Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyakig ér a baj Szegeden

Horváth József György

2018.05.18. 11:33

Régóta cikkezünk már a szegedi Mars téri dózerolásról, most újra belobbant az ügy Botka László városában. A felháborodás egyre nagyobb, ezért pénteken - azaz ma - 16 órától STOP BOTKA! tüntetés lesz a szegedi városháza elõtt.

A szegedi polgármester tudtával, és valószínűleg a felhatalmazásával, mindenféle engedélyek nélkül, több pavilon mellett nagy értékű ingatlanokat is eldózeroltak a szegedi piac uniós beruházásának előkészítő szakaszában, 2009. november 29-én. És még a pályázat körül sem volt minden rendben. Nos, ahelyett, hogy mindenki lenyugodna és véget érne az ügy, a szerkesztőségünk birtokába jutott rendőrségi jelentés szerint

a napokban újabb büntetőügy indult.

A Mars téri dózerről több beszámoló is készült, több országos közéleti portál, és más sajtótermék is írt az ügyről. Már becsukott szemmel is tudjuk: Botka László és önkormányzata nagymérvű, közel kétmilliárdos uniós pénzt vett fel Brüsszeltől úgy, hogy a Mars téri piac, mint fejlesztési terület már az építkezés előtt, de utána is per alatt lévő, igénnyel terhelt minőségű beruházást vitt(ek) véghez a szegedi politikus(ok). A probléma szembeötlő, mert 2009-2010-ben történt az építkezés, a Mars téri piac kereskedőit meg 2007-2012 között perelte az önkormányzat. Ennek ellenére Botkáék úgy nyilatkoztak az unió felé 2009-ben, hogy híre, de még hamva sincsen pereknek.

Ráadásul az építkezés előtti éjszaka a területen törvényesen tartózkodó kereskedők magántulajdonait elpusztították, megsemmisítették. Gyakorlatilag Botkáék kidobták őket a területről néhány óra leforgása alatt. Papíralapú machinációkról már hallott az ember, de ez a történet több, mint pikáns. Nem hihető, hogy Botkáék nem tudták, hogy per alatt van a terület. (Õk indították el a pereket, ők voltak a felperesek.)

A magántulajdonok megsemmisítését az éj leple alatt, hidegvérrel végezték el a szegedi piacon.

Úgy látszik, hogy az ügyészség most a pincétől a padlásig kitakarít mindent Mars tér-ügyben. Négy ingatlan rongálásával, dózerolásával kapcsolatban nyomoznak. Az egyik ingatlan elpusztításának körülményeit már ősz óta vizsgálják. A másik három ingatlan ügyében 2018. május elején, tehát napokkal ezelőtt rendeltek el büntetőeljárást. Az ügy kilenc éve tart. Jövőre jubilálnak a kereskedők Botkával. Azért ne gondoljuk, hogy együtt bontják majd a pezsgőt a szegedi városházán. Mindenesetre beszédes, hogy lassan tíz éve tart a szegedi botrány, de csak dagad és dagad.

Különösen nagy a felelősség most az ügyészségen, mert a régebben született, a dózerolás után meghozott gyulai székhelyű Békés Megyei Főügyészség, és a Kecskeméti Járási és Megyei Ügyészség határozatait felül kell vizsgálniuk. A nyomozószervek szerint 2009-2010-ben ugyanis még nem volt semmi probléma a cselekménnyel. Az ingatlanok engedélyezés nélkül, pillanatok alatt eltűntek, felszívódtak a piactéren, de ez "teljesen normális" – csak így értelmezhetőek a határozatok, amelyek több jogi szakember egybehangzó véleménye szerint csúfos eljárási hibák tömegével terheltek, és nem függetlenek a politikai behatásoktól.

Arra, hogy a szegedi piactéren jogellenesen dózeroltatott az önkormányzat, ellenkező tartalmú dokumentumot nem találni sehol sem. Sőt, ezt a Szegedi Járásbíróság másodfokon jogerőre emelkedett ítélete is alátámasztja: a felelősök a kereskedők felépítményeit törvényességet nélkülözve bontották el. Ennek ellenére a nyomozószervek Gyulán és Kecskeméten máshogy látták.

A máig országos visszhangot kiváltó ügyről véleményt kértünk Kohári Nándor egykori Fidesz-KDNP-s szegedi önkormányzati képviselőtől is. Éveken keresztül követte a piaci kereskedők harcát.

Az akkor kormánypárti (MSZP) városvezetés több kérdésben téves, és mindenképpen arrogáns döntései érvényesítése érdekében a teljes államigazgatási, végül karhatalmi gépezet beindult”

– felelte kérdésünkre az egykori szegedi városatya, hogy miért csak most kezd jogilag rendeződni a Mars téri piac ügye a rendőrségen és az ügyészségen.  

Arra a kérdésre, hogy Botkának tényleg elért-e a keze mindenhová, Kohári Nándor így vélekedett szerkesztőségünknek:

Medgyessy Péter 2004. augusztusi megpuccsolásában, az MSZP Csongrád megyei elnökeként Botka László aktív szerepet játszott. Abban is fontossá és sikeressé vált háttértevékenysége, hogy a szocialista párt országos elnöksége által preferált Kiss Péterrel szemben végül Gyurcsány Ferenc lett a miniszterelnök. Befolyásos kormánypárti politikussá vált, cselekvő ráhatással bíróan lényegében bármely állami szervezetre"

– összegezte véleményét Kohári Nándor.

Botka László immáron tagadhatatlanul politikai légszomjba került. Olyannyira, hogy az MSZP Csongrád megyei elnökségétől is elköszönt, nem jelöltette magát, remeteségbe vonult. Hajója csendesebb vizekre ért. Nem csoda, hiszen nyakig ér a baj Szegeden.

És bár Botka csendben elsunnyogna, a szegediek átlátnak a szitán. Éppen ezért május 18-án, pénteken, azaz MA 15 óra 30 perckor Szabó Bálint jogvédő sajtótájékoztató tart a Szegedi Városháza előtt STOP BOTKA! címen, amely tüntetéssel folytatódik. 16.00 órától az egybegyűlt tüntetők részt vesznek majd a díszközgyűlésen, ahol petíciót adnak át Botka Lászlónak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére