Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már több mint 50 milliárd forint ágazati bértámogatást fizettek ki a vállalkozásoknak

888.hu

2021.03.10. 08:00

A megítélt támogatások 99 százaléka, összesen mintegy 50 milliárd forint megérkezett a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került cégek számláira. Az ágazati bértámogatási programban eddig 117 ezer munkavállalójuk megtartásához kértek segítséget a járványhelyzetben tevékenységüket legalább részlegesen szüneteltetni kényszerülő vállalkozások – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

Kifejtette: a kifizetések felgyorsítása érdekében a megítélt támogatások előleg formájában jutnak el a cégekhez. A hétfőtől hatályos veszélyhelyzeti intézkedésekkel párhuzamosan a támogatotti kör további szektorokkal bővült. A kormány ezzel újabb 100 ezer munkavállaló munkahelyének megvédését tette lehetővé.

A bértámogatás esetükben már a márciusi bérekre is kérhető, egészen a hónap végéig

– jelezte az államtitkár.
A programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg, a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi a vállalkozások talpon maradása, az álláshelyek megőrzése, a képzett szakemberek megtartása érdekében.
Az államtitkár tájékoztatása szerint

a vállalkozások 44 százaléka kis-, 31 százaléka mikro-, 19 százaléka közép- és 6 százaléka nagyvállalkozás.

A támogatottak közel 60 százaléka a vendéglátás, több mint 14 százaléka a szálláshely-szolgáltatás ágazatban dolgozik. A legtöbb munkavállalóra a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében kértek támogatást a vállalkozások.
Bodó Sándor hangsúlyozta:

a Innovációs és Technológiai Minisztérium a járványhelyzetben is elsődleges feladataként kezeli a munkahelyek megtartását.

Magyarország az elmúlt évtizedben nemzetközi összevetésben is kimagasló eredményeket ért el a foglalkoztatás bővítésében, a munkaalapú gazdaság kiépítésében. A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel több mint 1,6 millió hazai munkavállalón segített.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére