Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás: Érdemes megjutalmazni az erdélyi magyar összefogást!

888 - MTI

2020.11.29. 20:41

Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar kormány a szimbolikus ügyeken túl immár a gazdaságfejlesztési programon keresztül is szeretné támogatni az erdélyi magyarokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap este Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Kelemen Hunorral közösen.

Gulyás Gergely elmondta:

Erdélyben hiteles politikai összefogás alakult ki az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) között, aminek eredményeként az utóbbi jelöltjei is felkerültek az RMDSZ jelöltlistájára.

Kelemen Hunor is arról beszélt, hogy a magyar pártok önkormányzati választási versenye után a parlamenti választásokra elérkezett az összefogás ideje. Szerinte a politikusok megteremtették az összefogást, de ezt a választóknak is meg kell erősíteniük a szavazatukkal, mert akkor van értelme, ha meg tudják tölteni tartalommal, és a magyar emberek is összefognak.

Gulyás Gergely elmondta, hogy amikor a koronavírus-járvány határozza meg a világot, a választással kapcsolatosan is sokkal több a félelem.

Szeretnénk, ha minden magyar le tudná győzni ezt a félelmet, és részt venne a választásokon”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy a státusztörvény kapcsán kialakult viták során a Velencei Bizottság hozott egy olyan döntést, amely egyértelművé tette, hogy az anyaországnak jogában áll támogatni a határain kívüli nemzeti közösségeit. Ezzel a magyar kormány eddig is élt, és ezután is élni kíván, és a szimbolikus ügyeken túl immár a gazdaságfejlesztési programon keresztül is szeretné támogatni az erdélyi magyarokat.

Megjegyezte, hogy egy erős törvényhozási felhatalmazással rendelkező RMDSZ nagy súllyal tudna megnyilvánulni ez ügyben. Arra utalt, hogy a magyar kormány nem indíthatta el a kilátásba helyezett partiumi gazdaságfejlesztési programot, mert Bukarest ezt kormányközi megállapodáshoz kötötte, és a megállapodás még nem született meg.

A miniszter arra biztatott minden erdélyi magyart, hogy vegyen részt a választáson, mert

a most ráfordított 10-15 perc négy jó évet hozhat az erdélyi magyar közösség számára.

Kelemen Hunor elmondta: a nap folyamán Szilágyságban és Biharban látogattak meg Gulyás Gergellyel olyan létesítményeket, amelyek a magyar kormány segítségével jöttek létre, és egyben találkoztak az RMDSZ jelöltjeivel, helyi véleményformálókkal. A politikus úgy vélte: a Fidesz–KDNP kormány és az RMDSZ között kialakult partnerség megerősödött, és a szolidaritás immár nemcsak szavakban, hanem cselekedetekben is megnyilvánul.

A két ország, a két nép, nemzet egymásra van utalva. Közösen jobb eredményeket tudunk elérni, közösen sikeresebbek lehetünk, nemcsak a régióban, hanem Európában is. A mi szerény eszközeinkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy jobb, bizalomra épített együttműködés alakuljon ki Románia és Magyarország között”

– jelentette ki Kelemen Hunor, megköszönve a miniszter kampánylátogatását.

Romániában a koronavírus-járvány miatt fokozott óvintézkedések közepette tartják december 6-án a parlamenti választásokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kabaré: egy másik riporter kérdései elől is elfutott a magát beoltató Hiesz György

Kabaré: egy másik riporter kérdései elől is elfutott a magát beoltató Hiesz György

Edzésnek tökéletes volt a mai nap a szocialista polgármester számára.

7:59 – A nap legfontosabb hírei

7:59 – A nap legfontosabb hírei

Miután kiderült, hogy Hiesz György, László Imre és Falus Ferenc is előretolakodtak már az oltásért, ennek dacára Gyurcsányék mégis tovább rombolnák az emberek oltásokba vetett bizalmát – ezúttal egy törvényjavaslattal....

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére