Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bakondi: a kormány sem az illegális beáramlást, sem a betelepítéseket nem támogatja

Horváth Tamás

2019.12.30. 13:32

Magyarország migrációs politikája nem változott, a kormány sem az illegális beáramlást, sem a betelepítéseket nem támogatja – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Bakondi György rögzítette, a kabinet biztosítja a magyar határok megvédésének feltételeit és nem enged semmiféle politikai nyomásnak.

Mindent meg fogunk tenni a magyarok, a határok és Magyarország belső biztonságának fenntartása érdekében

– hangoztatta, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a határzáron keresztül 2019-ben vasárnapig 15 573 ember próbált bejutni Magyarországra a tavalyi hatezerrel szemben.

Bakondi György elmondta, idén január és szeptember vége között az Európai Unióban (EU) 473 215 új menedékkérelmet nyújtottak be, ami 8,6 százalékos növekedést mutat 2018-hoz képest.

Az EU határőrizeti szerve, a Frontex jelentése szerint 2019 januárjától október végéig 120 ezer illegális határátlépés történt

– tette hozzá.

Az érkezők lehetőség szerint elkerülik a belépéskori regisztrációt és jogellenes módon több országban is menedékkérelmet nyújtanak be – idézte Bakondi György a jelentést, amely szerint jelentősen nőtt a migrációs nyomás a balkáni útvonalon.

A belbiztonsági főtanácsadó az európai migrációs helyzet négy fontos jellemzője között említette a Frontex megerősítéséről szóló, a névtelen bankkártyákkal, a humanitárius vízummal kapcsolatos uniós döntéseket és a máltai megállapodást. A részletekre térve úgy folytatta: idén Spanyolországban több mint 31 ezer belépőt regisztráltak, közülük több mint 25 ezren tengeren érkeztek.

Bakondi György | Fotó: MTI

A szeptemberi kormányváltásig csökkenés volt tapasztalható Olaszországban, ahol több mint 11 ezer migránst regisztráltak. Görögországban tavalyhoz képest idén jelentős, 44 százalékos növekedést regisztráltak, több mint 73 ezer belépővel, az Égei-tengeri szigeteken mintegy 41 ezer migráns tartózkodik – sorolta a főtanácsadó, arra is kitérve, hogy Franciaországban 18 százalékkal emelkedett a menedékkérelmek száma.

Bakondi György közölte: a balkáni útvonalon az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adatai szerint csaknem 112 ezer migráns tartózkodik, számuk tavalyhoz képest 40 százalékkal nőtt.

Bakondi György beszámolója szerint Törökországban csaknem 3,7 millió regisztrált menekült tartózkodik, a török határőrizeti szervek 414 ezer migránst fogtak el, 370 ezer szír tért vissza önként a hazájába, 110 ezren kaptak török állampolgárságot. Törökország továbbá egymillió szír visszatelepítését tervezi, ugyanakkor az ENSZ az Idlibben folyó hadműveletek miatt 350 ezer új menekült törökországi megjelenésére számít.

Bakondi György úgy vélte: tavalyhoz képest 2019-ben változás történt a migráció nagyságrendjében, annak főbb irányaiban, az érkezők állampolgárságában, illetve az európai lakosság „hozzáállásában és véleménynyilvánításában”.

Európa-szerte javult a külső határőrizet, részben az Iszlám Állam megsemmisítésének köszönhetően szintén javult a terrormegelőzés, a nagy robbantásos merényletek helyett inkább késes támadások történtek, ugyanakkor egyre több köztörvényes bűncselekményt követnek el migránsok

– sorolta.

Nem változott ugyanakkor az illegális migráció „tömegessége”, finanszírozása, a civil szervezetek aktivitása és a „Soros-szervezetek” finanszírozó és szervező szerepe, továbbá az érkezők anonimitása, a migráció szervezett bűnözéshez való kapcsolódása, az elosztási kvótával kapcsolatos elképzelések, a kitoloncolások sikertelensége sem – hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta: továbbra is fennáll a migrációt el nem fogadó országokkal szembeni nyomásgyakorlás.

A belbiztonsági főtanácsadó 2020-ra vonatkozó prognózisa szerint napirenden van az EU-török megállapodás „újjáélesztése”, továbbá jelezte: bizakodó az Európai Bizottság leendő migrációs politikájával kapcsolatban. Ezen a ponton azt is megjegyezte, hogy az illegális migrációnak Afrikában és Ázsiában óriási létszámtartalékai vannak.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Niedermüller nem áll le

Niedermüller nem áll le

Niedermüller a 444-nek adott interjút, ebből szemezgetünk.

Koronavírus: még nincs világjárvány, de fel kell rá készülni

Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos bejelentette, ebben a tanévben nem utaznak Kínába a magyar diákok.

Titkolja a brit kormány, hány migráns hátterű bűnöző molesztált kiskorúakat az országban

Titkolja a brit kormány, hány migráns hátterű bűnöző molesztált kiskorúakat az országban

Az Independent azt szerette volna megtudni, hogy pontosan hány olyan bűnelkövető van, aki 18 év alattiakat molesztált szexuálisan, és milyen arányban vannak az elkövetők között például a mohamedán vallásúak, illetve a pakisztáni származásúak. A kormány korábbi ígéretével ellentétben azonban nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a pontos számokat.

Szívükhöz kapnak a libsik: júliustól tíz százalékkal emelkedik a tanárok fizetése

Szívükhöz kapnak a libsik: júliustól tíz százalékkal emelkedik a tanárok fizetése

A jó hírt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelentette be hétfőn.

Ámokfutó hajtott egy farsangi menetbe

Ámokfutó hajtott egy farsangi menetbe

Legalább 15 ember megsérült, amikor hétfőn kora délután egy Mercedes típusú személyautó nagy sebességgel beletrafált egy karneváli menetbe a német Hessen tartományban található Volksmarsen kisvárosban. A sofőrt a rendőrök elfogták, motivációja eddig ismeretlen.

Őrület

Őrület

Politikai menedékjog és pornófelvételek.

Megvan a koronavírus első magyar betege

Megvan a koronavírus első magyar betege

A hírről Menczer Tamás államtitkár tájékoztatta a közvéleményt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére