Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszavazták: felfüggesztették Demeter Márta mentelmi jogát

Tokaji Gergő Máté

2019.07.12. 12:45

Felfüggesztette az MSZP-ből az LMP-be vándorló Demeter Márta mentelmi jogát az Országgyűlés pénteken, aki a megalapozott gyanú szerint közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.

Demeter Márta a miniszterelnök lejáratása iránti csillapíthatatlan vágyának kielégítése miatt tavaly ősszel országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokat osztott meg közösségi oldalán, megszegve ezzel törvényi kötelezettségeit. A törvényszegés mellett totális politikai inkompetenciájáról is tanúbizonyságot tett, hiszen arra sem vette a fáradságot, hogy ellenőrizze az adatok hitelességét. Az ellenzéki politikusok lelkiállapotát is tökéletesen bemutató eset nem maradt következmények nélkül, ugyanis a Legfőbb Ügyészség közlése szerint a cselekmény hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

A képviselők 131 igen, 52 nem szavazattal, kétharmados többséggel döntöttek a mentelmi jog felfüggesztéséről, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész indítványozott Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán. A büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Tavaly október 16-án Demeter Márta – aki akkor még az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke volt – írásbeli kérdésekkel fordult az illetékes miniszterekhez azt tudakolva, hogy a honvédség Airbusával miért utaztatták Orbán Viktor lányát. Kiderült azonban, hogy ilyen nem történt, valójában egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja utazott a gépen, engedéllyel.

A Fidesz az esetet követően Demeter Mártát feljelentette hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. Az ügy folyományaként Demeter Mártát februárban a házelnök javaslatára a parlament felmentette bizottsági alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárása során a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére