Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország nemcsak beszél a Nyugat-Balkán támogatásáról, hanem cselekszik is

888.hu - MTI

2020.10.29. 15:00

Szijjártó Péter a koszovói külügy- és diaszpóráért felelős miniszterrel tárgyalt, aki köszönetet mondott Magyarországnak a járvány elleni küzdelemhez nyújtott segítségért.

 

Magyarország nemzetstratégiai érdeknek tekinti a Nyugat-Balkán európai integrációját – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Szijjártó Péter Meliza Haradinaj-Stublla koszovói külügy- és diaszpóráért felelős miniszterrel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte:

ha béke, nyugalom és fejlődés van a Nyugat-Balkánon, az Magyarországnak jó,

ha ennek ellentéte, az Magyarországnak rossz. Bármi történik a térségben, annak azonnali hatása van Magyarországra.”

Hangsúlyozta: Magyarország nemcsak beszél a Nyugat-Balkán támogatásának fontosságáról, hanem cselekszik is annak érdekében, sokszor az ország méretéből fakadó kötelezettségeken túl is segíti a béke és stabilitás megteremtését.

A külügyminiszter hozzátette: a harmadik legnagyobb hozzájárulást Magyarország nyújtja a NATO-vezetésű koszovói misszióhoz (KFOR), és annak jövő novembertől magyar parancsnoka lesz.

Közölte: a koronavírus-járvány minden országnak nagy kihívást jelent, az egészségügyi ellátórendszereket folyamatosan olyan helyzetben kell tartani, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül. Magyarország ebből a szempontból sikeres, beszerezte a szükséges eszközöket, és másoknak is tud segíteni. Koszovónak 50 ezer maszkot és 5 ezer védőruhát ad – mondta.

Kitért arra, hogy egy kötöttsegély-hitelmegállapodás értelmében

62 millió euró értékben magyar vállalatok két víztisztítóművet építenek Koszovóban, és a közúti infrastruktúra fejlesztésében is beruházásokat hajtanak végre.

Koszovóban egy nagy erőműépítés kezdeti fázisa zajlik, amihez magyar hűtési technológiát is felhasználhatnak – tette hozzá.

Megjegyezte: 75-re emelik a koszovói hallgatóknak adott magyarországi ösztöndíjas helyek számát.

A külügyminiszter szerint

az EU-nak legalább annyira érdeke a Nyugat-Balkán integrációja, mint magának a térségnek”.

Magyarország az EU-bővítés felgyorsításában érdekelt, és mivel Koszovó teljesítette a vízummentességhez szükséges feltételeket, azt kérik Brüsszeltől és a nagy tagállamoktól, hogy ne terjesszenek elő újabb feltételeket – mondta.

Arról is beszélt, hogy az Európába migránsokat küldő régiókban egyre rosszabb a helyzet, ami újabb migrációs hullámok elindulásának veszélyét hozhatja, ami most már komoly egészségügyi kockázatokat is jelent.

Az elhibázott brüsszeli migrációs politika miatt a nyugat-balkáni útvonalon továbbra is egyre több migráns jelenik meg, és tűrhetetlen helyzetek alakulnak ki”

– közölte.

Úgy látja, ha az EU nem változtat a migrációt ösztönző politikáján, akkor kiszolgáltatja a nyugat-balkáni országokat a „békés emberek életét ellehetetlenítő” migránsoknak.

Meliza Haradinaj-Stublla közölte: országa nagyra értékeli azt a folyamatos támogatást, amelyet Magyarország nyújt Koszovónak és a Nyugat-Balkánnak.

A koszovói politikus köszönetet mondott Magyarországnak a járvány leküzdéséhez adott segítségért is.

Üdvözölte a magyarországi ösztöndíjas helyek számának emelését, ez – mondta – különösen előnyös lehet Koszovónak, hiszen az ország népessége nagyon fiatal.

A megbeszélés egyik fő témája a gazdasági együttműködés fejlesztése volt, és várják a magyar beruházásokat Koszovóban.

– közölte.

A koszovói külügyminiszter kiemelte a térség euroatlanti integrációjának jelentőségét.

Kérdésre válaszolva Meliza Haradinaj-Stublla arról is beszélt, hogy nagyon fontos ügy a vízummentesség, és Koszovó az egyetlen nyugat-balkáni ország, amelynek ezt még nem sikerült elérnie. Pedig már nyolc éve teljesítette a feltételeket, és az EU ezt két éve hivatalosan is elismerte – magyarázta. Hozzátette: remélhetőleg a német EU-elnökség alatt változik a helyzet.

Szijjártó Péter egy Ukrajnára vonatkozó kérdésre kifejtette:

Barátságtalan, nonszensz, bizonyos szempontból szánalmas lépés az ukrán külügyminisztérium részéről a magyar kormányzati tisztségviselők kitiltása, és máig nincs hivatalos közlés arról, miért tették ezt.”

Emlékeztetett: Ukrajna azt nem kezelte a belpolitikába való beavatkozásnak, amikor 50 lélegeztetőgépet adott Magyarország, vagy azt, hogy csak Magyarország engedi át Nyugat-Európa felé az ukránokat. Azt sem tekinti Ukrajna beavatkozásnak a belügyeibe, hogy Kárpátalja legszennyezettebb folyóját megtisztítják magyar költségvetési forrásból.

Kijelentette: Magyarország többször világossá tette, hogy készen áll a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére,

Magyarország a kölcsönös tiszteleten, a nemzetközi jog tiszteletén és a kétoldalú kötelezettségek betartásán alapuló baráti kapcsolatokban érdekelt, de ehhez a magyar és az ukrán kormány is kell.

A kitiltásokkal pedig nem azt a jelzést küldi Ukrajna, hogy baráti kapcsolatokra törekedne” – vélekedett.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a külügyminiszter azt mondta: Magyarország igyekezett a lehető legtöbb lélegeztetőgépet beszerezni tavasszal, és most abban a helyzetben van, hogy a stratégiai készleteken felül tud ezekből eladni, és segíteni másoknak, így tudtak Csehországnak is adni lélegeztetőgépeket. Ha érkezik vételi szándék, segítségkérés, a nagykövetségek tárgyalnak róla, és majd az operatív törzs hoz döntést – mondta.

A miniszterek a sajtótájékoztató előtt megállapodást írtak alá beruházások ösztönzéséről és védelméről, ösztöndíjakról, valamint tudományos és felsőoktatási együttműködésről.

A teljes sajtótájékoztató itt nézhető meg:

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Így finanszírozza Soros György az Európa Tanácsot

Így finanszírozza Soros György az Európa Tanácsot

Erre az Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatója világított rá egy interjúban. A szakértő állítását az Európa Tanács éves pénzügyi jelentésére alapozza. Szerinte azzal, hogy az Európa Tanács pénzbeli támogatást fogad el magánszemélyektől, kérdésessé válik a szervezet politikai függetlensége.

Trump: akkor engedem Bident a Fehér Házba, ha bizonyítja, hogy szavazatait legálisan szerezte

Trump: akkor engedem Bident a Fehér Házba, ha bizonyítja, hogy szavazatait legálisan szerezte

Ismét Trump van nyeregben, miután fontos helyeken sikerült bizonyítani több tízezer szavazat elcsalását. Egyre több esély van arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság érvényteleníteni fogja több tagállamban is a szavazás eredményét.

Gyurcsány Ferenc megint lebukott

Gyurcsány Ferenc megint lebukott

Ferenc testvér annak idején még simán vétózott volna a lengyelekkel közösen.

Izrael újabb iráni atomtudóst gyilkoltathatott meg Teherán közelében

Izrael újabb iráni atomtudóst gyilkoltathatott meg Teherán közelében

2010 óta több perzsa atomtudóst is meggyilkoltak – Irán Izraelt vádolja a merényletekkel.

USB-kártyákkal csalta el Biden a választást Pennsylvaniában?

USB-kártyákkal csalta el Biden a választást Pennsylvaniában?

Nagyjából 120 ezer voks jogszerűségét kérdőjelezi meg az amerikai haditengerészet korábbi parancsnokának vallomása.

Lukasenka bedobta a törülközőt

Lukasenka bedobta a törülközőt

Az új alkotmány olyan lesz, amilyet a nép akar, ő pedig le fog mondani.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére