Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lánczi András: Orbán Viktort metafizikai térben is értelmezni kell

888.hu

2021.05.06. 17:00

A magyar miniszterelnök egyszerre nagyon jó politikus és filozófus, így az ő személyiségét nem lehet csak materiálisan értelmezni – mondta Lánczi András Az Orbán-szabály című könyv bemutatóján.

 

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora is méltatta a miniszterelnökről szóló könyvet.

Az Orbán-szabályt szerintem filozófiai értelemben érdemes olvasni. De mit is takar az a politikai filozófia? Ma Magyarországon körülbelül öten ha értik ezt a szót.

Ez a könyv filozófiai jellege miatt meg fogja osztani az olvasókat, mert G. Fodor Gábor megpróbálja az intellektuális mélység és az érthetőség mezsgyéjén lavírozva bemutatni Orbánt, hogy hogyan lett egyszerre kiváló politikus és filozófus.

A mű kulcsszava: a nyelv

A könyv leírja, miért volt szükség 2010 után egy új nyelvezetre, és erről már mi is sokat beszéltünk a XXI. Század Intézetben, hiszen minden ebből a nyelvből indul ki, mindent a nyelvből értelmezünk. Azt is a nyelven keresztül értjük meg, hogy mi az életünk értelme, tartalma. Ha a politika komolyan veszi magát, a metafizikai térben is kell mozognia. A miniszterelnök értelmezéséhez a politika metafizikáját kell érteni.

Az Orbán-könyvek nagy részét nem tudtam végigolvasni mert nem elég izgalmasak. Ez a könyv viszont azt bizonyítja, hogy lehetséges politikafilozófiailag hozzányúlni az Orbán-kérdéshez, és ezáltal izgalmassá tenni egy művet, és nem csak pszichológiai kutatásokat lehet a miniszterelnökből készíteni. A dolog lényege az, hogy Magyarország miniszterelnöke legalább olyan jó filozófus lenne, mint politikus.

Orbán Viktor minden kérdéshez úgy nyúl hozzá, hogy a metafizikai kérdést keresi, azaz az első kérdésig akar visszajutni.

Ilyen például az, hogy a politikában mindig rivalizálás volt, és ez nem valami új, Orbán által meghonosított ellenségkeresés, ez mindig és minden helyzetben így volt. Lehet azt mondani, hogy az intézményeknek és a jognak arra kellene rámenni a modern demokráciákban, hogy a személyiséget kikapcsoljuk, és csak a karakterről beszéljünk, de itt ezt nem lehet megtenni. Orbán Viktort filozófia nélkül nem lehet megérteni.

Ez a könyv abban nagyon jó, hogy gondolaton keresztül és nem a materiális értelemben közelíti meg Orbánt, ha csak a politikai és csakis a gazdasági területről elemeznénk a miniszterelnököt, akkor nem értenénk meg a sikerességét.

A gondolat van először, mert ha nincs gondolat, akkor nincs kiemelkedés, csak politikusok és intézmények vannak.

Ezek mellett az az érdekessége ennek a könyvnek, hogy egy olyan miniszterelnököt elemez, aki mind gazdaságilag, mind politikailag nagyon sikeres pályát tud maga mögött, így elmondható róla, hogy mind fizikailag, mind metafizikailag megállja a helyét. A könyv szerzője a gondolat megfogásáért számtalan helyről megközelíti ezt a sikerességet, hogy megértsük, mi az alapgondolat, mi az első kérdés Orbán Viktor számára.

Orbán egy realista politikus, ami azt jelenti, hogy a tapasztalat megelőzi a racionalitást, de nem megy ellene. A migránskérdésben is az jött elő, hogy a történelmi tapasztalat dönt előbb, és a racionalizmus csak azután következett – fejezte be gondolatmenetét Lánczi András.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére