Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fülöp: Azon szociális intézményekben, ahol magas az átoltottság, szinte megszűnt a járvány

888.hu, MTI

2021.03.26. 16:30

Azokban a magyarországi szociális intézményekben, ahol az átoltottság 90 százalék feletti, gyakorlatilag megszűnt a koronavírus-járvány – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Sárosdon.

 

Fülöp Attila az MTI kérdésére elmondta, hogy országosan a szociális intézményekben csaknem

70 százalékos az átoltottság, már 87 ezer lakó és ott dolgozó kapta meg legalább az első oltást.

Az államtitkár hangsúlyozta, a szociális ellátórendszerben tapasztaltak is azt mutatják, hogy a vakcinák hármas védelmet jelentenek: egyrészt a saját élet, másrészt a közösség – család és munkahely –, harmadrészt pedig az egészségügyben emberfeletti munkát végző orvosok és nővérek védelmét.
Fülöp Attila egy februári nemzetközi felmérésről is beszélt, amely szerint a vizsgált 22 országban az összes koronavírus miatti haláleset 41 százaléka szociális intézményekben történt, miközben Magyarországon ez az arány 18 százalék. Ez szerinte az intézményekben dolgozók hősies, kitartó munkájának, másrészt a kormány időben meghozott korlátozó intézkedéseinek köszönhető.
Az államtitkár kiemelte: Magyarország a szociális ellátást mindvégig közösségi ügyként kezelte, nem hagyta magára az intézményeket, ennek is tudhatók be az alacsonyabb halálozási arányok.

Az államtitkárság által elvégeztetett, az MTI-hez eljuttatott kimutatás szerint a tíz vizsgált intézményben, ahol 90 százalék feletti a beoltottak aránya, mindössze egyetlen megbetegedés volt, miközben a lakók száma meghaladja az ezerhatszázat.
Például a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény 342 lakójának 94,3 százaléka be van oltva, és nincs egyetlen fertőzött sem, de ugyanez igaz a Győr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központ 298 lakója vagy a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye csabrendeki telephelyének 271 lakója esetében is.
Varga Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője örömtelinek nevezte, hogy a szociális intézményrendszer az elsők között lehetett az oltási sorrendben, gyakorlatilag az oltások megkezdése óta nem volt koronavírusos beteg a Fejér megyei intézményekben. Kiemelte: az egyetlen megoldás az oltás, csak a vakcina jelent végleges megoldást a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Cséplőné Gönczi Veronika, a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény igazgatója közölte, hogy az összes otthonukban 1128 lakó él, közülük 951-en kérték az oltást, ami 86 százalékos átoltottságot jelent, ebbe azonban nem tartoznak bele azok, akik korábban megfertőződtek, s ezáltal védettek. Sárosdi telephelyükön, ahol 136 idős embert látnak el, a lakók 94 százaléka legalább az első oltást megkapta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére