Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A nemzeti kisebbségek kérdése nem belügy”

888.hu

2021.10.20. 09:00

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet, hogy a 47 tagállamot számláló Európa Tanács hat hónapig tartó magyar elnökségének egyik legfontosabb prioritása a nemzeti kisebbségek védelmének ügye.

 

Szili Katalin az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége által szervezett magas szintű konferencián úgy fogalmazott, hogy Magyarország úgy véli, szükséges új intézkedéseket bevezetni, finomításokat eszközölni az olyan európai és globális szabályozásokban, amelyek megerősítik a nemzeti kisebbségek önazonossághoz való jogát.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a jelenlegi jogi eszköztár nem elegendő a jogok garantálásához, a tagállamokban kötelező erejűvé kellene tenni, hogy államalkotó tényezők legyenek a nemzeti kisebbségek, és az asszimilációt megelőzendő a kollektív jogaikat is biztosítani kell.

Az identitáshoz való jog alapvető emberi jog, így védeni kell. A nemzetek Európájának megőrzése csak akkor lehetséges, hogyha az önazonosságot és a kollektív jogokat biztosítják”

– húzta alá.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy az ET-tagországok területén mintegy 100 milliós nemzeti kisebbség él.

Ügyük nem magyar ügy, nem is kizárólag közép-európai, hanem általános jelenség”

– hangsúlyozta.

Mint mondta, a magyar nemzet egyharmada a határokon kívül él, ezért Magyarország számára helyzetük prioritás. Sajnos – tette hozzá – a jogaikat illetően jelenleg visszalépéseket lehet tapasztalni. Példaként hozta fel, hogy

az Ukrajnában több mint ezer éve ugyanazon a területen élő nemzeti közösség jelenleg nem kapja meg a neki járó jogokat.

Gál Kinga fideszes politikus, az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának társelnöke arról számolt be, hogy „az Európai Bizottság magatartása mindig nagyon tartózkodó, sőt elutasító az őshonos kisebbségek kérdéskörét illetően.

Kettős mércét alkalmazva cinikus módon kompetenciahiányra, a szubszidiaritás elvére hivatkozik, miközben folyamatosan ássa alá a tagállamok szuverenitását, és lényeges tagállami hatásköröket igyekszik felülírni, ha a politikai érdek épp azt kívánja”

– hangsúlyozta.

A magyar elnökséget záró konferencián egy nyilatkozatot is kiadtak a nemzeti kisebbségek helyzetének és jogainak előmozdításáról. A nyilatkozatban hangsúlyozzák az ET szervezetének felelősségét abban, hogy átfogó ellenőrzési rendszerrel biztosítsa egyezményeinek végrehajtását, az új kihívásokra válaszul új, jogilag kötelező erejű normákat dolgozzon ki, és szükség szerint együttműködési programjain keresztül szaktanácsadást és technikai segítséget nyújtson tagállamainak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A csehekhez még nem indult meg az orosz kőolaj a Barátság vezetéken

Magyarországba és Szlovákiába viszont már igen, a MOL közbelépésének köszönhetően.

Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtökön az MTI-vel.

Kijev félelme a téltől

Kijev félelme a téltől

A zaporizzsjai atomerőmű elfoglalása után nő a félelem Ukrajnában, hogy a fűtési infrastruktúrájuk komplett orosz kézre kerül vagy megsemmisül. Zelenszkij kormányának most az lenne a legjobb, ha a tél beköszönte előtt vége lehetne a háborúnak, ők ezt egy ukrán győzelemmel képzelik el.

Akár négynapos áramszünet is lehet januárban

Akár négynapos áramszünet is lehet januárban

Egész egyszerűen lekapcsolják az áramot és annyi, négy nap sötétség.

Még a tél és a hideg beállta előtt semmisítenék meg az oroszok harci kedvét az ukránok

Attól tartanak, hogyha tovább húzódik a háború, akkor Oroszország tönkre teszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére