Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa jövője a tét – Orbán Viktor és Ursula von der Leyen Brüsszelben tárgyal

Nagy Gábor

2019.08.01. 08:20

Csúcstalálkozó Brüsszelben.

Csütörtök délelőtt Brüsszelben találkozik egymással Orbán Viktor magyar kormányfő és Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság (EB) következő elnöke elsők között fogadja a visegrádi négyek vezetőit. Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel már egyeztetett VDL, ma pedig Orbán Viktor következik. (Pénteken Giuseppe Conte olasz kormányfővel tárgyal majd.)

Egyébként nagyon beszédes, hogy kikkel egyeztetett eddig von der Leyen. Azt jelzi, milyen hangsúlyos szerepe volt a V4-eknek abban, hogy nem Soros jobbkeze, Frans Timmermans váltja majd ősszel Jean-Claude Junckert, hanem a visegrádiak által is támogatott VDL.

Az EB következő elnöke már a múlt heti, varsói látogatásakor is azt hangsúlyozta: „nagyon fontos” volt számára, hogy Berlin és Párizs után Közép-Európa következzen. VDL eddig (közép-európai szempontból) jól vizsgázik, hiszen nem tolja félre a migráció ügyét. Hétfői, Andrej Babissal való egyeztetésén is előkerült a bevándorlás kérdése, és rengeteg közös pont merült fel a brüsszeli tárgyalásokon, ami mindenképp jó jel.

Hogy miről lesz szó a mai, négyszemközti találkozón? Sajtóértesülések szerint a korábbiakhoz hasonlóan előkerülhet az Európai Unió (EU) külső határainak védelme, gazdasági kérdések (lásd: EU-s költségvetés 2021 és 2027 között), illetve az EU-s kormány, vagyis a Bizottság összeállítása (hogy lesz-e Trócsányi László volt igazságügyi miniszterből EU-s biztos).

A posztokért egyébként már megindult a helyezkedés, a huszonnyolc tagállamból eddig 15 jelölt biztosokat. Trócsányi egy korábbi interjújában azt mondta, hogy szívesen foglalkozna uniós bővítéssel, szomszédság- vagy fejlesztéspolitikával.

Magyar kormánytisztviselők szerint VDL csökkentheti a megosztottságot, konszenzust teremthet a tagállamok között az EU-n belül, ezért a magyar kormány nagyon bizakodó a csütörtöki csúcstalálkozó előtt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére