Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bölcsődék fejlesztésére pályázhattak, 12 önkormányzat nyert támogatást

888.hu - MTI

2020.11.05. 09:00

Felújítás esetén akár 120 millió forint, új bölcsőde építése esetén pedig akár 480 millió forint állami támogatásra lehetett pályázni.

 

Újabb 12 Pest megyei önkormányzat nyert el támogatást bölcsődefejlesztésre, mintegy 3,5 milliárd forint értékben – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.

A Pest megyei támogatási program keretében az elmúlt 2 évben összesen 15 milliárd forint hazai forrásból 75 bölcsődefejlesztési pályázat nyert el támogatást, ezzel több mint 2000 új bölcsődei férőhely létesül a megyében – hangsúlyozta az államtitkár.

A koronavírus második hullámának idején az emberi élet védelme és a gazdaság újraindítása mellett kiemelten fontos a családok támogatása.

A kormány nemcsak adókedvezménnyel és egyéb közvetlen támogatással, például az ingyenes étkezés és tankönyv biztosításával segíti a családokat, hanem a bölcsődefejlesztési beruházások támogatásával is” – tette hozzá.

Rákossy Balázs emlékeztetett: a családvédelmi akcióterv keretében is meghatározott cél, hogy 2022-ig teljes bölcsődei ellátás valósuljon meg Magyarországon, így a Pest megyei támogatási programban is kiemelt szerepet kapott a bölcsődei fejlesztés. Ezt szerinte az is indokolja, hogy az országban itt a legmagasabb a születésszám, és a legnagyobb a 3 év alatti gyermekek aránya.

A tavaly már sikerrel lezárult, első körös Pest megyei bölcsődefejlesztési pályázat keretében 51 bölcsőde fejlesztésére került sor, mintegy 9 milliárd forint összegben, és a nagy igényre való tekintettel a tárca második körben is lehetőséget adott az önkormányzatok számára újabb pályázatok benyújtására. A felhívásra több mint négyszeres volt a túligénylés, így

az eredeti 2,5 milliárdos keretösszeget további 3,5 milliárd forinttal emelte meg a Pénzügyminisztérium”

– ismertette az államtitkár.

A pályázaton ezúttal Újszilvás, Őrbottyán, Dunaharaszti, Tápiószecső, Szentlőrinckáta, Kocsér, Nyáregyháza, Pánd, Cegléd, Kakucs, Dány és Göd önkormányzatai nyertek – tette hozzá.

A pályázati felhívás ezúttal a férőhelyhiánnyal küzdő önkormányzati tulajdonú bölcsődék, minibölcsődék és a többcélú óvoda-bölcsődeként működő intézmények férőhelybővítését, férőhelyeinek fejlesztését célozta. A konstrukció keretében felújítás esetén maximum 120 millió forint, új bölcsőde építése esetén pedig maximum 480 millió forint állami támogatásra lehetett pályázni – mondta.

A térség az uniós előírások miatt a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb uniós fejlesztési forráshoz jut, ugyanakkor az itt működő vállalkozások részéről jelentős fejlesztési igény mutatkozik, ezért a kormány 2021-ig összesen 80 milliárd forint támogatást nyújt hazai forrásból a térség fejlesztéseire – jegyezte meg Rákossy Balázs.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére