Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

György István: A baloldal ármánykodása sérti az orvostársadalmat

MTI, 888.hu

2021.03.23. 16:20

A beoltottak száma keddre meghaladta az 1 636 436-ot, 481 820 ember pedig már a második adag vakcinát is megkapta – közölte György István a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

 

A regisztrált idősek közül 157 ezren a kórházi oltópontokon kapnak Pfizer-vakcinát, a háziorvosoknál 25 ezren a kínai Sinopharm, 21 600-an az AstraZeneca, 11 200-an pedig a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a következő egy hétben.

Magyarország lakosságának 16,4 százalékát oltották be, miközben az uniós átlag 9,2 százalék,

messze megelőzve Belgiumot, Németországot, Franciaországot, ahol 8-9 százalékos a beoltottság, vagy Ausztriát, ahol 11 százalékos. Az uniós oltási ranglistán egyedül az 500 ezer lakosú Málta előz meg minket mintegy 100 ezer beoltottal. György István szerint még jobb lenne a helyzet, ha több vakcina érkezne Brüsszelből, de a keleti beszerzéseknek hála többfajta oltóanyaggal rendelkezünk, mint más európai ország. Azonban még így sem kapunk elég vakcinát ahhoz, hogy minden jelentkezőt be tudjunk oltani, ezért kell sorrendet megszabni – mondta.

A következő három-négy hétben is az idősek oltását tarják a legsürgetőbb feladatnak, hiszen a legnagyobb kockázati tényező továbbra is az életkor.

Eddig a regisztrált 65 év felettiek 65 százalékát sikerült beoltani.

György István kifejtette: a következő egy hét oltási terve alapján a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon is folytatódik az idősek oltása, nagy számban lesznek köztük olyanok, akik – döntő többségében a kínai vakcinából – a második körös oltásban vesznek részt. A Pfizer kedden érkezett szállítmánya egyenesen a kórházakba kerül, ahová a megszokott rend szerint a háziorvosok küldhetik pácienseiket. Minden háziorvos átlagoson 31 idős ember oltását szervezheti meg a kórházi oltópontokra.

A terv az, hogy a regisztráltakat praxisarányosan is figyeljék, ezen adatok alapján osztják majd szét az oltóanyagokat.

A Sinopharm készítményéből első oltásra minden háziorvos öt-öt ampullát kap, valamint további 275 ezer adagot az esedékes második körös oltásokhoz – sorolta az államtitkár.
A múlt csütörtökön érkezett 21 600 adag AstraZeneca-vakcinából 2160 megyei háziorvosi praxisnak adnak egy-egy ampullát, ami tíz-tíz idős ember számára elegendő. A szintén múlt csütörtökön érkezett Moderna-vakcina második körös oltásra kell, így csak 11 200 adagot tudnak első oltásra biztosítani, azt is kizárólag a budapesti háziorvosoknak szállítják ki, egy-egy ampullát, ami tíz-tíz idős embernek elegendő.
A védekezésben részt vevő rendőrök és katonák oltása kapcsán az államtitkár azt mondta, az ő védettségük

alapvető Magyarország biztonsága érdekében”.

A már meglévő oltópontok mellett hamarosan munkába állnak a Magyar Honvédség oltóbuszai is, amelyeket elsősorban a kis településeken fognak bevetni. György István kiemelte, hogy a jövőben bizonyos járóbeteg-szakellátó intézményeket is bevonnak az oltási folyamatba, ezzel kapcsolatban félrevezető tájékoztatások jelentek meg a sajtóban.

A baloldal és a velük szimpatizáló sajtó fő törekvése, hogy folyamatosan manipulálja a közvéleményt, zavart keltsen, és az oltási folyamatot kritizálja.”

Ezzel az egész orvostársadalmat és az oltási folyamatban részt vevő, erejüket nem kímélő oltócsapatokat sértik meg, miközben Európa egyik legsikeresebb oltási folyamata zajlik Magyarországon. Németország is a magyar modell átvételére készül, mert a nagy központi oltóhelyek nem tudják megfelelő ütemben biztosítani a vakcinázást.

Említést tett arról is, hogy a háziorvosok oltásszervező munkájához hetekkel ezelőtt kérték az önkormányzatok segítségét, mert nem oltóhelyből van kevés, nem az oltás beadása a legnagyobb teher, hanem a szervezőmunka, amivel a központi oltóhelyekre irányítják a vakcinára várókat. Ezért továbbra is kérik, hogy az önkormányzatok egy-két, esetleg három embert is biztosítsanak egy-egy háziorvos mellé, hogy a telefonhívásokban, az adminisztrációs és diszpécsertevékenységben segítséget nyújtsanak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére