Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koronavírus Magyarországon: Felkutatják a fertőzöttek kontaktjait

Filipp Dávid

2020.03.06. 14:56

Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint eddig Magyarországon 4 külföldi állampolgárnál diagnosztizálták az új koronavírust, ebből 3 iráni és egy brit állampolgár. Az irániak a Szent László Kórházban, a brit a Kenézy Gyula Kórházban van. Ismertetése szerint a vírus az összes környező országban megjelent, Ausztriában 43, Horvátországban 11, Romániában 6, Csehországban 12, Lengyelországban és Szlovákiában 1-1 beteg van.

Elmondása szerint 39 ember áll megfigyelés alatt, karanténban, és eddig 263 ellenőrzést (mintavételt) végeztek el.

Eddig egyedi esetek vannak, a célunk, hogy megelőzzük a csoportos megbetegedéseket – hangsúlyozta Lakatos.

Ismertetése szerint a kormány határozatlan időre felfüggesztette az iráni állampolgárok számára a magyar vízum kiadását.

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy egy járvány dinamikus folyamat, egyre több esetet vizsgálnak ki. Ismertetése szerint a népegészségügyi felügyelők követik és feltérképezik a fertőzöttek kontaktpontjait, és a megállapítások alapján hozzák meg a szükséges intézkedéseket.

Müller közölte, hogy a Semmelweis Egyetem egyik iráni hallgatójának esetében a férfi közel egy hónapig a barátnőjével Iránban tartózkodott, ahonnan február 22-én tért vissza. Jelen pillanatban a szakemberek egy 16 fős gyógyszerészcsoport kikérdezését végzik, de február 28-án volt egy születésnapi buli az iráni férfi részvételével, ott 20 fő volt ott, és őket is elkülönítették. Folyamatban van még 9 fő kivizsgálása a repülőjáratról, amellyel visszatértek Budapestre. Egy német nyelviskolában is volt az iráni férfi, az ott lévőket is vizsgálják.

Összesen 35 fő van a tiszti főorvos látókörében.

A másik fertőzött egyetemista február 28-án érkezett Magyarországra. A férfi szoros kontaktpontja a felesége, akivel közösen kerültek a Dél-Pesti Centrumkórházba. Az iráni férfi betartotta a Szent István Egyetem előírásait, nem látogatta az intézményt, miután visszatért.

A harmadik fertőzött egy brit állampolgárságú férfi, aki ki Debrecenben tartózkodik életvitelszerűen, de gyakran járt Milánóba. Az ő esetében is elindult a kontaktok felkutatása, egészen közeli kontaktpontja a felesége és az anyósa. Továbbá a hatóságok lekérték a Wizz Air járat utaslistáját, így további kontaktok után kutatnak.

A negyedik eset az első iráni, SOTE-s diák párja, élettársa. Ő kontaktként vonult be a kórházba, és tegnap derült ki, hogy fertőzött.

Müller szerint a három amerikai és egy ecuadori lány kontaktuskutatását elvégezték. Elmondta, megnyugtató volt, hogy ők nem időztek itt a fürdőn kívül hosszabban, nem voltak szoros kontaktusban senkivel.

A hét francia állampolgár kontaktuskutatása szintén tegnap zajlott. Ők voltak a Nagydiófa utcai hostelben, ott az összes személyzettel beszéltek a járványügyi felügyelők. Egyetlen szoros kontaktus merült fel, aki egy alkalmi ismeretség volt, egy argentin állampolgár, aki már elhagyta Magyarországot.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a kormány kisfilmeket jelentet meg az interneten és a sajtóban, amelyek célja a tájékoztatás lesz. Elmondása szerint ezek a videók a megelőzésre összpontosítanak, többek között a kézmosás, a papír zsebkendő használatra hívják fel a figyelmet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére