Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

György István: A Magyarországon elérhető vakcinák mindegyike biztonságos

888 - MTI

2021.02.23. 17:30

Magyarország egyre erősebb védettséggel néz a járvány harmadik hulláma elé: a lakosság átoltottsága már az európai uniós átlag felett van, és a héten több mint 800 ezerre nőhet a beoltottak száma – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

 

György István, aki egyben az oltási munkacsoport vezetője, beszámolt arról, hogy a múlt heti több mint 170 ezer első és második körös oltással már 457 ezernél is többen kapták meg a vakcinát, közülük mintegy 206 ezren a második adagot is.

Utalt arra, hogy az emberek beoltása az oltási rendnek megfelelően zajlik, ütemét a rendelkezésre álló vakcina mennyisége és típusa határozza meg. Az egészségügyben dolgozók beoltása gyakorlatilag megtörtént, megyénként néhány százan lehetnek, akik még nem kapták meg a vakcinát, igényüket továbbra is jelezhetik a megyei kórházaknak.

Az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények lakóinak, dolgozóinak beoltása megtörtént, több mint 84 ezren kapták meg a vakcinát, közülük 77 ezer ember a második adagot is – közölte György István, hozzátéve, hogy akik nem kértek oltást, meggondolhatják magukat, ezt az intézményvezetőknek kell jelezniük.

Az államtitkár kiemelte, hogy továbbra is két nagy kockázati csoport kampányszerű oltása folyik párhuzamosan: a regisztrált legidősebbeké a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál, valamint a 18–59 éves regisztrált krónikus betegeké.

Ennek a két kockázati csoportnak az oltása az e heti oltási terv szerint folytatódik, hiszen mindenképpen az a cél, hogy a regisztrált legidősebbek és a krónikus betegek is oltást kapjanak, ők vannak leginkább kitéve a koronavírus súlyos, akár halálos szövődményeinek”

– fogalmazott.

Hangsúlyozta: a következő napokban „hatalmas lépést tudunk tenni az oltásban” a kínai vakcinának köszönhetően. A Sinopharm oltóanyagával megrakott teherautók kedd hajnalban elindultak Budapestről a kormányhivatalokba, onnan az oltóanyagok a háziorvosokhoz kerülnek.

Most először minden háziorvosnak jut a vakcinából, átlagosan praxisonként 55 embert tudnak beoltani”

– közölte. Hozzáfűzte, azt kérik a háziorvosoktól, hogy még mindig a regisztrált legidősebbeket oltsák be ezzel, hiszen olyan, könnyen kezelhető vakcináról van szó, amelyet az idősek akár az otthonukban is megkaphatnak, ha azt nem tudják elhagyni.

György István jelezte: a következő napokban a háziorvosok 275 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani a kínai Sinopharm és 41 750 hatvan év alatti krónikus beteget az AstraZeneca készítményével, a kórházi oltópontokon pedig 52 ezer regisztrált idős ember kaphatja meg a Pfizer vakcináját.

Ez 368 ezer ember oltását jelenti, de ehhez az szükséges, hogy a behívottak el is menjenek az oltásra”

– mutatott rá, hozzáfűzve, hogy a héten 25 ezer második oltás is esedékes.

Az államtitkár kitért arra, hogy a héten 25-ről 66-ra növelték a központi oltópontok számát. Arra kérte az oda behívottakat, hogy pontosan a megadott időpontban érkezzenek. Helyenként ugyanis nagyobb tömeget, várakozást eredményez, hogy egyes berendeltek egy-másfél órával korábban jönnek.

György István arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra, továbbá segítse idős, beteg hozzátartozóit a jelentkezésben.

Mindenki, aki regisztrált, sorra fog kerülni, a háziorvosok hetente frissülő listából dolgoznak, ők azok, akik értesítik az oltandókat, kérjük mindenki türelmét”

– mondta.
Közölte, hogy a háziorvosok adminisztratív segítséget fognak kapni a beoltandók behívásához, ehhez valamennyi önkormányzat polgármesterét megkeresik.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az oltás életet menthet, a Magyarországon elérhető vakcinák mindegyike biztonságos, képes védettséget nyújtani a vírusfertőzés ellen, „minden ezzel ellentétes híreszteléssel szemben ez a keleti vakcinákra is igaz”.
„A jó oltás az, ami már a vállunkban van” – idézte Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, aki a napokban kapta meg a védőoltást.

Az államtitkár kiemelte, a védőoltásnak azért is nagy szerepe van a védekezésben, mert Magyarországon is megjelent, és közösségben terjed a koronavírus brit mutációja, amely több embert képes megfertőzni, és így többen szorulnak kórházi kezelésre.

György István végezetül köszönetet mondott azoknak, akik bármilyen formában segítik az oltási folyamat zökkenőmentes lebonyolítását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést kér a techcégektől Varga Judit

Törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést kér a techcégektől Varga Judit

Az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán pénteken bejelentette, hogy egyeztetni fog a Google-lal, és konzultációkat kezdeményez a Facebook és más nagy technológiai cégek vezetőivel is.

Hadházy „zoknikirály” Ákost ismét hazugságon érték

Hadházy „zoknikirály” Ákost ismét hazugságon érték

Úgy érezhette, hogy ideje beilleszkedni a csillogó szemű momentumosok közé, így ő is csinált valami blődséget, egyébként a kutya se lenne rá kíváncsi.

7:59 – A nap legfontosabb hírei

6369-cel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt 143 beteg | Orbán Viktor aláírta a védelmi intézkedések szigorításáról szóló rendeletet.

„Hogy merik kétségbe vonni a kiváló magyar orvosprofesszorok erkölcsét, etikáját?”

„Hogy merik kétségbe vonni a kiváló magyar orvosprofesszorok erkölcsét, etikáját?”

Lukács Sándor, a Vígszínház színésze az Origonak adott interjújában adott hangot annak, hogy nem érti a baloldali ellenzék oltásellenességét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére