Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több a migráns Szerbiában a magyar határ közelében

Forisek Ádám

2019.12.06. 17:00

Növekszik a migránsok száma a magyar határ közelében, ami aggodalommal tölti el az ott élőket, egyes szakértők pedig arra figyelmeztetnek, azért indultak el újra a migránsok Magyarország irányába, mert többeknek sikerült bejutni az Európai Unióba a határzár ellenére is.

Ivan Gerginov, a szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság főbiztoshelyettese az MTI-nek a szerbiai migrációs helyzettel kapcsolatban arról beszélt, hogy a hideg idő közeledtével minden évben növekszik az illegális bevándorlók száma az országban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb illegális bevándorló a horvát határ közelében tartózkodik, ugyanis arra igyekszik továbbmenni, hogy az Európai Unió területére jutva könnyebben juthasson el a nyugat-európai országokba.

Ivan Gerginov tájékoztatása szerint Szerbiában jelenleg körülbelül ötezer migráns tartózkodik, közülük csak négyezren vannak valamely befogadóközpontban. Sokan azért nem akarnak a központokba menni – és inkább a rosszabb életkörülményeket választják –, mert nem akarnak nyomot hagyni maguk után, és minél gyorsabban szeretnének továbbhaladni.

A magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsa vezetése úgy gondolja, az utóbbi hetekben drámaian megnőtt az illegális bevándorlók száma a településen, ezért újra felállították a rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott válságstábot. Ez a testület járt el a 2015-ös migránsválság idején is.

Lackó Róbert, a migrációs helyzet kezelésével megbízott magyarkanizsai szakértő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a belügyminisztériumtól kértek segítséget, ugyanis a migránsok által elkövetett betöréseket a véleményük szerint a gyakoribb járőrözéssel, a fokozott rendőri jelenléttel lehetne megakadályozni, ám az illetékes tárca még nem válaszolt a három héttel ezelőtti kérésükre, és nem erősítette meg a rendőri jelenlétet. Rámutatott arra is, hogy az utóbbi időben megnövekedett a gumicsónak-vásárlások száma, sokan ugyanis a Tiszán keresztül próbálnak meg átjutni Magyarországra.

Lackó Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy szeretnék megakadályozni, hogy a lakosság utcai tiltakozással lépjen fel a migránsok ellen, és szeretnék azt is, ha a helyiek biztonságban éreznék magukat, most ugyanis „már az utcára sem mernek kimenni”. Szabadka környékén is egyre többen vannak, a határ menti erdőkben több tucatnyian sátoroznak. Segélyszervezetek jelentése szerint a helyzet kezd a 2015-ös migránsválság idején tapasztaltakra hasonlítani.

A szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság a közelmúltba újra megnyitotta a szerb-észak-macedón határ melletti presevói befogadóközpontot, és a múlt héten már több mint 400 migránst oda is szállítottak a Vajdaság területéről. Ígéretük szerint hamarosan a magyar határ melletti településeken állomásozó illegális bevándorlókat is délre szállítják, hogy csökkentsék a nyomást a szerb-magyar határon.

A migránsválság 2015-ös tetőzésekor mintegy egymillió ember haladt át Szerbián főként Magyarország irányába. A fizikai határzár felállítása után számuk jelentősen megcsappant, de néhány ezren így is mindig vannak, akik a nyugat-balkáni országon keresztül igyekeznek az Európai Unió államaiba jutni.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A járványnak kevesen örülnek, de azért vannak, akik nagyon

Azt írja a Számok, a baloldali álhírek ellenszere címet viselő Facebook-oldal, hogy örül a járvány terjedésének Czeglédy Csaba szennylapja, a Nyugat.hu, miközben az olvasóiktól pénzt tarhálnak, ezzel is kihasználva a járvány okozta helyzetet.

A járvány idején is a migránskvótával van elfoglalva a bíróság, Varga Judit válaszolt

A járvány idején is a migránskvótával van elfoglalva a bíróság, Varga Judit válaszolt

Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló ideiglenes mechanizmusnak való megfelelést – közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Keményen odaszólt a szlovén kormányfő Tusknak, aki a magyar helyzet miatt hisztizett

Keményen odaszólt a szlovén kormányfő Tusknak, aki a magyar helyzet miatt hisztizett

A Twitteren reagált Janez Jansa jobboldali szlovén kormányfő Donald Tusk üzenetére, amelyben az Európai Néppárt (EPP) elnöke politikailag veszélyesnek és erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte, ha valaki az új koronavírus-járványt arra használja, hogy folyamatos rendkívüli állapotot vezessen be országában.

EP: újabb támadást sürgetnek Magyarország ellen

Nemrég összeült az Európai Parlament egyik politikai intézménye, az Elnökök Értekezlete (a frakcióvezetők és az EP elnöke), az ülésen pedig felhatalmazták David Sassoli EP-elnököt, hogy levélben kérje az Európai Bizottságot: vizsgálja meg a magyar koronavírus-törvény összeférhetőségét az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével. Utóbbi rögzíti, hogy a jogállamiság is az unió alapját képező értékek közé tartozik.

Tízezer maszk érkezik Azerbajdzsánból

Tízezer maszk érkezik Azerbajdzsánból

A jó hírt Szijjártó Péter közölte.

Orbán védelmében leckéztette meg a LIBE-bizottság elnökét Nadine Morano

Orbán védelmében leckéztette meg a LIBE-bizottság elnökét Nadine Morano

Nem egyeztetett a bizottság tagjaival, úgy adott ki felhívást a LIBE-bizottság elnöke, derül ki mindez abból a levélből, melyet Nadine Morano EP-képviselő írt a testület vezetőjének. A képviselő a LIBE által kiadott közleményre reagál, melyben az elnök a magyarországi veszélyhelyzettel kapcsolatos törvény vizsgálatára hívja fel a bizottságot. Morano levelében, melyben elhatárolódik az elnök véleményétől, leszögezi: „Az Ön elnökségi posztja nem jogosítja fel arra, hogy leckéket adjon demokráciából bármelyik tagállamnak, miközben Ön nincs tisztában az alapokkal”.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére