Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Első a család

Nagy Gábor

2019.09.05. 09:38

Percről percre tudósításunk a harmadik Budapesti Demográfiai Csúcsról. A rendezvényen felszólal többek között Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Dr. Erdő Péter bíboros, érsek, Aleksandar Vucic, Szerbia köztársasági elnöke, Andrej Babis cseh kormányfő, Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök, illetve Orbán Viktor magyar kormányfő.

 

FONTOS

  • Csütörtökön és pénteken rendezik a Várkert Bazárban a III. Budapesti Demográfiai Csúcsot.
  • Novák Katalin az esemény köszöntőjében kiemelte: a konferencián kérdéseket tesznek fel, és lehetséges válaszokat mutatnak be.
  • „Minél jobban megértjük, hogy a robbanásszerű technológiai fejlődés és az átalakuló média hogyan állítható a családok szolgálatába, minél inkább fel tudunk készülni a közösségeinket érő lelki, társadalmi kihívásokra, minél jobban megértjük a globális gazdasági versenynek a demográfiai aspektusait, annál inkább képessé válunk arra, hogy biztosítsuk a családnak, ennek az alapvető lelki, szellemi, gazdasági és biológiai közösségnek a versenyképességét” – fogalmazott az államtitkár.
  • A III. Budapesti Demográfia Csúcs alkalmat kínál arra, hogy politikai szereplők, döntéshozók, egyházi és civil vezetők, a tudományos világ képviselői megoszthassák egymással elképzeléseiket és tapasztalataikat.
  • Szeptember 5-én és 6-án terítéken lesz a bevándorlás, a túlnépesedés, a gyermekvállalás, azok a nemzetek, melyek „mintha lemondtak volna a jövőjükről”, és azok a országok, melyek önerőből akarják megállítani a népességfogyást.
  • Orbán Viktor két évvel ezelőtt, a II. Budapesti Demográfiai Csúcson így fogalmazott: „Európában ma különböző jövőképek késhegyre menő küzdelme zajlik, és ennek a vitának az a kiindulópontja, hogy miközben körülöttünk egyre többen vannak, addig itt, Európában mi egyre kevesebben vagyunk. Eljött az ideje az egyenes beszédnek: a mi hazánk, a mi közös hazánk, Európa vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében. Egyre kevesebb házasságból egyre kevesebb gyermek születik, ezért a népesség öregszik és fogy. Európában ma erről két jól körülhatárolt álláspont született. Az egyiket azok képviselik, akik Európa demográfiai problémáit bevándorlással akarják kezelni, és van egy másik álláspont is, amit Közép-Európa, s benne Magyarország magáénak vall. A mi véleményünk az, hogy a demográfiai problémákat saját erőforrásainkra támaszkodva, saját tartalékainkat mozgósítva és – valljuk be – saját magunk lelki megújításán keresztül kell megoldanunk.”

EZ TÖRTÉNIK

11:52 – Köszönöm a figyelmet, jó étvágyat az ebédhez!

Orbán: „Sikerülhet, ha kitartunk!„

Orbán Viktor kormányfő egyenként méltatta az előtte felszólalókat, és Vucicot és a szerbeket a nagy szíve miatt dicsérte, Babisról elmondta, hogy gazdasági csodát tett és Európa legjobb gazdaságpolitikusának nevezete Babist. Tony Abbottnak pedig megköszönte az angol-szász következetességet. A magyar családpolitika szellemi alapjai a gyermek: test a testből, vér a vérből, a saját életünk folytatása.

11:50 – Vannak feltételek, ezek kellenek, hogy sikeresek legyünk

  1. A kereszténységnek meg kell erősödnie Európában.
  2. Legyenek társak. Egyedül nem megy. Vannak társak, hiszen itt van Vucic úr és Babis úr is.
  3. Kell a gazdasági növekedés.
  4. Sikerülhet, ha kitartunk!

Fotó: Kozma Zsuzsi

11:48 – Sikerül?

Nem lehetetlenre vállalkoztunk, hogy elérjük a 2,1-et? Egzakt választ nem tudok adni. De kiűztük az IMF-et. Megállítottuk a migránsokat. Egymillió munkahelyet teremtettünk

– sorolja a kormányfő, és hozzáteszi: hiába mondta tízből kilenc ember, hogy ezek nem sikerülhetnek.

11:45 – Orbán: ezt a pontot keressük

Sok mindent tettünk már, de a fordulópontot még nem értük el. Akkor győzünk, ha egy olyan családtámogatási rendszert tudunk felépíteni, ahol a gyermekvállalás hozzájárul az életszínvonal növeléséhez.

11:42 – A szellemi alapokon túl

  • Kell egy alkotmányos biztosíték, mert a bíróságok családellenes döntéseket hozhatnak.
  • A jó családpolitikához kellenek jó gazdasági alapok is.
  • A családtámogatást össze kell kötni a munkavállalással.
  • A gyerekeknek nyújtott támogatást össze kell kapcsolni a szülői kötelességekkel.
  • Az óvodai ellátást hároméves kortól elérhetővé és kötelezővé kell tenni.

11:41 – Valós veszély

Ha a nemzet eltűnik, valami pótolhatatlan tűnik el

– mondja Orbán azzal kapcsolatban, hogy az eltűnés veszélye valós, nem riogatás, számok bizonyítják.

11:40 – Az ökoszisztémának az ember is a része

Így reagál kormányfő azokra a bolond zöldpolitikai elképzelésekre, melyek azt firtatják, hogy a gyermekvállalás tehertétel a Föld számára.

11:38 – A migráció nem képes megállítani az emberfogyást

Ha Európát nem az európaiak fogják ismét benépesíteni, akkor hozzájárulunk egy népességcseréhez. Vannak politikai erők Európában, akik erre politikát építenek. Mi nekünk viszont a migrációs megoldást távol kell tartanunk.

Fotó: Kozma Zsuzsi

11:35 – A változások

Fogyunk. Ezt kell megérteni.

Európai jelenségről van szó a népességcsökkenés kapcsán

– mondja a miniszterelnök. De mi ennek az oka? Orbán szerint a népességfogyás azért lett európai probléma, mert Európa megvívott magában két kegyetlen polgárháborút. Ezt az iskolában világháborúnak hívják.

A világháborúk emberveszteségeiből a mai napig nem tudtunk felállni

– fogalmaz Orbán.

A demográfia államcél, kormányfeladat

– teszi hozzá a magyar kormányfő.

11:25 – Szellemi alapok Magyarországon

Babis miniszterelnök úr inspiráció számunkra. Csehország minta számunkra

– mondja Orbán, majd rátér a konferencia témájára: a demográfiára és a családra. A magyar családtámogatási rendszer szellemi alapjáról elmondva a kormányfő arról beszél, hogy régen mindenki tudta: az emberi élet véges. Ebből három út vezetett ki: az egyik a tudatmódosító szerek használata. Ebben az esetben az ember úgy válaszol, hogy a kérdést is tagadja. A másik lehetőség az, hogy az ember utat keres a Teremtőhöz. Ez az út Orbán szerint hatalmas civilizációs alkotásokat hozott. A harmadik opció pedig: megpróbálunk életünk e világi folytatásáról gondoskodni. Ezt úgy hívják: család. Gondoskodunk a gyermekeinkről.

Régen ezt mindenki tudta. Azonban nagy változások történtek.

11:21 – Köszönet!

Nagyszerű, hogy ismét, harmadszorra vagyunk itt

– kezdi előadását a magyar kormányfő, majd köszönti a résztvevőket.

11:18 – Jön Orbán Viktor! :)

11:15 – Abbott: CSOK is good

A magyar családtámogatási rendszernek volt egy személy-, egy karakterépítő vonzata. Abbott – egy másik ausztrál kormányfőt, Turnbullt idézve – azt mondja: a legfontosabb dolog a családtámogatás. A következő 100 évben olyan kultúrák tűnhetnek el a Földről, mint az olasz.

Van olyan jövő, amiért érdemes élni. Orbán miniszterelnök úr, várom, hogy továbbra is az élére álljon ennek a politikának

– zárja előadását a volt ausztrál kormányfő.

Fotó: Kozma Zsuzsi

11:11 – Abbott really loves Hungary

Pár napja vagyok csupán itt, de beleszerettem ebbe az országba. Remélem, ha legközelebb jövök, Önök még erősebbek lesznek.

11:08 – Fordul a mérleg nyelve a világban

Ötven év múlva a Nyugat összezsugorodása fel fog gyorsulni, Nigéria, Pakisztán, Banglades pedig nőni fog népességszámban. Elgondolkodtató.

11:06 – Tony Abbott nem ért egyet Harry herceggel

A herceg nemrég arról beszélt, hogy feleségével két gyermeket terveznek – mert a gyermekek fűtik a bolygót. Abbott szerint ez nincs így, igenis fontosak a gyermekek.

11:03 – Fontos a jövő

Vannak alkalmak, amikor valóban azzal kéne foglalkozni, ami fontos. Ez az, amit Orbán Viktor miniszterelnök úr tett ennek a konferenciának megszervezésével

– fogalmaz a volt ausztrál kormányfő.

Tony Abbott: „Pár napja vagyok itt, de beleszerettem Magyarországba„

A volt ausztrál kormányfő megköszönte a meghívást, és dicsérte Budapestet. „Gyönyörű város, gyönyörű ország” – hangsúlyozta Abbott. Elkeserítőnek tartja, hogy egyre kevesebb gyermeket vállalunk Európában, példaként hozta Meghan Markle-t és Harry herceget, akik maximum két gyermeket terveznek. Abbott szerint ha Európában és fejlett világban kevesebb gyermek születik, attól nem fog megoldódni a globális felmelegedés, hiszen [...]

11:00 – Jön Abbott

10:59 – Babis: sok sikert mindenkinek!

Én azt szeretném, hogy a visegrádi négyeknek nagyon jó családpolitikai intézkedései legyenek!

– búcsúzik Babis, aki sok sikert kívánt mindannyiunknak.

10:58 – Csehország is egyre több családbarát intézkedést hoz

Fotó: Kozma Zsuzsi

10:54 – Jók a cseh számok, de jobb óvatosnak lenni

Andrej Babis nem annyira pesszimista, mint a szerb elnök, de előadásában többször óvatosságra int. A kemény dió az az, hogy hogyan tudnák azokat a cseh családokat támogatni, akik három vagy ennél több gyermeket szeretnének. Ugyanis sok cseh család gazdasági okokra hivatkozva nem vállal harmadik gyereket.

Erről sokszor beszélgetünk Orbán Viktor miniszterelnök úrral.

10:48 – Milyen a jó állam? Babis szerint olyan, amely támogatja a családokat!

Gyerekek, gyerekek és még egyszer gyerekek. (...) A jó államot onnan lehet felismerni, hogy sok energiát fektet a gyermekekbe

– mondja a cseh miniszterelnök, hozzátéve: nem kell migráció, nincs szükség bevándorlásra.

10:45 – Babis: időzített bomba a demográfiai válság

A cseh kormányfő is örül, hogy itt van. Mi is, én is örülök! :)

A demográfiai változás nem olyan népszerű téma, mint a klímaváltozás. De ez utóbbi, mely egy időzített bomba, nagyon fontos a visegrádi, közép-európai országok számára.

10:40 – Jön Babis!

Babis: „A demográfia sajnos nem olyan fontos téma, mint a klímaváltozás„

Babis köszönetet mondott azért, hogy Orbán Viktor őt meghívta a Budapesti Demográfiai csúcsra. Novák Katalinnak pedig köszönetet mondott azért, meglátogatta őt Csehországban. A demográfiai változás sajnos nem annyira fontos téma mostanában, mint a klímaváltozás. De örülök, hogy a mi országainknál kiemelt fontosságot élvez – fogalmazott Babis.

10:35 – A legfontosabb dolog a szerbeknél: a családtámogatás

A szerb elnök számokat hoz előadásában. Kiemeli: a iszlám országokban (lásd: Albánia) pozitívak a termékenységi mutatók, náluk viszont alacsonyak.

Kemény munkára van szükség. A demográfiai tendenciák aggasztóak. Demográfiai növekedést kell elérni

– fogalmaz Vucic, aki (Erdő Péterhez hasonlóan) szerint is ünnepelni kell az anyaságot, mert mint hangsúlyozza: a túlélés a tét.

Fotó: Kozma Zsuzsi

10:33 – Reformok indultak Szerbiában

Vucic méltatja a magyar gazdasági, családpolitikai modellt. A szerb elnök a szerb reformokról is beszél, viszont kiemeli, hogy hiába hoztak családtámogatási intézkedéseket, még nem indult el pozitív változás.

Nem vagyok nagyon optimista, mert még nem sikerült megváltoztatni a szerb középosztály magatartását

– fogalmaz Vucic, aki szeretne ezen változtatni, mert

Szerbia léte a tét.

Vucic Budapesten: „Azért jöttem, hogy tanuljak Önöktől„

Tisztelt vendégek! Én nem érdemlem meg ezeket a szép szavakat. Orbán miniszterelnök úr érdeme, hogy ilyen jó Szerbia és Magyarország kapcsolata. – fogalmaz Aleksandar Vucic kezdésként. Vucic leszögezte, hogy azért jött, hogy tanuljon, és megköszönte Orbán Viktornak a meghívást. Vucic emlékeztetett: leggazdagabb régióban, városokban a legalacsonyabb a születési arány, a szegényebb régiókban pedig a legmagasabb.

10:30 – A szerbeknél sem túl rózsás a helyzet

Vucic: a leggazdagabb régiókban, városokban a legalacsonyabb a születési arány, a szegényebb régiókban pedig a legmagasabb. Miért lehetséges ez? – teszi fel a kérdést. Talán az önmegvalósítás állhat e mögött – utal az elnök Erdő Péter előadására.

10:28 – Tanulni jöttek a szerbek

Azért jöttem, hogy tanuljak! Nagyon örülök, hogy Orbán Viktor összehozta ezt az eseményt.

10:25 – Köszönet

Tisztelt vendégek! Én nem érdemlem meg ezeket a szép szavakat. Orbán miniszterelnök úr érdeme, hogy ilyen jó Szerbia és Magyarország kapcsolata

– fogalmaz Aleksandar Vucic.

10:18 – Mindjárt a szerb elnök következik

Fotó: Kozma Zsuzsi

10:10 – Erdő Péter bíboros úr kezdi az előadásokat

A családok egyesítik az élet testi, szellemi és lelki oldalát, ezzel segítik a társadalom fejlődősét, ezért jogosult a család a támogatásokra

– fogalmaz a katolikus érsek.

Előadásában összeurópai egyházi kutatásokat idéz, mint mondja: 2010-ben például Magyarországon nem tartották sokra a családokat, nem becsülték meg eléggé. Például problémának titulálták az anyaságot. Az elmúlt kilenc évben viszont érezhetően megváltozott a család kérdésének megítélése. Pozitív elmozdulás ugyanakkor nem csupán Magyarországon érezhető.

Novák Katalin: Európa az „üres bölcsők„ kontinensévé vált

Novák Katalin kiemelte: 2019-ben a demográfia már nem csupán egy ügy a sok közül, hanem a legfontosabb közös ügyünk. Ma a nyugati világban sehol nem születik elegendő gyermek, Európa az üres bölcsők kontinensévé vált, míg Afrika és Ázsia országait a népességnövekedés állítja kihívások elé – mondta az államtitkár.

10:08 – Novák Katalin beszél

Te hogy vagy?

– erre a kérdésre minden nemzet másként reagál. A britek, a franciák, a spanyolok azt válaszolják: hogy vagy; mi, magyarok pedig elmeséljük szinte az egész élettörténetünket. Hogy hogy van a beteg nagyi, hogy mi történt az iskolában, és így tovább.

Novák beszédében kifejti: Európa az üres bölcsők kontinensé vált, míg más kontinenseken túlszaporulat van. Magyarország nem túl nagy, mégis komoly kérdésekben vállalja a vezérszónoki szerepet.

09:55 – Az egyházak képviselői, köztük Erdő Péter bíboros úr oszt áldást

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke zsoltárt idéz. Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke, püspöke egy kisebb prédikációt mond el, családdal kapcsolatos idézeteket olvas a Szentírásból. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija pedig a teremtés történetéről beszél, kiemelve azt a részt, hogy az ember társas lény, Isten képmásai vagyunk.

Szaporodjatok és sokasodjatok.

Budapest a családokról szóló gondolkodás egyik központjává vált

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, csütörtökön és pénteken a Várkert Bazárban rendezik meg a III. Budapesti Demográfiai Csúcsot, melyre minden kontinensről érkeznek neves előadók. A konferencián Orbán Viktor magyar kormányfő mellett felszólal Andrej Babis, a Cseh Köztársaság miniszterelnöke, Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök, valamint Tony Abbott volt ausztrál kormányfő is.

09:48 – Novák Katalin köszönti a vendégeket

Budapest két napra a családok fővárosa lett

– fogalmaz az államtitkár.

09:38 – Homokanimációval kezdődött a konferencia

A film Cakó Ferenc grafikus, animációs filmrendező alkotása. Cakó egy pultnál áll, és élőben rajzol a homokba. Elég menő. Valami ilyesmit:

Orbán Viktor fogadta a szerb államfőt, valamint a cseh és a szlovák miniszterelnököt

Orbán Viktor, Aleksandar Vucic és Andrej Babis előadóként szerepel a III. Budapesti Demográfiai Csúcson, amelyet csütörtökön és pénteken a Várkert Bazárban rendeznek meg tudósok, politikusok, egyházi képviselők és más közszereplők részvételével. A rendezvényen előadást tart mások mellett Tony Abbott, Ausztrália korábbi miniszterelnöke és Bulgária miniszterelnök-helyettese is – mondta Havasi Bertalan.

09:30 – Köszöntöm az olvasókat, nemsokára kezdünk!

Már előzetesen is hatalmas volt az érdeklődés: rengeteg országból érkeztek vendégek, sajtósok Budapestre. Mondhatjuk, hogy a Várkert Bazár megtelt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére