Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gergely: Maradnak az árstopok

888.hu

2022.09.17. 13:35

Jön az új munkahelyvédelmi-akcióterv.

 

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette:

  • a benzin és az élelmiszerárstopot meghosszabbítják december 31-ig.
  • a kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják

 

Elmondta azt is, hogy a kormány minden megtesz, hogy olyan általános gazdasági helyzet legyen az országban, hogy ezeket az intézkedéseket – a rezsicsökkentéssel együtt – fent lehessen tartani.
Azon véleményének is hangot adott, hogy ha az EU az energetikai szankciók kivezetéséről döntene, már másnap felére csökkenne a gáz és az olaj ára.

Gulyás arról is beszélt, hogy talán többen férnek bele a meghatározott átlagfogyasztásba, mint amennyit a kormány korábban számolt.

 

Így segíti a kormány a kkv-kat:

Az energiaintenzív vállalkozásokat is meg kell védeni, és a kormány ennek megfelelő tervet fogadott el. Nagy Márton arról beszélt, hogy az energiaintenzív vállalkozások azok, akiknek a nettó árbevételének 3 százaléka az energiára ment. A program október 1-jével indul és 2023 végéig tart. Az egyik elem a működési költségek és a beruházási költségek támogatása – tette hozzá. A működési költségek esetében a tavalyi évhez képest az árnövekedés 50 százalékát fizetik ki októberben, novemberben, decemberben. A beruházási költségek esetében az önerő támogatásában segítik a kkv-ket 15 százalékig – mondta a miniszter.

 

Jön az új munkahelyvédelmi-akcióterv

A kkv-k esetében a feltétel, hogy 90 százalék alá ne csökkenjen a foglalkoztatottsági szám. Nagy Márton elmondta, hogy még nem döntött a gyármentő vállalatok megsegítéséről. Itt még csak beruházási támogatás van az energiahatékonyság segítésében – tette hozzá. Néhány szektorban az energiaárak elszabadulása miatt munkaerő-csökkentés jöhet, és ezért elindul egy új munkahelyvédelmi-akcióterv.

Nagy Márton elmondta, hogy a kkv-k számára való működési költségi támogatás meghosszabbításáról a tapasztalatok fényében döntenek majd, amelyre várhatóan decemberben kerülhet sor.

 

Tárgyalások az Európai Bizottsággal

Gulyás az uniós tárgyalásokról azt mondta, a kondicionalitási területen nyitott kérdés nem maradt. A vállalásokat a kormány jóváhagyta, és benyújtja a javaslatokat a parlamentnek – tette hozzá. A kölcsönös bizalmatlanság helyett egy kölcsönös bizalmi tárgyalás volt. A megállapodás része, hogy azokat a vállalásokat teljesítsük, amit a bizottság felé vállaltunk – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: még tárgyalják az iskolák hőszabályzásának ügyét, azonban valószínűleg arra a döntésre jutnak, hogy az általános iskolákban 20 fokra, középiskolákban 18 fokra fűthetik fel az intézményeket.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére