Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: a kapacitások nem merültek ki

Filipp Dávid

2020.09.19. 13:14

A tervek szerint az egészségügyi szolgáltatók folyamatosan lépnek be, ha 80 százalékra megtelik egy adott kapacitás, kijelölnek egy újabb intézményt a betegek fogadására – hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Az operatív törzs utoljára június 17-én tájékoztatta a közvéleményt a járványügyi intézkedésekről.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy az elmúlt hónapokban is figyelték a hazai és külföldi járványügyi adatokat, a bevezetett intézkedéseket. Jelenleg is dolgoznak a határok védelmén, ahogy a karanténszabályok betartását is felügyelik. Készen állunk arra, hogy a járvány további terjedését megakadályozzuk – mondta.

Müller Cecíliai szerint a nyár végén elkezdett emelkedni az esetek száma. Elmondta, hogy a második hullám természete más a tavaszi hullámtól, így a kezelésére is más módszereket kell alkalmazni. Elmondta, tavaszhoz képes sokkal több információ áll a rendelkezésre a vírusról.

Közlése szerint a második hullámban jellemzően a fiatalok érintettek. A 20-29 éves korosztály a leginkább érintett a pozitív esetek számát nézve. Náluk enyhe tünetekkel, pár nap alatt lezajlik a betegség, de tovább tudják adni a legveszélyeztetettebb időseknek és krónikus betegeknek.

Ismertetése szerint a védekezés célja most az, hogy biztonságban tudjunk élni a mindennapokban.

Most olyan szabályokat hozunk, amelyek garantálják a biztonságot és a mindennapi életünket sem nehezítik

– jelentette ki.

Arra kérte a fiatal korosztályt, hogy tartsák be a szabályokat, hogy ne adhassák át a fertőzést azoknak, akikre nézve veszélyes lehet. Ismertetése szerint a fertőzöttek átlagos életkora a teljes időszakra tekintve 41 év, de ha csak az utolsó 10 napot nézzük, akkor 35 év.

Az új szabályokról szólva kiemelte a maszk viselését.

Elmondta: hétfőtől már nem csak az üzletekben és tömegközlekedési eszközökön kell majd viselni a maszkot, hanem a színházakban, mozikban, plázákban is kötelező lesz a hordása. Eddig sálat is lehetett használni, de ezentúl csak a maszkot fogadják el, azt is csak akkor, ha helyesen viselik.

Fontos, hogy a maszkot jól viseljük, az orrot és a szájat is el kell takarni

– fogalmazott, hozzátette

Müller Cecília a szórakozóhelyek nyitvatartásáról elmondta, hogy ezeken a helyeken sok, különböző egészségügyi állapotban lévő ember verődhet össze. Ezek a helyek 23 órától bezárnak. Így próbálják elérni a vírus terjedésének lassulását.

Elmondta, hogy októbertől csak lázmérés után léphetnek a gyerekek az iskolák, óvodák területére. Az intézmények biztosítják azt, hogy a szülők maszkban bekísérhessék a gyerekeket a hőmérsékletmérő pontig.

Müller Cecília fegyelmezettséget, a szabályok betartását kérte. Emlékeztetett, szankciók is vannak és arra kérte mindenkit, hogy ha tünetet észlel magán ne menjen közösségbe.

Az országos tisztifőorvos felszólított arra, hogy minél többen oltassák be magukat influenza ellen, ugyanis így könnyebb kizárni, hogy ki influenzás, és ki koronavírusos.

Az oltások október második felétől lesznek elérhetőek, azt mindenki ingyenesen megkapja.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy naponta ellenőrzik az ellátórendszer feltételeinek meglétét. Közölte: az ellátáshoz szükséges minden személyi és tárgyi feltétel rendelkezésre áll. A tervek szerint az egészségügyi szolgáltatók folyamatosan lépnek be, ha 80 százalékra megtelik egy adott kapacitás, kijelölnek egy újabb intézményt a betegek fogadására. Jelenleg a kapacitások nem merültek ki, és van elég lélegeztetőgép és ágy is.

Szóba került azt is, hogy 10 napra csökkent a hatósági karantén ideje. Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a külföldi példák, a tapasztalatok alapján határoztak így. Ennyi a vírus lappangási ideje. Közölte azt is, hogy egészségügyi dolgozók 5 százaléka fertőződött meg, ami arra utal, hogy fegyelmezetten viselik a maszkot, hatékonyan védekeznek, mert ez külföldi összehasonlításban is nagyon jó arány.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére