Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A választási eredmények bizonyítják: rendszeresen felülmérik az MSZP-t és a Jobbikot

Bokor Gábor

2019.10.03. 13:28

Az ellenzékhez közeli intézetek politikai kötődése a méréseik eredményeiben is megmutatkozik.

A legnagyobb és legkomolyabb közvélemény-kutatók szerint Tarlós István előnye egyre nagyobb Karácsony Gergellyel szemben a kampány vége felé. Ezzel szemben a kisebb kutatók folyamatosan azt hozzák ki, hogy az ellenzék jelöltje közelíti Tarlós eredményeit, a Medián már odáig ment, hogy a baloldali politikus utol is érte Tarlós Istvánt. Itt fontos megjegyezni, hogy a Mediánnak korábban Karácsony volt a kutatási igazgatója, ez sokat elárul az intézet függetlenségéről és megbízhatóságáról.

A tavaly áprilisi országgyűlési választások és az idei májusi európai parlamenti voksolást megelőző közvélemény-kutatások eredményéből az rajzolódik ki, hogy az ellenzékhez közeli intézetek politikai kötődése a méréseik eredményeiben is megmutatkozik

– mondta Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója a Magyar Nemzetnek.

A politológus szerint ennek oka részben az lehet, hogy a kisebb kutatók szűk megrendelői körrel rendelkeznek, így fordulhat elő az, hogy a Publicus, a Republikon, illetve az Iránytű a velük közösen gondolkodó politikai pártok esélyeit növelik, kampánycélra használják a kutatásaikat, hiszen a választói hajlandóságra motiválóan hat, ha azt érzi egy választópolgár, hogy elfogadható eredményt ér el a pártja. Emlékezetes, hogy a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézetet tavaly tavasszal megszüntették, azonban kétszer is lehoztak egy-egy kutatást azóta.

Először az EP-választást megelőzően, majd most a főpolgármester-jelöltek támogatottsága kapcsán. Az Iránytű mérése – amely szerint fej fej mellett áll Tarlós István főpolgármester és baloldali kihívója, Karácsony Gergely – azért sem reális, mert Zugló polgármesterének népszerűségét bizonyára rontották a városrész gazdálkodásával kapcsolatos botrányai, valamint a múlt héten napvilágot látott leleplező felvétel, így ebben az esetben teljesen egyértelműen a kampányszempontok érvényesülnek

– mondta Farkas Örs, majd azzal folytatta, nem az a kérdés, hogy vezet-e Tarlós, csak az, hogy mennyivel.

A szakértő szerint a Publicus és a Republikon jóval a háromszázalékos hibahatáron túli mértékben jósolta kedvezőbbre az MSZP–Párbeszéd szereplését a parlamenti választáson: a 12 helyett 18, illetve 19 százalékot vetítettek előre. A Jobbik esetében az Iránytű 25 százalékot mért, ám az ellenzéki párt a szavazatok nem egészen 20 százalékát gyűjtötte be. A tendencia idén is folytatódott, hiszen az EP-választás idején mindhárom intézet hasonló mértékben tévedett az említett pártok javára.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A fiatal migránsok integrációja különösen nehéz az Európai Unióban

A fiatal migránsok integrációja különösen nehéz az Európai Unióban

Az illegális migráció és a harmadik országbeli személyek integrációja napjainkban az Európai Unióban fontos vita tárgya, különösen a 2015-es migráció hullám jelentkezése óta. A legtöbb tagállam tapasztalja a migráció jelenségét, és ezzel egyidejűleg szembesül a beilleszkedés nehézségeivel is.

„Az új Európai Bizottság egyik legrátermettebb biztosa lesz Várhelyi Olivér”

A munkáját hamarosan megkezdő új Európai Bizottság egyik legrátermettebb biztosa lesz Várhelyi Olivér – jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Brüsszelben szerdán, miután magyar biztosjelölt szükséges támogatást szerezett kinevezésének jóváhagyásához.

Továbbra is a németek uralják az Európai Parlamentet

Továbbra is a németek uralják az Európai Parlamentet

Az állandó parlamenti bizottságok negyedének vezetője német, a legfontosabbak közül mindegyiknek.

Újabb terroristafeleség szeretne visszatérni Ausztriába

Az osztrák sajtó értesülései szerint az Iszlám Állam terrorszervezet afgán tagjához ment férjhez az a nő, aki jelenleg egy észak-szíriai fogolytáborban tartózkodik, és az osztrák diplomácia segítségét kéri.

Karácsony csillagos egyesre vizsgázott történelemből

Karácsony csillagos egyesre vizsgázott történelemből

Apáti István országgyűlési képviselő szerint a főpolgármester „csillagos egyesre” vizsgázott történelemből, amikor undorítónak nevezte a Mi Hazánk szombati, Horthy Miklós fővárosi bevonulásának századik évfordulóján megtartott felvonulását.

Boris Johnson: Zúdulni fog a tőke a britekhez a Brexit után

Boris Johnson: Zúdulni fog a tőke a britekhez a Brexit után

Zúdul majd a beruházási tőke a brit gazdaságba, amint sikerül a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végére jutni – ezt ma jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök.

Világörökségi helyszínt égetett fel egy 38 éves marokkói migráns Torinóban

A férfit tömegmészárlás vádjával vitte be a rendőrség, mivel az épület lakott volt.

Elfogadta Várhelyi Olivér biztosjelölt kinevezését az EP szakbizottsága

Elfogadta Várhelyi Olivér biztosjelölt kinevezését az EP szakbizottsága

Megkapta Várhelyi Olivér, Magyarország uniós biztosjelöltje hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére