Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Luxusban él a börtönbizniszen félmilliárdot kaszáló Magyar György

888, Origo

2020.02.25. 11:15

„Nekem Lexusom volt, van és lesz” hivalkodott egy autós portálnak a magyar államot a börtönbizniszben több mint félmilliárddal megkárosító Magyar György baloldali ügyvéd, aki a 20 milliós autóját még szerénynek is tartja, ráadásul: a cégadatbázis szerint Budapest legdrágább árfekvésű belvárosi területén van a bejelentett lakcíme – számolt be róla az Origo.

Kedden szavaz az Országgyűlés a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetésének felfüggesztéséről. A javaslatot benyújtó Varga Judit igazságügyi miniszter az általános vitában elmondta, a cél „a mára többmilliárdos iparággá vált” börtönbiznisz megállítása. Ezzel párhuzamosan a kormány újabb Nemzeti Konzultációt jelentett be, amelynek az első két kérdése a börtönbizniszről szól.

És hogy kik járnak jól a börtönkártérítéseken, arra az Origo adott választ.

Az elítélt bűnözők védelmében indított kártérítési ügyek akkor kerültek igazán az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy

egy szűk ügyvédi kör nagyon jövedelmező, és erkölcsi értelemben nehezen védhető üzletéről van szó

– írta a portál, ahol megszereztek egy listát, amely tartalmazta a pernyertes ügyvédek nevét, irodáját, valamint az állam által kifizetett kártérítések összegét. A névsorban kiemelt helyen szerepelt

Magyar György, aki 419 ilyen ügyet vitt, amivel összesen 544 millió forintot perelt ki a magyar államból.

Az ellenzéki politikusként is próbálkozó ügyvéd eleinte tagadta érintettségét: „évek óta nem foglalkozunk elítéltek kártérítéseivel”, nyilatkozta Magyar György az ATV Híradójának január közepén. Pár nappal később az Egyenes Beszédben kifejtette, ügyvédi irodájával már három éve nem vállalnak börtönkártérítési ügyeket, érzékeltetve, hogy semmi köze a börtönbizniszhez. Miután azonban az Origo nyilvánosságra hozta a számokat,

az ügyvéd nem tagadta a vele és ügyvédi irodájával kapcsolatos híreket.

Hogy a „börtönbiznisszel” milyen jól lehetett keresni, mi sem mutatja jobban, mint Magyar vagyoni helyzete – és az, hogy ezt mennyire magától értetődőnek tartja. A Lóerő autós portálnak 2017-ben arról beszélt, hogy neki „a Lexus tökéletesen elég”, és mindig is ilyen márkájú autója volt, van és lesz. Vagyis úgy ítéli meg: szerénységre vall, hogy csak egy

olyan luxusautót használ (Lexus RX 450), aminek az ára extrák nélkül – 2020-as katalógus szerint – 21 millió forint.

De az Origo beszámolója szerint Magyar az élet más területén sem szűkölködik. A cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban lakik, itt van a bejelentett lakcíme, az Ügyvédi Kamara központi épületétől pár perces sétára. Az ingatlan.com adatai szerint – jellemzően – 1,5 millió forintos négyzetméteráron kínálják a környékbeli lakásokat, vagyis egy nagyobb méretű lakás több száz millió forintba is kerülhet itt – írja az Origo.

Mi is a börtönbiznisz?

A 2010-es kormányváltás után gyanúsan megnőtt a rossz börtönkörülmények miatt a magyar állammal szemben indított kártérítési perek száma. Összesen körülbelül 12 ezren kezdeményeztek ilyen eljárást: ez a jelenleg börtönben lévő emberek valamivel több, mint kétharmadát jelenti. A kifogások között többek között a szellőztetés hiánya és a kevés napfény szerepelt.

Ezeket a pereket sok esetben olyan bírók folytatták le a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), akik korábban szoros kapcsolatban voltak Soros György valamelyik szervezetével. Később a hazai bíróságokat is elárasztották a börtönperek. Ennek eredménye az lett, hogy 2015-től napjainkig nagyjából 10 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam az elítélt bűnözőknek.

A megítélt összegekből – ügytől függően – 15-40 százalék közötti sikerdíjat kaptak a Soros-hálózathoz kötődő ügyvédek. Közel sem mellékes a történet szempontjából, hogy ezeknek a pénzeknek a 61 százaléka eleve ügyvédi számlákra érkezett. Egyes magyar ügyvédek már 2015-ben arról nyilatkoztak, hogy irodákat nyitottak Strasbourgban, onnan vitték az ügyeket.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére