Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dobrev Klára esélyei vegyesek

888

2021.05.02. 17:30

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Facebook-oldalán aláhúzta: nem okozott meglepetést a mai bejelentés, várható volt, hogy taktikai okokból a saját feleségét, Dobrev Klárát fogja indítani Gyurcsány Ferenc a baloldali előválasztáson miniszterelnök-jelöltként.

Az elemző aláhúzta, Dobrev Klára esélyei vegyesek: miközben ő a legelutasítottabb baloldali miniszterelnök-jelölt, ő rendelkezik a legaktívabb szavazótáborral és a legszervezettebb párttal. Ugyancsak kedvező számára, hogy a DK elérte a tárgyalásokon azt, hogy az előválasztás második fordulójába nem kettő, hanem három jelölt jut majd be, így a Dobrevvel nem szimpatizáló ellenzéki szavazókat a másik két jelölt megoszthatja majd és ő lehet a nevető harmadik.

Egyre több jel utal azonban arra, hogy az egész baloldali előválasztás csupán egy színjáték: Gyurcsány Ferenc már rég megállapodott arról, hogy végül Karácsony Gergely lesz majd a közös miniszterelnök-jelölt, aki a budapesti Városházán is minden gond nélkül teljesíti a DK követeléseit, ráadásul Medgyessy Péterhez hasonlóan könnyen el lehet majd mozdítani a ciklus közepén.

Így Gyurcsány számára lényegében teljesen mindegy, hogy Dobrev vagy Karácsony nyeri majd meg végül az előválasztást, a befolyása nagy marad mindkét esetben.

A baloldali előválasztás egyetlen valódi célja, hogy mozgósítsa a baloldali szavazókat, akiknek a részvételi hajlandósága jóval alacsonyabb, mint a kormánypárti szavazóké.

Komoly problémája ugyanakkor a baloldali pártoknak, hogy egyetlen vezető politikusuk sem ugyanolyan népszerű minden társadalmi csoportban: Dobrev Klára, Jakab Péter, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely is csak bizonyos társadalmi csoportokban tudnak felmutatni relatíve magas támogatottsági szintet.

Orbán Viktor ezzel szemben minden társadalmi csoportban nagyjából azonos népszerűségnek örvend.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére