Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lakatos Tibor: honfitársaink hétvégén nagyobb számban sértik meg a kijárási korlátozást

888.hu

2020.04.19. 12:21

Az operatív törzs sajtótájékoztatójának összefoglalója.

Lakatos Tibor rendőr ezredes tájékoztatása szerint a határainkon nyugodt, kiegyensúlyozott helyzet uralkodik, egyedül a Hegyeshalomnál belépő személyi forgalomban jellemző 30 perces várakozás. Továbbra is folyik az országba belépők ellenőrzése. A rendőr ezredes elmondta,

egyre csökken a külföldről hazatérők száma, így egyre kevesebb hatósági házi karantén elrendelésére van szükség, jelenleg összesen 11959 van érvényben, melyek ellenőrzése továbbra is folyamatosan zajlik.

Egy nap alatt 8932 ilyen ellenőrzést hajtottak végre, 30 szabálytalanságot tapasztaltak. Emellett ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását is, tapasztalataik szerint hétvégén nagyobb számban sértik meg ezt a honfitársaink. Az elmúlt napon 496 fő esetében szabtak ki helyszíni bírságot és 425 személyt feljelentettek.

Müller Cecília tisztifőorvos asszony elmondta, 1916-ra nőtt az igazolt fertőzött személyek száma és 250-en gyógyultak meg eddig. Változatlanul igaz, a fertőzöttek 80%-a enyhe tünetekkel esik át a megbetegedésen. Néhányan a 250 gyógyult közül súlyos tünetekben szenvedtek, de hála az egészségügyi dolgozók fáradhatatlan munkájának, sikerült őket is meggyógyítani. Tisztifőorvos asszony tájékoztatása szerint sokkal több személyt sikerül levenni a lélegeztetőgépekről, mint azt az elején gondolták. Sajnálatos módon óhatatlanul növekszik az elhunytak száma, a magas kockázatúak köre nem változott, továbbra is az idős krónikus betegségben szenvedők a legveszélyeztetettebbek, 17 honfitársunktól kellett búcsút vennünk.

Jelenleg 784 fő szorul kórházi ellátásra a fertőzés miatt. Vannak, akiknek végig enyhe tüneteik vannak, van, akiknek súlyosbodik az állapota és kórházi kezelésre szorul. Pillanatnyilag 61 fő van lélegeztetőgépen.

Enyhén, de fokozatosan emelkedik a járvány görbéje, tehát még felszálló ágban vagyunk. A magasabb szám magába vonja, hogy több a súlyosabb beteg is.

Magas kockázatú idősotthonokból 1035-öt tartanak számon, ebből 18, ahol jelenleg detektáltak új típusú koronavírussal fertőzött személyt. A betegek állapota eltérő, van, aki az otthonban tudott maradni, viszont sokan kórházba kerültek. Az elmúlt napon nem nőtt azon intézmények száma, ahol újabb fertőzöttséget azonosítottak volna be. Egy-egy intézményen belül sikerült uralni a terjedést, néhány esetben azonban fokozatosan tovább terjed. Ezért az eddig azonosított 18 intézményben növekedett a fertőzöttek száma.

Ezek mellett az idősotthonok mellett kifejezett figyelmet fordítanak azokra az egészségügyi intézményekre, ahol koronavírus-fertőzötteket gondoznak. Müller Cecília hangsúlyozta,

az egyéni védőfelszerelések rendelkezésre állnak,

fontos, hogy a gondozók helyesen viseljék azokat.

Tisztifőorvos asszony felhívta a figyelmet arra, hiába vonz hétvégén még inkább mindenkit a szabad tér, lehetőség szerint mindenki maradjon otthon. Az időseket arra kérte, csak a legszükségesebb mértékben hagyják el az otthonukat. Mivel a fiatalok számára lételem a mozgás, és nagyon fontos, hogy ezekben a napokban is megtartsuk ezeket az egészségünket szolgáló sportokat, számukra egyedi sporttevékenységek végzését javasolta, mint például a futás vagy a biciklizés. Azonban mindenkit kér, hogy ezek elvégzésére keressen olyan helyet, ahol nem tartózkodik sok ember, kerüljük a megszokott útvonalakat.

A kültéri sportolás rizikófaktora csekély,

ha egyedül űzzük, vagy barátokkal, de megtartva a 1,5-2 m-es távolságot, az kellemes közérzetet biztosít – mondta. Fontos, hogy hazatérve váltsunk ruhát és mossuk ki, amit kint viseltünk. A WHO ajánlása szerint is heti háromszor 30-60 perces sporttevékenység végzése ajánlatos, mert javítja az immunrendszert, azonban nem ez az időszak az, amikor a teljesítőképességünk növelésével kellene foglalkozni – fogalmazott Müller Cecília.

A kérdések során szót ejtettek a kezdődő pollenszezon miatt jelentkező allergiáról is. Müller Cecília elmondta, ez az állapot krónikusnak fogható fel, még akkor is, ha csak szezonálisan jelentkezik. Arra kéri a pollenszezon miatt allergiában szenvedőket, lehetőségeikhez mérten maradjanak bent. Kezdjék el a gyógyszeres kezelést és próbáljanak meg megszabadulni az allergénektől. Az érintettek mossanak gyakrabban hajat, váltsák gyakrabban a ruházatukat, illetve mossák ki gyakran a párnáikat, mert ezeken a közvetítőkön keresztül visszajutnak a szervezetbe a kültéren az érintettekre rakódott pollenek. Fontosnak tartja, hogy tartsák egyensúlyban a megbetegedést, hogy az érintettek ne viseljenek többletkockázatot a koronavírussal szemben.

A közelgő érettségi vizsgák kapcsán tisztifőorvos asszony kéri, hogy a közlekedés során tartsák be a korábbi javaslatokat, ha lehetséges, válasszák a gyalogos közlekedést, lehetőség szerint egyedül. Ha az nem megoldható, a közlekedési eszközök igénybevételekor, ha nem azonos háztartásban tartózkodó személyeket szállítanak együtt, próbálják tartani a távolságot, viseljenek maszkot és érkezéskor ne feledkezzenek meg a kézmosásról.

A tájékoztató során elmondták, a Pesti úti idősek otthonában jelenleg zajlik a második körös mintavétel, újabb tesztelést hajtanak végre. A mai napon leveszik a mintákat, holnap talán már lesz eredmény, nagyszámú mintavételről van szó, amit több körben vizsgálják.

Emellett szót ejtettek a kinyitott fagyizók okozta veszélyekről is. Mivel mélyen hűtött termékekről van szó, aminek a közelében nincs élő sejt, ezért az a vírus szaporodásának nem jelent kedvező környezetet. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy fontos, hogy a pénzkezelés teljesen elkülönítve történjék, a tölcsért szalvétával fogjuk meg, és a kiszolgálók gyakran mossanak kezet.

Elhangzott, hogy jelenleg minden magyar állampolgárnak, aki nem a két szomszédos országgal kötött megállapodás szerint ingázás miatt lépi át a határt, 14 napos házi karanténba kell vonulni a hazatérésükkor. Viszont az érettségi közeledtével lesznek olyan diákok, akik a vizsga miatt utaznak majd Magyarországra, rájuk valószínűleg különleges szabályok fognak vonatkozni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére