Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hamarosan meglesz a cseh–magyar beutazási megállapodás

888.hu, MTI

2021.05.11. 15:00

A hétvégére meglehet a cseh–magyar beutazási megállapodás a két ország külügyminiszterei szerint.

 

Magyarország több országgal is kétoldalú tárgyalásokat folytat arról, hogy a beoltottak szabadon utazhassanak – mondta el Szjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: eddig hat megállapodás jött létre.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter szerint a beoltott cseh és magyar állampolgárok szabad utazásának részletei már a hétvégére tisztázódnak, és semmi nem akadályozza majd utazásukat a két ország között.

A magyar miniszter kiemelte, hogy Csehország az egyik legszorosabb szövetségese Magyarországnak.

Szerinte a két ország együttműködése a koronavírus-járvány alatt is példás: segítettek egymásnak hazajuttatni a külföldön rekedt állampolgáraikat, Magyarország 150 lélegeztetőgépet adott, május végén pedig 40 ezer vakcinát biztosít Csehországnak. Szijjártó két magyar nagyvállalat sikereiről is beszámolt: a Mol 304 benzinkutat üzemeltet Csehországban, az MVM Energetika Zrt.-nek pedig már másfél millió cseh ügyfele van.

A két ország az Európai Unió jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdésekben is egyetért.

Többek között elutasítják az illegális migrációt, a kötelező betelepítési kvótát, a hangsúlyt az EU külső határainak védelmére helyezik, és támogatják az unió nyugat-balkáni irányú bővítését – mondta Szijjártó Péter.

A cseh külügyminiszter az illegális migrációval kapcsolatban kiemelte: a visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) hangja a migráció kérdésében pragmatikus, racionális hangként jelenik meg Brüsszelben. A V4-nek köszönhetően sikerült elutasítani a kötelező betelepítési kvótát.

A Szijjártó Péter az uniós vakcinaútlevéllel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta:

A brüsszeli bürokratáknak először arra kellene törekedniük, hogy legyen oltóanyag, és csak utána kellene napirendre tűzni a vakcinaútlevél kérdését.”

Hozzátette: az uniós vakcinaútlevél nem fogja felülírni a nemzeti szabályozásokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére