Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Letartoztatták Medgyessy tanácsadóját

888.hu

2016.03.16. 13:35

Pénzmosással, hatalommal való visszaéléssel vádolja a román ügyészség Tal Silbertsein, Benjamin Steinmetz és Shimon Sheves politikai tanácsadó-üzletembereket.

A brassói ítélőtábla az üzletemberek harminc napos előzetes letartóztatását rendelte el kedden – adta hírül a román Hootnews hírportál.  

A bíróság 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el többek között a Forbes folyóirat által 3,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező Benjamin Steinmetz üzletember ellen, valamint két izraeli politikai tanácsadó és üzletember, Tal Silbertsein és Shimon Sheves ellen.

Medgyessy Péternek is adott tanácsot

Tal Silbertsein 2004-ben, egy politikai tanácsadó vállalat embereként adott tanácsokat Medgyessy Péternek. A tanácsadót a román Korrupcióellenes  hatóság (DNA) pénzmosással, hatalommal való visszaéléssel és befolyással való üzérkedéssel vádolja. 

A Bill Clinton, Tony Blair és Gerhard Schröder kormányzásában közreműködő politikai tanácsadó cég embereként  2004-ben  Medgyessy Péter miniszterelnök és szűkebb kabinetjének is osztogatta tanácsait. Tal Silbertstein feladata többek között a miniszterelnök modernizációs programjának stratégiai előkészítése volt.  2004-ben 30 millió forintért adott tanácsokat Medgyessynek. 

A nyugati sajtóban "elnökcsinálóknak” nevezett szakember kizárólag szociáldemokrata pártoknak adott tanácsot, így került Romániába a 2000-es években, ahol Adrian Nastase miniszterelnököt segítette hatalomra 100 ezer dollárért cserébe. Nastasét egyébként 2014 januárjában a bukaresti legfelső bíróság zsarolásért és kenőpénz elfogadásáért négy év letöltendő börtönbüntetésre és 400 ezer eurónak megfelelő vagyonelkobzásra ítélte. 

Medgyessy tanácsadója és a román herceg

Az ügyben tavaly decemberben indult vizsgálat egy törvénytelen ingatlan visszaszolgáltatása miatt, aminek nyomán a vádhatóság szerint 136 millió euróval (42,9 milliárd forint) károsították meg a román államot.

Paul herceg, az 1881 és 1947 között uralkodott román királyi család egyik el nem ismert sarja, a bukaresti növénytani kutatóállomás és egyéb, a kommunista rendszer által államosított ingatlanokat kérte vissza. Majd miután négy évig nem kapott választ, az ügyészség szerint felbérelte Remus Truica üzletembert, Adrian Nastase volt szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadóját, hogy szerezze vissza az ingatlanokat.

Az ügyészek szerint a négy izraeli üzletember pénzt adott a román restitúciós hatóság tagjainak megvesztegetésére, hogy azok Paul javára döntsenek, és sürgessék meg az ingtatlan visszaszolgáltatását. A herceg ezért cserében a visszakövetelt ingatlanok 50 százaléktól 80 százalékig terjedő értékrészét ígérte az üzletembereknek.

A tanácsadó 2000 óta üzletel Romániában, ahol többek között Truica az üzleti partnere. A román sajtó korábban arról is hírt adott, hogy Steinmetznek a Verespatakon tervezett cián-technológiás aranybányatervben is érdekeltsége van.

(digi24, MTI, valasz.hu, hootnews)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére