Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma kezdődik az érettségi szezon

Zelenka Dóra

2019.05.06. 09:00

Júliusig tart, utána lehet menni fesztiválozni!

Idén több mint 111 ezer tanulóra vár az érettségi. Ma magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán történelemből, végül angolból és/vagy németből teszik le az írásbeli vizsgát a diákok. Az érettségizők közül 71 400-an végzős középiskolások, de rajtuk kívül még csaknem 40 ezren tesznek legalább egy tárgyból vizsgát, ők alsóbb évfolyamosok, illetve felnőttoktatásban részt vevő személyek. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint a jelentkezők összességé­ben csaknem 395 ezer vizsgát tesznek le, melyeknek döntő többsége (89 százaléka) középszintű – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI

Továbbra is a matek jelenti a legnagyobb kihívást.

Ami az eredményeket illeti, az utóbbi években 57 és 63 százalék között volt a középszintű érettségi átlaga. A tapasztalatok szerint leginkább a matematikatesztekkel gyűlik meg a gyerekek baja, ebből a tárgyból az ötven százalékot sem éri el az ötéves átlagteljesítmény.

Jövőre szigorítanak a szabályokon.

Az emelt szinten való érettségizés az idén még nem kötelező minden egyetemre és főiskolára készülő végzős számára, viszont 2020-tól szigorítják a szabályokat: aki a felsőoktatásban szeretne továbbtanulni érettségi után, annak nemcsak középfokú nyelvvizsgát kell tennie, de legalább egy tárgyból emelt szinten kell érettségiznie. Ám nem mindegy, hogy miből, a szabályok szerint ugyanis csak olyan tárgyakból lehet emelt szinten vizsgázni, ami az adott képzési területen figyelembe vehető. Ezeket a követelményeket központilag írják elő. Jó tudni azt is, hogy az idegen nyelvi tárgyakból letett emelt szintű vizsga kiváltja a B2 szintű, vagyis középfokú nyelvvizsgát, amennyiben a tanuló teljesítménye eléri a 60 százalékot.

Az írásbelik időszaka május 24-én zárul, ezután az emelt szintű szóbelik következnek június 5. és 13. között, a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére