Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar cég is érintett a halálos franciaországi drogtesztben

Nagy Gábor

2016.01.19. 20:28

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az illetékes francia hatóság kérésére információt kér azoktól a gyógyszergyártóktól, melyek érintettek voltak a halálos franciaországi gyógyszerkísérlet ügyében.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az illetékes francia hatóság kérésére információt kér azoktól a gyógyszergyártóktól, melyek érintettek voltak a halálos franciaországi gyógyszerkísérlet ügyében.

Az OGYÉI keddi nyilatkozatában arra reagált, hogy múlt héten Franciaországban egy fájdalom- és szorongáscsillapítónak szánt szer klinikai kísérlete közben egy ember meghalt, öten pedig rosszul lettek, de az ő állapotuk azóta javult.

A gyógyszerkísérlet megrendelője a portugál cégcsoport, a Bial az AFP hírügynökség szerint hétfőn megerősítette, hogy magyar cég állította elő a gyógyszer hatóanyagát.


Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a kedélyeket lehűtvén elmondta, hogy Magyarországon soha nem fordult elő hasonló eset, az intézet pedig – a sajtóértesülésre reagálva – közleményében ezt írta:

 Magyarország nem érintett az ügyben, a Biotrial vizsgálatszervező cég a portugál Bial megbízása alapján folytatta az I-es fázisú klinikai vizsgálatot, amelyet kizárólag Franciaországban, kilencven egészséges önkéntes bevonásával folytattak."

Hozzátették azt is, hogy a magyar érintettséggel kapcsolatban a francia hatóság hivatalosan is megkereste az OGYÉI-t, ezért most "nyilatkoztatják" az érintett gyártókat. Az adatok beérkezéséig azonban további információt nem tudnak közölni.

Az OGYÉI nyilatkozatában kitért magára a készítmény összetevőire, illetve a részleteire is:

A franciaországi vizsgálatban alkalmazott készítmény az endokannabinoid rendszerre hat, csökkenti az agy és a perifériás idegrendszer működését azáltal, hogy növeli az anandamide-szintet. Ezt a hatóanyagot egyetlen engedélyezett, forgalomban lévő gyógyszer sem tartalmazza, ennél a vizsgálatnál alkalmazták először."

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére