Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koronavírus: 3945-tel nőtt a fertőzöttek száma

888 / MTI

2020.11.11. 10:50

Meghalt 101, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3945 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

 

A kormányzati portálon azt írták: 122 863-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 2697-re emelkedett, 28 808-an már meggyógyultak.
Az aktív fertőzöttek száma 91 358. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 27 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 36 492-en vannak, a mintavételek száma 1 259 454-re emelkedett.

Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a lassítása.
Miután a parlament kedden megszavazta a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, a kormány kihirdette az újabb védelmi intézkedéseket. Ezek célja, hogy „csökkentsük a koronavírus-megbetegedések számát és a kórházakra nehezedő terhet” – tették hozzá.

A szerdától életbe lépett intézkedések között megemlítették, hogy este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit azonban igazolni kell.
Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal kiegészítve, hogy a 10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata.
Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken maszk viselése továbbra sem kötelező – hívták fel a figyelmet.
Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket.
Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat is.
A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatók meg. A kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatók.
A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint működnek, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az operatív törzs jelenleg 133 óvodában és 24 iskolában (0,8 százalék) rendelt el rendkívüli szünetet.
Az iskolák a középfokú oktatásban a 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
A magán- és családi rendezvények (például születésnap) tíz főig megtarthatók,
a temetések ötven főig. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt – sorolták az intézkedéseket.

Hangsúlyozták, hogy

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon.

A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják, és ezzel „az egészségügy teljesítőképességét is védjük”. Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.
A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.
Az emberek védelme érdekében a kormány több fronton is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról, hogy a magyarok mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz.

Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme.”

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben.
A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írták.
Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (30 345) és Pest megyében (16 107) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (8939), Borsod-Abaúj-Zemplén (7135), Hajdú-Bihar (6408) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (6397). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1502).

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Meglepő és cseppet sem mulatságos kijelentést tett a Sunday Times-nak adott interjújában Richard Sharp. A BBC elnöke elismerte, hogy a független és hiteles tájékoztatásáért agyondicsért brit műsorszolgáltató „kemény harcot folytat a liberális elfogultság ellen”, ráadásul túlságosan London-központú.

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

Valamint jelentős élelmiszerromlással kell szembenézniük az élelmiszerláncoknak az áramkimaradás miatt Franciaországban.

Meloni: elfogadhatatlan, hogy az emberkereskedők irányítsák a migrációt

Párizs és Berlin szigorú befogadási politikát folytat, miközben Rómának nyitást diktál a tömeges migráció előtt – jelentette ki Giorgia Meloni, Olaszország jobboldali miniszterelnöke a La Repubblica című olasz napilapnak vasárnap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére