Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Klebelsberg Kuno: ember a kultúrreform mögött

888.hu

2021.11.25. 16:50

Az Axióma Kulturális Alapítvány történelmi portrésorozatának legújabb fejezetében egy korszakalkotó kultúrpolitikus életét dolgozták fel.

 

„Hiú hermafrodita, aki két kézzel szórja a közpénzt – állítják a szabadkőművesek és a fajvédők. A történelemkönyvek viszont rátermett kultúrpolitikusként jegyzik. Ősei vérüket adták Magyarországért, ellenségei mégis német neve miatt vették célkeresztbe” – vezeti fel Klebelsberg Kuno karakterét legújabb videójában az Axióma.

Ahhoz, hogy megértsük gondolkodását, két fogalmat kell tisztáznunk. Az első a kultúrfölény-elmélet, aminek lényege, hogy a térség népei között versengés van. Ebben a versenyben a legfontosabb tényező a kultúra, ezért meg kell őrizni azt az előkelő helyet, amelyet a magyarok jobb kulturális teljesítményük alapján birtokoltak.

A második az ezzel összefüggésben lévő neonacionalizmus, amely kimondja, hogy a régi magyar politika célja már nem aktuális. Egyrészt azért, mert nem kell harcolni az osztrák központosítás ellen, hiszen elszakadtunk Ausztriától, másrészt nem szükséges a magyar állameszmére tanítani a nemzetiségeket, mivel a háború után elveszítettük őket. Klebelsberg tehát a régi helyett új nacionalizmust ajánlott, aminek értelmét így fogalmazta meg: „Művelt és jómódú nemzet akarunk lenni, [...] fajsúlyosabb, mint a bennünket környező népek.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére