésre. A külső határok esetében 12 magyar állampolgár került hatósági házi karanténba.

Az érintettek bekerülnek a rendőrség informatikai rendszerbe, így lehetőség nyílik a területileg illetékes hatóságoknak, hogy felügyeljék a potenciális beteget és ellenőrizzék ezeket a személyeket.

Elmondta, azt tapasztalják, hogy néhányan félvállról veszik az ügyet és volt olyat házi karanténra kötelezett állampolgár, akit egy vendéglátóhelyen értek el a hatóságok, így ellene intézkedni kellett.

Aki fertőzöttként megszegi a hatósági szabályokat az bűncselekményt követ el, míg azok, akik nem betegség gyanújával csak megfigyelés miatt kell otthon legyen, de ezt megszegi az szabálysértést követ el.

Lakatos Tibor elmondta, működésbe léptek azok az akciócsoportok is, amelyeket a koronavírus elleni fellépés érdekében hozott létre a kormány.

A mobilkórház felépítéséért felelős akciócsoport tevékenységének hála holnap elkezdődik Kiskunhalason a járványkórház felépítése is, ami az esetleges kapacitáscsökkenés esetében bevonható a gyógyító tevékenységbe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére