Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mindenki megnyugodhat: Magyarországon rendszeres a hidak vizsgálata

Horváth József György

2018.08.16. 15:35

Így Magyarországon remélhetõleg nem fog bekövetkezni egy, a genovaihoz hasonló tragédia.

A magyarországi közúti hidak műszaki állapotát akár heti, de minden esetben féléves és éves rendszerességgel ellenőrzik. A karbantartási feladatokra 2018-tól nagyobb összeget fordít a kormány.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt álló Magyar Közút Nonprofit Zrt. a koncessziós szakaszokon kívüli országos közutakon a hatályos jogszabályoknak és műszaki előírásoknak megfelelően a híd forgalmától függően akár hetente hídellenőrzést, de minden esetben félévente hídszemlét, évente pedig hídvizsgálatot tart. A körültekintő ellenőrzéseknek köszönhetően rendszeresen felmérhető a hidak műszaki állapota, így az azokon áthaladó forgalom ennek megfelelően korlátozható, ezzel lehetővé téve a biztonságos közlekedést. A közút kezelője a haladéktalan beavatkozást igénylő hidak esetében az előírásokhoz képest szigorúbb, nagyobb gyakoriságú vizsgálatot végez. A felújítási és karbantartási munkálatok az üzemeltetés és a hídvizsgálatok során feltárt javítási igényeknek megfelelően jelenthetik a híd különböző szerkezeti elemeinek, burkolatának vagy azok egy részének javítását.

A hazai finanszírozású 100 milliárd forintos útfelújítási program keretein belül az idei évben egy nagyobb volumenű hídfelújítási program indult el, a hídfelújítási munkálatok a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útkorszerűsítési programjainak is részét képezik. Ezek a fejlesztések minden eddiginél nagyobb mértékben járulnak hozzá a hidak műszaki színvonalának emeléséhez.

Ahogy korábban megírtuk, Genovában az A10-es autópálya Morandi nevű hídjának középső, 80 méter hosszú szakasza kedden délben szakadt le. A hatóságok nem tudják, hogy pontosan hány autó volt a hídon a baleset pillanatában.

"Az eddig megtalált áldozatokon kívül még további tíz-húsz ember tűnhetett el az észak-olaszországi A10-es autópálya genovai hídjának keddi összeomlásakor" – mondta csütörtökön Francesco Cozzi genovai főügyész.

Matteo Salvini belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy azért nehéz megállapítani a tényleges számot, mert előfordulhat, hogy valakinek az eltűnését bejelentették családtagjai, de pusztán az is lehet, hogy nyaralni mentek, el is érték úti céljukat, de nem léptek kapcsolatba rokonaikkal. Hozzátette: sajnos elkerülhetetlen, hogy a veszteségmérleg tovább emelkedjen.

A balesetben a friss adatok szerint 42 ember halt meg.

Sonia Noci, a genovai tűzoltóság szóvivője elmondta: addig folytatják a mentési munkálatokat, amíg minden eltűntként regisztrált embert meg nem találnak. A mentést vezető Pietro Cosola szerint a következő 48 órában még van esély arra, hogy túlélőkre bukkanjanak a romok alatt.

Szombaton állami ceremónia keretében vesznek búcsút a baleset áldozataitól. A szertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek vezeti majd. A szombati napot nemzeti gyásznappá nyilvánították. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azt közölte, hogy kormánya nem fogja megvárni a hídomlás okának felderítésére indított ügyészségi vizsgálat eredményét ahhoz, hogy visszavonja az A10-es autópályát üzemeltető vállalat koncessziós jogát.

Az ügyészségi vizsgálat elsősorban karbantartási mulasztásokra és tervezési hibákra összpontosít. Az üzemeltető cég az Atlantia infrastruktúra-fejlesztő csoport tagjaként működő Autostrade (ASPI) vállalat, amely az ismert divatmárkát megalapító Benetton család tulajdonában áll.

Edoardo Rixi közlekedésiminiszter-helyettes a Reutersnek elmondta: fontolgatják, hogy a teljes koncessziós jogot megvonják az ASPI vállalattól, de lehetséges, hogy csak az A10-es autópálya üzemeltetését veszik el a cégtől. Szóba jöhet pénzbüntetés is, bár a politikus úgy vélte, a maximálisan kiszabható 150 millió eurós bírság is túlságosan alacsony lenne. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére