Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden ötödik kiskorú drogozott már

Sümeghi Lóránt

2016.05.06. 08:28

Nemcsak a kiskorúak drogfogyasztási hajlandósága nõtt Magyarországon, hanem a HIV fertõzöttek száma is.

Nemcsak a kiskorúak drogfogyasztási hajlandósága nőtt Magyarországon, hanem a HIV fertőzöttek száma is. Romló tendenciákról számol be a KSH legfrissebb felmérése.

Magyarországon az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a HIV-fertőzöttek száma, emelett minden ötödik iskoláskorú fiatal fogyasztott már életében valamilyen kábítószert. Ráadásul a drogfogyasztók egyre inkább a követhetetlenül változó összetételű szintetikus szereket használják.

A HIV-fertőzöttekkel kapcsolatban kiderül a felmérésből, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Oroszországot is magában foglaló európai régiójában 2014-ben 142 ezer új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük csaknem 30 ezren uniós országban éltek.

Mindenképpen érdekes, hogy amíg keleten a heteroszexuális és drogfüggő populáció a legveszélyeztetettebb, addig az uniós országokban továbbra is a homoszexuális közösség. Európában a fertőzöttek felét későn diagnosztizálják, ami növeli a megbetegedés és a vírus átadásának kockázatát. Így leggyakrabban a halálesetek nagy része a késői diagnózis következménye.

De mi a helyzet a kábítószerekkel?

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2015-ös jelentése szerint minden tizedik felnőtt és minden ötödik iskoláskorú gyermek vagy fiatal fogyasztott már életében valamilyen kábítószert, leggyakrabban kannabiszt, ecstasyt vagy amfetamint. 

A szintetikus kannabinoidok (herbál) rövid idő leforgása alatt a második leggyakoribb pszichoaktív szerré váltak, népszerűségük az amfetaminéhoz hasonló. Sajnos 2010 óta tbb mint száz új pszichoaktív szert azonosítottak, ebből negyvenkettőt 2014-ben. 

Az iskolások leggyakrabban kannabiszt, gyógyszereket vagy gyógyszert és alkoholt együtt használnak kábítószerként. Lesújtó, hogy 1995 és 2003 között az iskolások körében a kábítószert kipróbálók aránya megnégyszereződött, a 2007-ben kezdődő kis csökkenés után pedig 2011-től újra jelentős növekedésnek indult. Azonban már egyáltalán nem olvasható ki különbség a fogyasztók nemi összetétele között.

A büntetőeljárás alternatívájaként működő elterelésen részt vevők 69 százaléka kannabiszt használt, a második helyen az amfetamin típusú stimulánsok álltak. Ez utóbbiakat a szakemberek különösen veszélyesnek tartják olcsóságuk és követhetetlenül változó összetételük miatt. 

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére