Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar támogatással valósulhat meg az EU minden államára kiterjedõ antiszemitizmus monitoring

Vincze Viktor Attila

2018.11.30. 17:30

Évente egymilliárd forintot ad a magyar kormány a magyar kezdeményezésre és szervezésben létrejövõ európai antiszemizitmus monitoringozó szervezet mûködéséhez. Az EU minden tagállamára egységes szempontok alapján kiterjedõ uniós antiszemitizmus megfigyelõ és jelzõrendszert a Köves Slomó, EMIH-vezetõ alapította Tett és Védelem Alapítvány építi ki.

A magyar kormány a napokban fogadta el azt a határozatot, amelynek értelmében 2019-ben 525 millió forinttal, 2020-tól pedig a költségvetésbe automatikusan beépülő 500 millió forinttal támogatják az európai szintű antiszemitizmus elleni küzdelmet. A költségkeret az Európai Tett és Védelem Liga felállításához járul hozzá, amely a törvényalkotás, az igazságszolgáltatás, a monitoring-kutatás és az oktatási rendszer területén fog kiterjedt tevékenységet folytatni. A kezdeményezést az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu mellett a holland, a belga, a francia és a spanyol zsidó közösség is üdvözölte.

A napokban a Közlönyben is megjelenésre kerülő kormányhatározat a brüsszeli központú Európai Tett és Védelem Liga (APL - Action and Protection League of Europe) megalakításának támogatásáról szól. A szervezet, melynek megalapítását Köves Slomó rabbi három héttel ezelőtt egy brüsszeli európai zsidó konferencián jelentett be, a Magyarországon 6 éve aktív Tett és Védelem Alapítvány (TEV) módszertanára és bevett "jó gyakorlatára" épít.

Az APL-t alapító Köves Slomó rabbi elmondása szerint a szervezet, melynek létrejöttét egy határokat átívelő széleskörű közösségi összefogás teszi lehetővé, első lépésként a következő célkitűzéseket teszi majd tevékenysége fókuszába: az Európai Uniós tagállamok igazságszolgáltatási rendszerének átfogó értékelése, javaslat egységes jogalkotásra az antiszemitizmus elleni hatékony küzdelem érdekében 24 órás antiszemita incidens-bejelentő zöldvonal; a nemzeti tantervek és az alkalmazott oktatási anyagok átfogó elemzése és javaslattételek a tagállamokban; a médiában, közösségi médiában és közéletben megjelenő antiszemitizmus nyomon követése, monitoring jelentések közreadása, mind a 28 tagállamban, beleértve az európai arab és török nyelvű médiát és közösségi médiát is.

Az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) által alapított Tett és Védelem Alapítvány 2012. évi alapítása óta havi monitoring jelentést ad ki a magyar közéletben tapasztalt antiszemita incidensekről és évente kutatói jelentést készít a magyar társadalomban megjelenő antiszemita érzületek változásáról. Jogi tevékenysége keretében szakértőként részt vett Magyarország Alaptörvényének 4. Módosításának előkészítő konzultációjában, kezdeményezte a Büntető Törvénykönyv közösség elleni uszítás deliktumának módosítását. A jogi tevékenysége keretében meghatározó szereplőként lépett fel a XX. századi önkényuralmi rendszerek bűneinek tagadását tiltó rendelkezések egységes jogalkalmazói gyakorlatának kialakításáért. A Tett és Védelem Alapítvány részt vett a magyarországi köznevelésben alkalmazott kerettantervek zsidó vonatkozású tárgyak tartalmának szakértői véleményezésében és módosítási javaslatainak megfogalmazásával járult hozzá a magyar oktatási rendszerben megjelenő "zsidóság-kép" alakításához.

A Tett és Védelem Alapítvány működésének kezdete óta készít havi jelentést az EBESZ számára. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija hozzáfűzte: A zsidó közösség hagyományában a legnagyobb súlya a cselekvésnek van. A modern világban, ahol tömérdek narratívával találjuk magunkat szemben nap mint nap, a legfontosabb felelősségünk a tett és a cselekvés.

Magyarország ezzel a lépéssel nemzetközi szinten is jelentősen hozzájárul az antiszemitizmus elleni küzdelemhez, reményeink szerint más európai kormányok is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke, a CNN hírtelevíziónak, az európai antiszemitizmus növekedéséről szóló jelentés kapcsán adott keddi nyilatkozatában méltatta Orbán Viktort és a magyar kormányt az antiszemitizmus elleni küzdelemben vállalt példaértékű szerepéért és ezen belül is a European Action and Protection League létrehozásában való közreműködéséért.

Az új kezdeményezést a brüsszeli központú European Jewish Association-nel (EJA) (Európai Zsidó Szövetség) való szoros együttműködésben valósul meg. A szervezet éves konferenciáján történt bejelentés óta számos támogató állt az APL mellé, többek között Jichák Joszef, Izrael Állam főrabbija, Eli Ben Dahan, az izrael védelmi miniszterhelyettes, valamint a Kneszet, az Izraeli Parlament több tucat képviselője. Továbbá a Sochnut - Jewish Agency for Israel, az Európai Rabbik Tanácsa, a holland főrabbi, belga, francia és spanyol zsidó szervezetek biztosították támogatásukról.

Az európai szintű antiszemitizmus monitoringozás létrehozását szükségessé tevő indokokról és az új, nemzetközi tevékenységű szervezet céljairól valamint működéséről a napokban adott interjút a 888.hu számára az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó, amely itt olvasható.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Vasvári Vivien a nap hőse

Az egykori válogatott síkfutó egy insta-sztoriban számolt be arról, hogy egy minapi buliban migránsok zaklatták. Az ex-modell nem hagyta magát, elmondása szerint azért ment ki a bokája, mert kénytelen volt dulakodni a zaklatókkal. Ez nem tetszett pár liberális kommentelőnek, ezért az Instagrammon rontottak rá a kétgyermekes anyukára. Bár nem rajongunk az Insta-celebekért, de el kell ismernünk, hogy Vasvári Vivien karakánul kiállt álláspontja mellett.

Trump: Sadiq Khan egy katasztrófa, Londonnak új városvezető kell

Trump: Sadiq Khan egy katasztrófa, Londonnak új városvezető kell

Az amerikai elnök ismét élesen bírálta London pakisztáni származású városvezetőjét.

Egyre nagyobb az esély arra, hogy Boris Johnson legyen az új brit miniszterelnök

Egyre nagyobb az esély arra, hogy Boris Johnson legyen az új brit miniszterelnök

Sajid Javid belügyminiszter esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyéből a csütörtökön tartott negyedik frakciószavazási fordulóban, amelyben ismét a legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter kapta a legtöbb voksot.

Hatalmas pofont kapott Weber Brüsszelben

Hatalmas pofont kapott Weber Brüsszelben

Sajtóértesülések szerint nem lesz meg a magyar választókat lenéző Manfred Weber többsége, miután a szociáldemokraták és a liberálisok is jelezték, hogy nem támogatják a néppárti csúcsjelöltet.

Rogán: a kormány jövőre is indít nemzeti konzultációt

A kormány szeretné a nemzeti konzultációkat folytatni, és – akárcsak idén – jövőre is indít olyat, amely a következő költségvetés megalapozását készíti elő – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője az Országgyűlés igazságügyi bizottságának csütörtöki ülésén.

New York államban már az illegális bevándorlók is szavazhatnak

Egy hely, ahol megvalósult a bevándorláspárti baloldal álma.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére