Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két évet kapott a Czeglédy-féle iskolaszövetkezet elnöke

Zelenka Dóra

2019.05.17. 08:59

A jogerős ítélet szerint a vádlott segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Czeglédy irányította Human Operator Zrt. kétszáztizenötmillió forint adó megfizetése alól mentesüljön.

A Szegedi Törvényszék két év két hónap börtönbüntetésre ítélte a makói iskolaszövetkezet egykori vezetőjét – írja a Magyar Hírlap. A férfi névleges vezetője volt annak az iskolaszövetkezetnek, amely a Czeglédy Csaba által irányított, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt.-nek dolgozott.

A vádlott és az ügyészség egyezséget kötött, a férfi elismerte bűnösségét és elfogadta a kiszabott büntetést. Az ítélet leszögezi: a vádlott segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Human Operator Zrt. elkerülje kétszáztizenötmillió forint általános forgalmi adó és személyi jövedelemadó megfizetését.

A makói iskolaszövetkezet szerepvállalása ugyanabban a konstrukcióban történt, mint abban az ügyben, amelyben Czeglédy Csabát és társait hatmilliárd forintot meghaladó, bűnszervezetben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják, és amelyben a baloldal ügyvédjének mentelmi jogát nem függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság a múlt héten.

Mint ismert, a makói iskolaszövetkezet ügyét azért nem egyesítették a Czeglédy Csaba és társai ügyében folyamatban lévő – az első rendű vádlottal szemben átmenetileg a mentelmi jog miatt megszüntetett – eljárással, mert a büntetőeljárási törvény szabályai nem teszik lehetővé, hogy bíróság előtt folyamatban lévő ügyet nyomozati szakban lévő üggyel egyesítsenek.

Czeglédyt, az MSZP és a DK ügyvédjét a makói ügyben csupán tanúként hallgatták meg. Ekkor azt állította, hogy nincs közvetlen kapcsolat a Human Operator és a makói iskolaszövetkezet között. Ugyanakkor az iskolaszövetkezet vezetője vallomásában azt mondta, neki személyesen semmi dolga nem volt az iskolaszövetkezettel, csak számlákat és más hivatalos iratokat írt alá. Hozzátette, a napi ügyeket, köztük a diákok felvételét és foglalkoztatását a Human Operator Zrt. végezte a gyurcsányista ügyvéd utasításai alapján.

Czeglédy Csaba és társai büntetőügye ősszel kezdődhet meg a Szegedi Törvényszéken. A bíróság már a nyári ítélkezési szünet előtt meg akarta tartani az előkészítő tárgyalást, ám mivel az NVB az ellenzéki pártok delegáltjainak szavazataival fenntartotta Czeglédy mentelmi jogát, az eljárás várhatóan csak ősszel kezdődhet meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére