Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A vallásszabadságért küzdő nemzetközi szervezethez csatlakozott Magyarország

Horváth Tamás

2020.02.06. 09:10

Hazánk első európai uniós országként lépett be a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségébe – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel Washingtonból.

A szervezet Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére jött létre. A szervezet alakuló ülését Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette, ezen Magyarországot Szijjártó Péter képviselte. A szövetségnek jelenleg 27 tagja van.

A szerdai ülést követően Szijjártó Péter kifejtette, a világban kezd elharapózni a vallások és vallási csoportok, különösen a kisebbségi sorban élő vallásos közösségek üldözése.

Ez egy olyan jelenség, amely ellen fel kell lépni. A valláshoz való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, még akkor is, ha a nemzetközi liberális főáramlat ezt nem hajlandó elismerni

– mondta.

Szijjártó szerint a nagy nemzetközi szervezetek is hajlamosak szemet hunyni a vallások, illetve a vallásos csoportok üldözése felett. Ez elfogadhatatlan jelenség, biztosítani kell minden egyes ember számára a szabad vallásgyakorlás jogát és lehetőségét. Fel kell lépni minden olyan esetben, amikor sérül az egyének, csoportok vagy közösségek vallásgyakorláshoz fűződő joga.

A külügyminiszter elmondta, hogy Donald Trump tavaly az ENSZ-ben tett egy kezdeményezést, amelynek nyomán most létrejött a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége.

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország

első európai uniós országként jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez.

A miniszter hangoztatta, hogy Magyarország ki fogja venni szerepét az új nemzetközi szövetség munkájából.

Magyarország nem fogadja el, hogy a keresztény közösségek elleni fellépések, a keresztény közösségek elleni üldöztetések felett szemet hunynak a nemzetközi szervezetek

– mondta a politikus.

Kiemelte, hogy Magyarország több mint ezer éve keresztény állam, ezért felelősséggel viseltetik a világban nehéz sorban élő, üldöztetést elszenvedő keresztény közösségek iránt.

Balról jobbra: Szijjártó Péter magyar, Jacek Czaputowicz lengyel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége alakuló ülésén Washingtonban 2020. február 5-én | Fotó: MTI

Ezeket a keresztény közösségeket Afrikában és a Közel-Keleten eddig 50 millió dollárral támogatta Magyarország. Ebből a pénzből templomokat, lakóházakat, kórházakat és iskolákat építettek újjá. A támogatásnak köszönhetően hetvenezer ember maradhatott otthonában vagy tudott hazatérni.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a keresztényellenességet mintegy a diszkrimináció utolsó elfogadható formájaként írják le a nemzetközi liberális közbeszédben.

Közölte, fel kell lépni az üldöztetést szenvedő keresztény közösségek védelmében. Mint hangsúlyozta, Magyarország eddig is, és ezután is fel fogja emelni hangját ebben a kérdésben, mert a vallásgyakorláshoz fűződő jogot az egyik legalapvetőbb emberi jognak tartja.

Hozzátette, örvendetes, hogy a világ első számú szuperhatalma, az Egyesült Államok és elnöke, Donald Trump állt ennek az ügynek az élére.

Az Egyesült Államok és a hozzá csatlakozó 26 ország már kellően erős ahhoz, hogy a vallásszabadság biztosítása iránti nemzetközi fellépés sikeres lehessen

– jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy büszke ara, hogy Magyarország első európai országként csatlakozott az amerikaiak által létrehozott új nemzetközi szövetséghez.

A szövetségnek jelenleg 27 tagja van: az Egyesült Államok, Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Észtország, Gambia, Georgia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Kolumbia, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Togo és Ukrajna.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére