Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás: Védettséget igazoló okmányt vezet be a magyar állam

888.hu

2021.02.11. 12:25

A kormány döntött arról, hogy a magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be, amelyet azok kaphatnak meg, akiket beoltottak a koronavírus ellen, vagy bizonyítottan átestek a betegségen – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A miniszter közölte: ilyen okmányt kaphat, akinek már a koronavírus elleni második oltást is beadták.
Tájékoztatása szerint ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd, hanem az oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen – mint mondta – az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincs pontos információ.
Gulyás Gergely hozzátette: szintén védettséget igazoló okmányt kaphat, aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül.
Ebben az esetben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsátás napja, a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap – közölte.

Elmondta azt is: az okmányhoz jutás harmadik lehetősége – amely az előző kettővel szemben nem ingyenes, hanem költségtérítés ellenében vehető igénybe –, ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított négy hónap.

Azt reméljük, az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza”

– mondta a miniszter, aki ugyanakkor jelezte, hogy a kormány egyelőre nem döntött arról, milyen jogosultságokkal jár majd az okmány.

Az oltottak száma csütörtökön átlépi a 300 ezret

Szerdáig 294 624 embert oltottak be, több mint 117 ezren pedig már a második adagot is megkapták – ismertette Gulyás Gergely.
Elmondta: az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonokban és bentlakásos szociális intézményekben élők után a múlt héten a regisztrált legidősebbek oltása is megkezdődött a háziorvosoknál és a kórházakban.

A háziorvosokhoz eljuttatott Pfizer-vakcinák körülbelül 30 ezer idős ember oltását teszik lehetővé. A négy kijelölt budapesti oltóponton csütörtökön és pénteken a Szputnyik vakcinával kezdik el oltani a krónikus betegséggel nem rendelkező 75 év alattiakat – közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a háziorvosok AstraZeneca-vakcinával is oltanak 60 év alatti krónikus betegeket.

Jelezte, a várt vakcinaszállítmányokkal a jövő héten folytatni tudják a legidősebbek, továbbá a 60 év alatti krónikus betegek oltását, az oltócsapatok pedig visszatérnek azokba a szociális intézményekbe, ahol el kellett halasztani az oltást.
A miniszter arról is beszámolt, hogy az EU-s vakcinabeszerzés még mindig viszonylag lassan zajlik. Az orosz vakcinából februárban 200 ezret vár Magyarország, a kínai oltóanyagból pedig várhatóan a jövő héten érkezik meg az első, 500 ezres szállítmány. Utóbbit a népegészségügyi központnak még meg kell vizsgálnia – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely a gazdaságra rátérve beszámolt arról, hogy felgyorsították a bértámogatások kifizetését. Elmondta: az igényelt bértámogatás összege 40 milliárd forint, ebből a kormányhivatalok megítéltek közel 36 milliárdot, és szerdáig az állam kifizette az összeg 99 százalékát, 35,5 milliárdot.

Gulyás Gergely nagy eredményként számolt be arról, hogy a decemberi adatok szerint többen dolgoztak 2020-ban Magyarországon, mint 2019 decemberében, amikor a koronavírusnak „még nyoma sem volt” Európában. Hozzátette: 4,5 millió a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi mutató pedig az EU-ban a harmadik legalacsonyabb Magyarországon.

A gazdasági újraindítási akcióterv január 1-jétől április 1-jéig zajló részéről szólva fontosnak nevezte a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentését, a lakásfelújítási támogatást, valamint a 13. havi nyugdíj első negyedének februári kézbesítését. Hangsúlyozta: a jobboldali és a baloldali válságkezelés közötti különbség, hogy a baloldal a válság idején elvette a 13. havi nyugdíjat, a mostani kormány viszont úgy gondolja, hogy egy válság is lehetőség ennek a juttatásnak a visszaadására, ezzel is bővítve a fogyasztást és értékelve az idős embereknek azt a „végtelen béketűrését”, amivel az elmúlt 10 hónap nehézségeit elviselték.

Közölte: a 25 év alatti fiataloknak 2022. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ami gyakorlatilag 16 százalékos béremelést jelent számukra, és a kormány reményei szerint növeli a foglalkoztatottságot és a legfiatalabb munkavállók bérét.
Az új intézkedések közül kiemelte, hogy tíz évre 10 millió forintos kamatmentes hitelt kaphatnak a legkisebb vállalkozások.
Elmondta: a gazdasági újraindítási akcióterv áprilistól induló második ütemének középpontjában a felsőoktatás áll, az EU helyreállítási alapjából Magyarország mintegy 1500 milliárd forintot az egyetemek és a felsőoktatás fejlesztésére fordít.

Emellett – folytatta – nagy fejlesztések indulnak, részben a helyreállítási alapból, részben magyar költségvetési forrásokból, részben a most induló uniós költségvetésből, amelyek a zöld energiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására épülnek.

Hozzátette: a 8-10 évre szóló agrár- és a vidékfejlesztési startégiát is elfogadták, megkezdődik az első pályázatok elindítása.
Úgy összegzett: ezek azok a gazdaságpolitikai intézkedések, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne csak az élet induljon újra Magyarországon – ahogy ezt az oltóanyagok bősége lehetővé teszi -, hanem a gazdaság is, és az ország visszatérjen arra a növekedési pályára, amelyen a 2010 utáni 8-9 évben a rendszerváltoztatás óta a legjobban teljesített.

Kormányszóvivő: a kormány számít az emberek véleményére az élet újraindításáról szóló konzultáción

Szentkirályi Alexandra a kormányinfón közölte: a konzultáció a már ismert vakcinainfo.gov.hu felületen keresztül zajlik majd. Hozzátette, néhány napon belül elvégzik a szükséges technikai változtatásokat, hogy ki lehessen tölteni a kérdőívet.
Arra biztatott mindenkit, hogy

minél többen mondják el véleményüket, hiszen a járványügyi szakemberek álláspontja mellett a kormány az emberek véleményére is számít.

Emlékeztetett: tavaly is így történt, amikor a kormány a járvány elleni védekezésről kérdezte az embereket, és sikerült kialakítani azokat az egyetértési pontokat, amelyek alapján november óta nagyon következetesen zajlik a védekezés.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Előbb az arcába üvöltötték, hogy fideszes állat, majd eltörték az ujját és a lábát

Előbb az arcába üvöltötték, hogy fideszes állat, majd eltörték az ujját és a lábát

Mi tagadás, az őszödi beszéd kiverte a biztosítékot Fábián Gábornál. Annál is inkább, mert, ha választani kellett – ezt soha sem tagadta –, inkább a jobboldal felé húzott. Szóval nem rejtette véka alá a véleményét Gyurcsány Ferenc beszédének kiszivárogtatása után, de arra azért nem gondolt, hogy gumibotokkal vesznek elégtételt azokon, akik felháborodtak a hamis választási ígéreteken, az ország valós helyzetének az elhallgatásán, és nem kerestek felelősöket, az akkori vezetők pedig továbbra is békésen ülhettek a babérjaikon. Elvégre nem volt ott semmi látnivaló, csak egy országot csaptak be.

A baloldal alkotmányos válsággal fenyeget

Aki a mostani alaptörvény vagy a kormánypártok legitimációját vitatja, az egyúttal a 2012 előtt hatályos jogszabályok érvényességét és hatályosságát is vitatja – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére