Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony mérlege: milliárdos kár és szabálytalanságok

888.hu

2020.01.24. 13:00

Miközben ő a hibás, a főpolgármester csak hátrafelé mutogat.

A Közbeszerzési Döntőbizottság tájékoztatása alapján a Magyar Nemzet azt írja, hogy szabálytalanul torpedózta meg Karácsony Gergely előterjesztése alapján a Fővárosi Közgyűlés a BKV hirdetési felületeinek értékesítését célzó pályázatot. A győztes végül egy francia vállalat lett, mely évi 1,7 milliárd forintot fizetett volna a BKV-nak. Karácsony akciója miatt 115 millió forintos büntetést is kapott a fővárosi cég.

Az előző városvezetés utasítására nem sokkal a tavaly októberi önkormányzati választás előtt a BKV közbeszerzést írt ki a vállalat reklámfelületeinek hasznosítására (például megállókban, közlekedési eszközökön), kivéve ezzel a döntési lehetőséget a következő városvezetés és a közgyűlés kezéből arra az esetre, ha Budapest lakói nem a Fidesznek szavaznak bizalmat

– írta tegnap Karácsony, aki ezzel a gyenge indokkal magyarázta azt, hogy a közbeszerzési törvényt súlyosan megsértve miért fúrta meg novemberi előterjesztésével azt, hogy évi több mint 1,7 milliárd forintért kibérelhesse a BKV hirdetési felületeit a francia hátterű JCDecaux Hungary Zrt.

A közbeszerzést az október 13-i önkormányzati választás előtt nem sokkal írták ki, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) – amely a szerződéskötéstől elálló BKV-t az ügyben elkövetett súlyos jogsértés miatt 115 millió forintra meg is büntette – honlapján elérhető dokumentum szerint a BKV pontosan négy éve, 2016. január 22-én jelentette meg az Európai Unió hivatalos lapjában a részvételi felhívását a koncessziós eljárásról – írja a lap.

A Világgazdaság saját forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a francia vállalat által ajánlott ­koncessziós díj hiába háromszorosa a 2018-ban ebből a tevékenységből a BKV-hoz befolyó összegnek, és hétszerese a francia cég által jelenleg fizetett bérleti díjnak. A JCD ajánlata érvényes volt és jó értékelést kapott a BKV-nál, ennek ellenére november 5-én a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a baloldali többség megakadályozta a szerződéskötést. A szóban forgó közgyűlési határozat megtiltotta a fővárosi cégeknek az egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására vonatkozó megállapodások aláírását. A BKV opcionálisan további négy évre szervezte volna ki a reklámhelyek értékesítését, így – mint értékelték – a fejlemények nyomán képtelenné vált a ­koncessziós eljárás teljesítésére. A koncessziós szerződés megtorpedózásával a jelenlegihez képest több mint egymilliárd forint bevételkiesése keletkezett a fővárosi közlekedési vállalatnak, a négyéves időszakra vonatkoztatva tehát több mint négymilliárd forint.

A BKV adatszolgáltatásából az derül ki, hogy a közlekedési eszközök és a köztéri reklámhelyek reklámcélú hasznosításából tavaly összesen 531 millió forint folyt be, az idén májusi teljesítésig pedig 256 millió. Ugyanez 2017-ben még 563 millió, 2016-ban pedig 629 millió forint volt. Az ügy kapcsán Karácsony Gergely a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a KDB döntését a BKV a bíróságon támadja meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére