Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

DK, a szemenszedett

Horváth K. József

2020.01.08. 16:08

A szemlélő előtt eddig sem lehetett kétség afelől, hogy a Demokratikus Koalíciónak a választói számára bemutatott víziója és a valóság rendre szembemegy egymással. Amikor Gyurcsány az őszödi beszédbéli „hazudtunk reggel, éjjel meg este” vallomása után megalakította a Demokratikus Koalíciót, sokan arra gondoltak, hogy talán az igazmondás terén is új fejezet kezdődhet a párt életében. Az idő azonban bebizonyította, hogy itt is a kutya és a szalonna esete forog fenn. Érezte ezt a közvélemény, de a Fletót hatalomban látni vágyók jó része szellemi táplálékként fogta föl azokat a szemenszedett hazugságokat, amelyek az egyszerű emberek jobb megélhetését, erőteljes életszínvonal-emelkedését vetítették a választók elé.

A szemenszedett kifejezés alapvetően a szemenként szedett, tehát válogatott hazugságokra utal, ami az elsőtől az utolsó szóig valótlan tartalmat jelöl.

Márpedig például a párt EP-választások előtti kampánya a szemenszedettség minden kritériumát kimerítette. „Lesz európai minimálbér és európai minimálbér-szabályozás is” – sikongatta számtalanszor a nyilvánosság fülébe Dobrev Klára képmutatóan visszatetsző, tolakodó kampánymosollyal az arcán, amihez Gyurcsány az Európai Egyesült Államok nagybőgőjén brummogott alá reggeltől estig, és a szociális Európa gondolatával szinte a Kánaánt vizionálta az emberek elé. Még konferenciát is rendeztek Európai minimálbér – karnyújtásnyira címmel, hogy hitelesebben mutassák be azt, ami arcpirító módon szemenszedett.

A vakításnak aztán sajnos meg is lett az eredménye, a DK a legnagyobb ellenzéki párt lett, négy képviselőt küldhetett ki Brüsszelbe, akik azóta is és folyamatosan ássák alá Magyarország tekintélyét.

Az új esztendő azonban talán fordulatot hozhat a Demokratikus Koalíció megítélésében is, hiszen olyan ember szólalt meg Bauer Tamás személyében, aki sokáig a DK elnökségi tagja is volt, s akinek 2014-es lemondását a párt nem kommentálta, de meggyőződését fejezte ki, hogy a volt alelnök a jövőben is segíteni fogja a pártot céljai elérésében. Hogy a hvg.hu-n frissen publikált véleménye úgy segíti-e a DK-t, ahogy azt a párt szeretné, majd a jövő eldönti. Bauer mindenesetre kimondta, amit a párton belül eddig senki nem mert: az egész Európai Egyesült Államok-mantra az európai nyugdíjakkal, az európai minimálbér ígérgetésével megtévesztő és teljesíthetetlen. Ahogy az sem igaz, hogy ezek forrását majd a multik különadója fogja biztosítani. Hiszen az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ennek épp az ellenkezőjéről, a digitális óriásvállalatok méltányos adózásáról beszélt. Magyarán hazugság az egész. Az egyébként szélsőbalos filozófus Tamás Gáspár Miklós is – aki kormányközeliséggel igazán nem vádolható – egyszerűen blöffnek nevezte az Európai Egyesült Államok ígérgetését. (Blöff pontosabban: valótlanság, koholmány, hazugság, megtévesztés, megvezetés – a szerk.)

Bauer szerint ezek a „célok” annyira megvalósíthatatlanok, hogy azok szerinte nemcsak felelőtlenné tennék az ellenzék jövőbeni kormányzását, de eleve kudarcra is ítélnék.

Arról már persze többször olvashattunk, hogy Gyurcsányék legfőbb politikai céljai nem szerepelnek az EU egyetlen valódi döntéshozói jogkörrel bíró testületének napirendjén sem. Ezt tehát tudhattuk. Ám ennek egy jelenleg is DK-tag elkeseredett vallomása mégis különös hangsúlyt ad. „Aki az azonnali választási sikerre törekszik, annak vonzó lehet az EP-kampányban követett út, viszont aki az ország tartós felemelkedésében gondolkodik, annak nemet kell rá mondania” – fogalmaz Bauer Tamás.

És hogy a Demokratikus Koalíció esetében nemcsak a kampányok, a „víziók” szintjén érhető tetten a valótlanságok terjesztése, az emberek félrevezetése, hanem a mindennapok gyakorlatában is, arra jó példa Varju László DK-alelnök magatartása a minapi ügyészségi kihallgatása után.

Emlékezetes, hogy a garázdaság gyanúja akkor merült fel vele szemben, amikor 2008 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA épületébe, ahol öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni. Az illetékes közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni. Ennek ellenére a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték. A testi épség elleni bűncselekmény miatti megalapozott gyanú szerint Varju később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak és többszöri felszólításra sem távozott, a biztonsági őrök kérésének is ellenszegült. Az ügyészség közleménye szerint a földre feküdt, elkapta egy biztonsági őr lábát, majd azt kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Varju az ATV-ben a következőképpen reagált arra a kérdésre, hogy „Igaz-e, hogy be akart menni a folyosóra és a felszólítás ellenére sem távozott?” Varju így válaszolt: „Én inkább úgy mondanám, hogy ott voltunk!”. Arra a kérdésre pedig, hogy valóban elkapta-e és kihúzta-e egy biztonsági őr lábát, úgy válaszolt, „Mindenkinek saját belátására bízom. Mindenkinek saját ítélőképességére. Nézze meg a videót, ami közkézen forog.”

Ebben a néhány mondatban annak lehettünk tanúi, hogy Varju a nyilvánvaló tényeket is letagadja, hiszen ha valaki nem akart volna bemenni az ominózus folyosóra és a felszólításra távozott volna, akkor nem válaszolhatja azt, hogy „ott voltunk”. A többi „szemenszedettséget” már ne is részletezzük.

A fentiekkel kapcsolatban Tamási Áron örökbecsű idézete jutott eszembe: „Aki embernek hitvány, magyarnak alkalmatlan.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Lemondásra szólította fel az EB alelnökét Varga Judit

Lemondásra szólította fel az EB alelnökét Varga Judit

A „beteg magyar demokráciáról” tett kijelentésével Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke bizalmatlanságot kelt a tagállamok között, ezért Varga Judit igazságügyi miniszter az Orbán Viktor kormányfővel folytatott megbeszélését követően lemondásra szólította fel a brüsszeli cseh politikust.

Fidesz: A baloldal semmilyen gazdaságvédelmi intézkedést nem támogatott

A baloldal semmilyen, a járvány miatti gazdaságvédelmi intézkedést és költségvetési forrást nem támogatott – reagált közleményben a nagyobbik kormánypárt a DK hétfői sajtótájékoztatójára, amelyen a Gyurcsány-párt szóvivője gazdasági válságkezelést követelt a kormánytól.

Embercsempészekkel összejátszó NGO-k után nyomoz a görög rendőrség

Segélyszervezetek és migránscsempészek összejátszásának gyanújával nyomozásba kezdett Görögországban a rendőrség – adta hírül hétfőn a Reuters hírügynökség.

A liberális véleménydiktatúrával szemben jön létre a magyar–lengyel jogi intézet

A liberális véleménydiktatúrával szemben jön létre a magyar–lengyel jogi intézet

Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt hétfőn, miután fogadta lengyel kollégáját, Zbigniew Raut.

A Magyar Helsinki Bizottság kampányarca érdekes butaságokat írogat SZFE-ügyben

A Magyar Helsinki Bizottság kampányarca érdekes butaságokat írogat SZFE-ügyben

Sándor Zsuzsa jogász, nyugalmazott bírónő, a Magyar Helsinki Bizottság korábbi kampányarca a 24.hu információs portálon „Tisztességtelen és embertelen az SZFE elleni hadjárat – de vajon jogszerű?” címmel éles hangú cikket jelentetett meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) aktuális helyzetével kapcsolatban. Az írás több olyan állítást is tartalmaz, amely a beállított kontextusban alkalmas lehet arra, hogy félrevezesse a cikk olvasóját, és érdemes egy-két alapkérdést is tisztázni a fölvetett téma kapcsán.

Jól védekeznek az iskolákban a koronavírus ellen, zavartalan az oktatás

Az iskolakezdés első hónapjának tapasztalatai alapján megállapítható: felkészültek az intézmények, és fegyelmezett a védekezés a köznevelésben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel. Ismertették: az iskolai testhőmérséklet-méréshez az eszközöket megyénként szeptember 29-én és 30-án osztják ki.

A gyermektelen Fluor Tomi az LMBTQ-mesékre nemet mondó szülőket cseszteti

A gyermektelen Fluor Tomi az LMBTQ-mesékre nemet mondó szülőket cseszteti

„Legalább az a kibaszott meseország hadd legyen mindenkié” – nyilatkozta a Gecigránát című zenemű alkotója a 24.hu-nak.

Szja-mentesek lehetnek a munkavállalói koronavírustesztek

Mintegy 7 ezer forinttal csökkenhet a munkáltató által finanszírozott foglalkoztatotti koronavírustesztek ára, ha a kormány elfogadja a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslatát, amely adómentessé tenné a járványügyi szűrővizsgálatok elvégzését. Ezzel egy időben a testület további adócsökkentésekről és adminisztrációs egyszerűsítésekről is döntött.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére