Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: A magyar emberek tudnak és akarnak is munkából élni

Filipp Dávid

2020.05.10. 12:00

A koronavírus és annak gazdasági következményei, azonban pusztító hatással vannak a munkaerőpiacra is – hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese elmondta, hogy amikor 2010-ben a nemzeti kormány átvette az ország irányítását, egyértelmű volt, hogy munkaalapú társadalmat és gazdaságot fognak építeni. Vállalták, hogy 1 millió új munkahelyet teremtenek 10 év alatt, ez sikerült is.

A koronavírus és annak gazdasági következményei azonban pusztító hatással vannak a munkaerőpiacra is. Családok megélhetése került veszélybe.

Elmondása szerint az életet fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell újraindítani, amelynek része a gazdaság védelme is.

A magyar emberek tudnak és akarnak is munkából élni

– jelentette ki, hozzátéve annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretesz.

Ismertetése szerint 163 064 ember kért munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást. A cél, hogy ők is mielőbb munkához jussanak, ha nem a piaci szektorban, akkor az állam segítségével.

A gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza a munkahelyvédelemre összpontosít, így bértámogatást nyújtanak, adócsökkentéssel támogatják a munkahelyek védelmét, 0 százalékos hitelt kínálnak a vállalkozások számára, illetve felfüggesztették a hitelek törlesztését is.

Schanda szerint a kormány folyamatos kapcsolatban van a kamarákkal és szakmai szervezetekkel, hogy megfelelő döntések születhessenek. Így jött létre a bértámogatási rendszer is.

Elmondása szerint a pénteki adatok szerint 3953 munkáltató 54 ezer dolgozó részére igényelte a kormányzati bértámogatást. Egy hét alatt megtízszereződött a jelentkezések száma.

A legtöbb igénylés Budapestről és Pest megyéből érkezett. Az igénylő vállalatok és munkavállalók közel 30 százaléka a kereskedelemben, 13,5 százaléka a feldolgozóiparban, 13 százaléka pedig a szálláshely, illetve vendéglátás szektorban érintett. A támogatási kérelmeket benyújtó vállalatok 60%-a mikro-, 26%-a kis-, 10%-a közepes-, 4%-a nagyvállalkozás. A támogatással érintett munkavállalók többsége a nagyobb vállalatok dolgozói közül kerültek ki.

A bértámogatást akkor lehet igénybe venni, ha munkáltató nem tudja teljes munkaidőben foglalkoztatni a dolgozóit. Ahol 50% alá csökken a munkaidő, havonta akár 100 ezernél is nagyobb támogatásban részesülhetnek, akiknél 50% fölött marad, ott maximum 75 ezer forintos támogatás igényelhető.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy ma 133 éve indult el a szervezett életmentés Magyarországon.

Most sem más a dolgunk, mint minél több életet megmenteni

– mondta.

Elmondása szerint az Országos Mentőszolgálat mindig is felkészült volt a rendkívüli helyzetek megoldására. Most viszont a legrosszabb forgatókönyvre kellett felkészülniük.

Ismertetése szerint az elmúlt időszakban 400 új mentőautó állt szolgálatba, új mentéstechnikai eszközöket és munkaruhákat szereztek be, a logisztika pedig átállt a digitális működésre.

Erőfeszítéseinket mindig két cél vezérli. Minél több életet megmenteni és megvédeni bajtársaink egészségét

– jelentette ki.

Elmondása szerint a vírus miatt megyénként több plusz mentőegységet állítottak szolgálatba, 27 mentesítő zóna jött létre, ahol fertőtleníteni lehet.

Ezeknek köszönhetően csak 6 mentős fertőződött meg koronavírussal.

Csató szerint 50 mentőautót különítettek el a Covid-gyanús és igazoltan fertőzött betegek szállítására és részt vesznek a tesztelésekben is.

Tájékoztatása szerint bajtársai 15 ezer gyanús vagy igazoltan fertőzött betegnek nyújtottak segítséget, 40 ezer mintavételt végeztek el, illetve 420 ezer kilométert tettek meg.

Kiss Róbert rendőr alezredes szerint 336-an vannak azok a hatósági karanténban lévők, akik vállalták az ellenőrző szoftver használatát.
Budapesten és Pest megyében az elmúlt időszakban 24 564 esetben intézkedtek a kijárási korlátozással kapcsolatos jogsértések miatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére