Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ideológiai okokból gyilkolhatott a szélsõjobboldali vezetõ

Bertha László

2016.10.26. 20:58

Illegálisan tartott fegyvereket kerestek volna a készenléti nyomozók a szélsõjobboldali Gyõrkös István házában, aki a tûzharc során egy rendõrt agyonlõtt, egy másikat pedig megsebesített. A szakértõk szerint a rendõrgyilkosság hátterében ideológiai motiváció állhat.

Illegálisan tartott fegyvereket kerestek volna a készenléti nyomozók a szélsőjobboldali Győrkös István házában, aki a tűzharc során egy rendőrt agyonlőtt, egy másikat pedig megsebesített. A szakértők szerint a rendőrgyilkosság hátterében ideológiai motiváció állhat.

Győrkös István a hungarista ideológiát követő Magyar Nemzeti Arcvonal közismert vezetője volt, otthonától nem messze pedig egy kiképzőtábort is működtetett. A férfi szerda reggel gépfegyverrel nyitott tüzet a készenléti nyomozókra.

Az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa, Póczik Szilveszter az M1 esti műsorában elmondta, hogy Győrkös István „régi vendége az igazságszolgáltatásnak”, hiszen már 1989-ben is büntetőeljárás indult ellene, később pedig a fegyvertörvény megsértése is felmerült vele kapcsolatban.

Győrkös állítása szerint 1956 után rövidebb ideig börtönben volt, ahol „nyilas cellatársai győzték meg” a hungarista eszmék képviseletéről. Győrkös 1989-ben alapította meg a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportokat, mely a Magyar Nemzeti Arcvonal elődszervezete volt. Bőny közelében található birtokán évről évre neonáci kötődésű fiatalok részben ideológiai, részben harci kiképzése folyt.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint egy olyan helyzetben, amikor azt feltételezik valakiről, hogy éles lőfegyvereket tart a házában, nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy az illető lelőhessen egy rendőrt.

A szakértő szerint az MNA vezetője nem öngyilkosságot akart elkövetni, mert akkor nem rejtőzik el a házban, miután lelőtte a rendőrt. Gyarmati a M1-nek elmondta, hogy véleménye szerint ideológiailag motivált tett volt, az elkövető megpróbálta elkerülni a letartóztatást.

Póczik Szilveszter hozzátette, hogy  a tettes összeesküvőnek gondolja magát, erre Gyarmati István úgy reagált, a férfi úgy érzi, hőstettet követett el.
 
A meggyilkolt rendőrt Pintér Sándor hősi halottá nyilvánította, valamint alezredessé léptette elő.

(M1, Hirado.hu)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére